επιβληθούν από την Ε.Ε. εξαιτίας των ελλειμμάτων των δύο χωρών. Οι δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού έγιναν λίγο μετά την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, κατά την οποία οι ηγέτες της Ε.Ε. συζήτησαν τα δημοσιονομικά κενά των κρατών-μελών, καθώς και θέματα που αφορούσαν στα τραπεζικά ιδρύματα.
«Σήμερα συζητήσαμε λίγο για τις τράπεζες και πολύ για τα ελλείμματα. Υπάρχουν δύο χώρες που κινδυνεύουν με κυρώσεις για τα ελλείμματά τους. Μιλώ για την Ισπανία και την Πορτογαλία», είπε ο αρχικά ο Ρέντσι, για να εκφράσει στη συνέχεια την υποστήριξή του στη στάση των δύο χωρών απέναντι σε πιθανές κυρώσεις: «Είναι παράλογο να μη χρησιμοποιούμε την κοινή λογική», τόνισε.
Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφασίσει επί του θέματος τον επόμενο μήνα. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, η Κομισιόν είχε αναβάλει την απόφασή της, διευκολύνοντας τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, καθώς η χώρα ήταν σε προεκλογική περίοδο. Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι της Ε.Ε. έχουν δηλώσει ότι η Κομισιόν ενδεχομένως να επιβάλει συμβολικά πρόστιμα στη Μαδρίτη και τη Λισαβόνα.
Ιταλικό αίτημα και γερμανική αντίδραση
Η στήριξη Ρέντσι στις δύο χώρες της ιβηρικής χερσονήσου έγινε με φόντο το ιταλικό αίτημα για στήριξη των ιδιωτικών τραπεζών της. Η ιταλική κυβέρνηση μελετά σενάρια υποστήριξης του τραπεζικού τομέα, ακόμα και με χορήγηση κεφαλαίου, με τα σχετικά μέτρα να αναμένεται ότι μπορεί να εγκριθούν μέχρι και το τέλος της εβδομάδας. Ουσιαστικά, αυτό συνεπάγεται κρατική χρηματοδότηση για τη διάσωση των προβληματικών ιδιωτικών τραπεζών.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το Bloomberg, η Γερμανία αντιτίθεται στην προστασία των επενδυτών από πιθανές απώλειες και υποστηρίζει ότι οι ευρωπαϊκοί κανόνες που ισχύουν, θα πρέπει να εφαρμόζονται.
Τα μέτρα που σκέφτεται η κυβέρνηση Ρέτνσι αγγίζουν τα 40 δισ. ευρώ και αφορούν είτε απευθείας χορήγηση κεφαλαίων είτε χορήγηση εγγυήσεων. Όπως ανέφεραν τα ιταλικά ΜΜΕ, η ιταλική κυβέρνηση πιέζει για 6μηνη εξαίρεση από τους ευρωπαϊκούς κανόνες που ισχύουν για τις τράπεζες, ώστε να διασώσει τις ιταλικές τράπεζες χωρίς να υπάρξουν απώλειες για τους επενδυτές.
Για το συγκεκριμένο θέμα, έντονη ήταν η αντίδραση της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ: «Η Ιταλία δεν μπορεί να ζητάει κάθε δύο χρόνια να αλλάζουν οι κανόνες στον τραπεζικό τομέα», υπογράμμισε η καγκελάριος, περνώντας το μήνυμά της προς τη Μεσογειακή χώρα.
«Η Ιταλία δεν ζητά να μη γίνονται σεβαστοί οι κανόνες. Οι τελευταίοι που το έκαναν ήταν οι Γερμανοί», ήταν η απάντηση Ρέντσι, ο οποίος αναφερόταν στα προ 10ετίας αιτήματα του Βερολίνου και του Παρισιού που σχετίζονταν με την υπέρβαση του 3% που ήταν το όριο ελλείμματος.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε ερώτηση σχετικά με το αν ο Ιταλός πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για πιθανές επιπτώσεις του Brexit στις ιταλικές τράπεζες, απάντησε πως ο ίδιος ο Ρέντσι τον διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για καμία τράπεζα. Ωστόσο -όπως συμπλήρωσε- η Επιτροπή θα κάνει τα πάντα για να προστατέψει τον τραπεζικό τομέα.
Καμπανάκι για Γαλλία
Την ίδια στιγμή, η ανεξάρτητη ελεγκτική αρχή της Γαλλίας, ανακοίνωνε ότι υπάρχει «μεγάλος κίνδυνος» το Παρίσι να μην πετύχει το στόχο μείωσης του δημόσιου ελλείμματος στο 2,7% του ΑΕΠ το 2017, ύστερα από μια σειρά εξαγγελιών για νέες δαπάνες.
Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία έχει κατ’ επανάληψη παραβιάσει τα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προβλέπουν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα πρέπει να είναι κάτω του 3% του ΑΕΠ. Το 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στο Παρίσι περιθώριο δύο ετών για να μειώσει το έλλειμμά του κάτω από αυτό το όριο. Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί επισήμως, το Παρίσι εκτιμά ότι το δημόσιο έλλειμμα θα διαμορφωθεί φέτος στο 3,3% και στο 2,7% το 2017.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, τοποθετήθηκε για το ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση εμμένει στην πρόβλεψή της για το 2017. Συμπλήρωσε ότι η ελεγκτική αρχή της χώρας πάντοτε εκφράζει αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι δυνατόν να επιτευχθεί ο στόχος.
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.