Των επιστολών... το ανάγνωσμα γίνεται στις δύο ακτές του Ατλαντικού το τελευταίο 24ωρο, εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας, ενώ το Μαξίμου...
παρακολουθεί τις εξελίξεις, ενημερώνεται (κατά το δυνατόν...) για το οργιώδες παρασκήνιο και «δεν εφησυχάζουμε».
Κεντρικά κυβερνητικά στελέχη «διάβασαν» με μεγάλη προσοχή την επιστολή που απέστειλε αίφνης (;) η Κριστίν Λαγκάρντ το βράδυ της Πέμπτης (και δημοσιοποίησαν χθες το μεσημέρι οι FT) στους 19 υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.
Ως «δια ταύτα», ξεχώρισαν τα εξής σημεία:
1. Η παραδοχή της επικεφαλής του ΔΝΤ ότι η συζήτηση που διεξάγεται τον τελευταίο μήνα για τα έκτακτα ή προληπτικά μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ (κατ΄ απαίτηση του Ταμείου) κατέστη άγονη, εξαιτίας της άρνησης της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών.
2. Η επισήμανσή της ότι, ως εκ τούτου, η συνέχιση αυτής της συζήτησης δεν έχει νόημα («και είναι αντιπαραγωγική»), συνεπώς το Ταμείο ζητά άμεση απόφαση για το χρέος, διαφορετικά δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Αισιοδοξία...
Η πρώτη ανάγνωση – λένε τα κυβερνητικά στελέχη – είναι η προφανής: το Ταμείο «αυτοπαγιδεύθηκε» στην επιμονή του να επικαλείται διαφορετικά στοιχεία για την ελληνική οικονομία (στη βάση των οποίων στήριξε την ανάγκη για έκτακτα μέτρα) από αυτά που παρουσίασε η Eurostat και γι΄ αυτό στρέφει τώρα τη συζήτηση στο χρέος.
Η αισιόδοξη πρόβλεψη, συνεπώς, είναι ότι η συμφωνία θα κλείσει μεταξύ Αθήνας-ευρωπαϊκών θεσμών χωρίς το ΔΝΤ, το οποίο θα μείνει «απ΄ έξω» μέχρι να υπάρξει απόφαση για το χρέος.
… και καχυποψία
Η… δεύτερη ανάγνωση ωστόσο επιτείνει την καχυποψία για το εάν η κ. Λαγκάρντ επιχειρεί, «πίσω από τις γραμμές» να περάσει αναθεώρηση της συμφωνίας του περσινού Ιουλίου (στην οποία δεν μετείχε το ΔΝΤ).
Δηλαδή, να υπάρξει «συμβιβασμός» σε νέο μνημόνιο που θα μειώνει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 στο 1,5% αντί του 3,5% υπό την προϋπόθεση γενναίας ελάφρυνσης του χρέους.
Ενδεικτική της «επαγρύπνησης» του Μαξίμου είναι η κίνηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου να αποστείλει κι ο ίδιος χθες επιστολή στους ομολόγους του, εξηγώντας αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση «δεν μπορεί και δεν πρέπει» να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα 3,6 δις ευρώ.
Κατά τις πληροφορίες, ο Ελληνες ΥΠΟΙΚ προέβη σ' αυτή την κίνηση μετά την δημοσιοποίηση της επιστολής Λαγκάρντ – αυτό άλλωστε προκύπτει και από την υιοθέτηση, από τον ίδιον, της άποψης περί «αντιπαραγωγικών μέτρων» που εξέφρασε η επικεφαλής του Ταμείου.
Η απαισιόδοξη άποψη ωστόσο… αναζητείται και αφορά την περίφημη «συμβιβαστική πρόταση» που (ίσως) εμφανισθεί στο παρά ένα του Eurogroup ή στην διάρκειά του, με περιεχόμενο αποδεκτό από το ΔΝΤ και μη ανεκτό από την κυβέρνηση.
Διήμερη μάχη στη Βουλή
Στο μεταξύ, σήμερα ξεκινά η διήμερη μάχη στην Ολομέλεια της Βουλής για το ασφαλιστικό, με την ψηφοφορία να τοποθετείται τα μεσάνυχτα της Κυριακής.
Τα στελέχη των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων επιμένουν ότι δεν θα υπάρξει καμία έκπληξη από τους 153 βουλευτές της πλειοψηφίας. Κι αυτό, παρά την δυσαρέσκεια που εξέφρασε χθες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης επειδή δεν υπήρξε εκτενής συζήτηση στην κοινοβουλευτική ομάδα για το ασφαλιστικό παρά μόνο ομιλία του πρωθυπουργού.
Τον «καμβά» πάνω στον οποίον η κυβέρνηση θα υποστηρίξει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, παρουσίασε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και είναι το ακόλουθο:
* Διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, οι πόροι του οποίου λεηλατήθηκαν συστηματικά από τις κυβερνήσεις της περιόδου 2010 – 2015 «αφήνοντας μετά την Αριστερά να διαχειριστεί το πρόβλημα».
* Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών (τον Νοέμβριο) στήριξη για την διαπραγμάτευση, προκειμένου να καθοριστούν κόκκινες γραμμές και να μην κοπούν οι συντάξεις, ωστόσο «τα άλλα κόμματα έβγαλαν την ουρά τους απέξω».
* Η κυβέρνηση δίνει τη μάχη με όλο το σύστημα των ΜΜΕ απέναντί της, για ένα ασφαλιστικό που κατοχυρώνει, έστω και με μια ελάχιστη σύνταξη, ακόμα και ανθρώπους που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, και αφήνει ανέγγιχτες τις συντάξεις έως 1.300 ευρώ».
Από αυτή την άποψη, «η μεταρρύθμιση είναι αδιαμφισβήτητα βαριά, αλλά δίκαιη».
* Απέναντι στην κυβερνητική πρόταση, που στοχεύσει ξεκάθαρα στην βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, δεν έχει κατατεθεί καμία αντιπρόταση, παρά μόνο αυτή της ΝΔ: Ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, απώλεια μίας σύνταξης τον χρόνο, αυστηρά ανταποδοτικό ασφαλιστικό – δηλαδή κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, συμψηφισμός των αγροτικών επιδοτήσεων με τις οφειλές στον ΟΓΑ, στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση και όποιος ζήσει έζησε. Και όλα αυτά, μετά από 11 μειώσεις την περίοδο 2010-2015.
«Αυτές φυσικά δεν είναι νέες ιδέες της ΝΔ. Είναι παμπάλαιες ιδέες του ΔΝΤ, τις οποίες ο Μητσοτάκης πλασάρει ως φρέσκιες. Δεν στοχεύουν στην βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, αλλά στην προοδευτική του συρρίκνωση. Και οι οποίες, αν διατυπωθούν καθαρά και χωρίς μισόλογα, θα έχουν σκληρές αντιδράσεις ακόμα και στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή.
euro2day.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου