13.6.16

Χωρίς προστασία και αποφάσεις...



Δημήτρης Κανελλόπουλος

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης δεν λειτουργεί από πέρσι τον Οκτώβριο. Οπότε στα κανάλια κάνουν πάρτι αφού δεν τα ελέγχει κανείς. Μη με ρωτάτε ποιος ευθύνεται, βασικά η Νέα Δημοκρατία που δεν συναινεί στη νέα σύνθεσή του, αλλά ώς έναν βαθμό και ο...
υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς που έπαυσε τα μέλη του προηγούμενου Συμβουλίου.

Βέβαια, πλέον, δεν θα λειτουργούσε ούτως ή άλλως το Συμβούλιο μια κι έχει παρέλθει ένα εξάμηνο χωρίς να αντικατασταθούν τα παυθέντα μέλη του. Οπότε η ευθύνη μετατοπίζεται αποκλειστικά πια στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αποτέλεσμα; Να μη λαμβάνονται αποφάσεις για τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ. Και να επικρατεί ασυδοσία.

Ωστόσο το Συμβούλιο συνεχίζει να δουλεύει, η αντιπρόεδρος Λίνα Αλεξίου και τα άλλα τρία μέλη του κάνουν όλα τα άλλα εκτός από το να λαμβάνουν αποφάσεις. Και μάλιστα κατέθεσαν και έκθεση πεπραγμένων για το 2015. Πολυσέλιδη. Εχει ενδιαφέρον να δούμε μερικές από τις περσινές του αποφάσεις, όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά για να καταλάβουμε τι δεν... συμβαίνει φέτος.

Υπάρχουν αποφάσεις του ΕΣΡ που αναφέρονται στη μετάδοση διαφημίσεων παιδικών παιχνιδιών, στη μετάδοση διαφημίσεων πολεμικών παιχνιδιών, στην υπέρβαση του ανώτατου ωριαίου χρόνου μετάδοσης διαφημιστικών μηνυμάτων και μεμονωμένων μηνυμάτων τηλεπώλησης.

Αλλες αποφάσεις αναφέρονται στην προβολή παιγνίων. Παράδειγμα: Το ΕΣΡ απασχόλησε η εκπομπή TV QUIZ του ΑΝΤ1 «σχετικά με τον τρόπο προβολής τηλεοπτικού μη τυχερού παιγνίου».

Πάρθηκαν αποφάσεις σημαντικές για προστασία ανηλίκων, προβολή σκηνών βίας, προσβολή τεκμηρίου αθωότητας κατηγορουμένου, δημοσιοποίηση στοιχείων της ποινικής προδικασίας, προβολή φωτογραφιών και πλάνων του θύματος, προβολή αμοντάριστων πλάνων συγγενών κατηγορουμένων, λήψη συνέντευξης από μη νηφάλιο πρόσωπο/παρέμβαση σε πόνο, προβολή αμοντάριστων πλάνων προσαγωγής στις ανακριτικές αρχές κ.ά.

Αλλά και αποφάσεις για την ποιοτική στάθμη του προγράμματος.

Το ΕΣΡ καταλόγισε πρόστιμο στην εκπομπή «Πρωινό ΑΝΤ1» του ΑΝΤ1 για το γεγονός ότι ο παρουσιαστής της «ανέχτηκε επί μακρόν την ανταλλαγή υβριστικών εκφράσεων μεταξύ μιας βουλευτή και ενός δημοσιογράφου».

Και συνεχίζουμε. Υπάρχουν αποφάσεις που αναφέρονται στη μεταβολή ή αλλοίωση της φυσιογνωμίας του προγράμματος, άλλες για τη μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων με την τεχνική διαίρεσης της οθόνης, άλλες για μετάδοση μηνυμάτων χορηγίας σε τοποθέτηση προϊόντων, άλλες για υπέρβαση των χρονικών ορίων μετάδοσης διαφημιστικών μηνυμάτων (Epsilon TV) κ.ά.

Το Συμβούλιο ασχολείται επίσης με την προστασία της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας του ατόμου. Υπήρξαν αποφάσεις για την εκπομπή «Μακελειό 4» του Extra αλλά και για την πιο σοβαρή «Πρώτη Γραμμή» του ΣΚΑΪ για την εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα. Γενικώς η εποχή πριν από το δημοψήφισμα ήταν πολύ κοπιώδης για το ΕΣΡ. Χιλιάδες οι καταγγελίες.

Το Mega, παράδειγμα, τιμωρήθηκε για μετάδοση ανακριβών γεγονότων ως αληθών. Το ΕΣΡ είχε «επιληφθεί της υποθέσεως κατόπιν καταγγελιών σύμφωνα με τις οποίες μεταδόθηκε φωτογραφία από ΑΤΜ της Νότιας Αφρικής κατά τη διάρκεια ρεπορτάζ με θέμα τα κρούσματα επιθέσεων μετά από αναλήψεις μετρητών και τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ.

Χρονική περίοδο που είχε δημιουργηθεί μεγάλη ένταση στη λειτουργία των τραπεζών λόγω της διακοπής/ελέγχου λειτουργίας τους (capital controls)». Αλλά και ο ΣΚΑΪ πλήρωσε πρόστιμο για την εκπομπή «ΣΚΑΪ στις 6», για «ανισομερή προβολή απόψεων κατά την προδημοψηφισματική περίοδο».

Το Συμβούλιο δέχτηκε «ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό καταγγελιών σχετικά με τον τρόπο κάλυψης της προδημοψηφισματικής περιόδου από τη συγκεκριμένη εκπομπή».

Να προσθέσουμε και δύο πραγματάκια ακόμα που θα μπορούσαν να είναι έως και... κωμικά. Το Mega τιμωρήθηκε για «μετάδοση συγκεκαλυμμένων διαφημιστικών μηνυμάτων» μια και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, «υπό το πρόσχημα της ειδήσεως, προβλήθηκε ειδική προσφορά της εφημερίδος ‘‘Βήμα’’, στην οποία προσφορά έγινε μακρά και επανειλημμένη αναφορά».

Ενώ τιμωρήθηκε και ο Real FM για «παρουσίαση πολιτικών γεγονότων χωρίς το απαιτούμενο αίσθημα ευθύνης». Πάλι για την εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα. Ποια ραδιοφωνική εκπομπή ήταν αυτή που ελέγχθηκε; Ποια άλλη, του Γιώργου Τράγκα φυσικά...

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: