5.5.16

JPMorgan: Ανοίγει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους...

JPMorgan: Ανοίγει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους - Ποιο μοντέλο θα υιοθετηθεί

Έναρξη των συνομιλιών με στόχο την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναμένει... μέσα στις επόμενες εβδομάδες η JPMorgan, εκτιμώντας ότι αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: είτε με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής είτε με περιόδους χάριτος.

Ως επιλογή προκρίνει μια 10ετή επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής προς τον EFSF/ESM και μια 10ετή περίοδο χάριτος στην αποπληρωμή των τόκων στον ESM (ο EFSF έχει ήδη χορηγήσει μια 10ετή περίοδο χάριτος το 2012).

Σημειώνει, δε, πως για να διατηρηθεί το χρέος ως κίνητρο για την Ελλάδα, η ελάφρυνση αυτού θα μπορούσε να γίνει υπό όρους. Για παράδειγμα, οι λεπτομέρειες θα μπορούσαν να συμφωνηθούν τώρα, αλλά με αναβολή στην εφαρμογή τους ανάλογα με την επίτευξη ορισμένων δημοσιονομικών στόχων από την ελληνική πλευρά.

Πιο αναλυτικά, σε ανάλυσή της η αμερικανική τράπεζα αναφέρει ως βασικό σενάριο για την ελάφρυνση του χρέους ότι η βιωσιμότητά του θα βελτιωθεί χάρη στις λογικές επιμηκύνσεις του χρόνου αποπληρωμής και στις αναβολές αποπληρωμής των τόκων.

Ακόμη όμως και σε αυτό το σενάριο η ευαισθησία του ελληνικού χρέους στα επίμονα σοκ, όπως για παράδειγμα στα δημοσιονομικά, θα παραμείνει ως έντονη ανησυχία, που ενδεχομένως θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί σε βάθος χρόνου, ανάλογα και με τα μακροοικονομικά αποτελέσματα και τις συνθήκες της αγοράς.

Σύμφωνα με την JPMorgan ακόμα και αν καταγραφεί σταθερή ανάπτυξη και ισχυρή δημοσιονομική απόδοση, η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη.

Αυτό ισχύει ακόμα και αν κριθεί ότι το κόστος χρηματοδότησης του ελληνικού χρέους είναι διαχειρίσιμο μέχρι το 2023, ελέω του χαμηλού κόστους χρηματοδότησης από τους εταίρους της Ελλάδας, της αναβολής αποπληρωμής των τόκων και της διάρθρωσης αποπληρωμής του.

Εντούτοις, μόλις τεθεί σε ισχύ το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής και η περίοδος χάριτος του EFSF τελειώσει, το χρέος υποτίθεται ότι θα «μεταναστεύσει» στους ισολογισμούς του ιδιωτικού τομέα (σ.σ. έξοδος στις αγορές), με το κόστος χρηματοδότησης να είναι αναμφισβήτητα μεγαλύτερο από τους πολύ ευνοϊκούς όρους με τους οποίους δανείζεται η χώρα σήμερα.

Κατά την άποψη της J.P.Morgan, η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να θεωρηθεί ως μέσο για τη διευκόλυνση της μετάβασης του χρέους στην ιδιωτική αγορά σε διατηρήσιμα επίπεδα, προκειμένου να αποφευχθεί μία μεσοπρόθεσμη φούσκα στα επιτόκια και μια διασφάλιση της σύγκλισης (σ.σ. των επιτοκίων στα επίπεδα των άλλων χωρών) με την πάροδο του χρόνου.

Δεδομένου ότι το ονομαστικό κούρεμα του χρέους δεν επιτρέπεται υπό το παρόν ευρωπαϊκό πλαίσιο, υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι (με τον ένα να μην αποκλείει τον άλλο) με τους οποίους οι Ευρωπαίοι μπορούν να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους: την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής ή τις περιόδους χάριτος στην αποπληρωμή των τόκων...

Δεν υπάρχουν σχόλια: