3.5.16

Γραμμή άμυνας για το Eurogroup...

Γραμμή άμυνας για το Eurogroup ετοιμάζει το Μαξίμου

Η διαπραγματευτική γραμμή που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση ενόψει του Eurogroup της 9ης Μαΐου θα βρεθεί επί τάπητος στη σύσκεψη που έχει το πρωί της Τρίτης...
ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με στενούς συνεργάτες του, σε μία προσπάθεια να κλείσει το ταχύτερο δυνατό η αξιολόγηση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η κυβέρνηση θα επιδιώξει τις επόμενες ημέρες να ενισχύσει την διαπραγματευτική θέση της χώρας και να αυξήσει την υποστήριξη που έχει ήδη εκδηλωθεί από διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έναντι των απαιτήσεων του ΔΝΤ για νομοθέτηση εφεδρικών συγκεκριμένων μέτρων.

Τη Μεγάλη Πέμπτη ο κ. Τσίπρας είχε εκφράσει την αισιοδοξία του για κλείσιμο της αξιολόγησης, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι οι συμμαχίες της Ελλάδας στην Ευρώπη βρίσκονται στο πιο ισχυρό σημείο από την έναρξη της κρίσης.

Πάντως, πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters εκτίμησαν ότι δεν είναι πιθανό να υπάρξει τελική συμφωνία στο Eurogoup της 9ης Μαΐου, καθώς οι διαβουλεύσεις σε πολλά ζητήματα προχωρούν αργά. Μία από τις πηγές εκτίμησε πως θα χρειαστούν βδομάδες μετά τη συνεδρίαση προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.

Οι πηγές σημείωσαν ότι οι διαπραγματεύσεις για τα εφεδρικά μέτρα που ζητούν οι πιστωτές και για τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να υλοποιήσει η χώρα μας προχωρούν με αργούς ρυθμούς, και συνεπώς θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος προκειμένου να υπάρξει τελική συμφωνία.

«Υπάρχει αργή πρόοδος», είπε μία από τις πηγές, εκτιμώντας ότι θα χρειαστούν «κάποιες εβδομάδες» περαιτέρω συζητήσεων προτού Αθήνα και θεσμοί καταλήξουν σε συμφωνία. Τόνισε πως σε κάθε περίπτωση θα ήταν καλό η αξιολόγηση να έχει κλείσει πριν το δημοψήφισμα για την παραμονή ή έξοδο της Βρετανίας στην Ε.Ε., που θα λάβει χώρα στις 23 Ιουνίου, ώστε να αποφευχθεί μία ατμόσφαιρα κρίσης.

Βασικό «αγκάθι», δήλωσε ή πηγή, είναι το πακέτο των εφεδρικών μέτρων που ζητούν οι θεσμοί και θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που η ελληνική πλευρά δεν πετυχαίνει τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους. Το Μνημόνιο προβλέπει επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2018, στόχος που θεωρείται εφικτός από την Κομισιόν, αλλά δεν θεωρείται επιτεύξιμος από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η δεύτερη πηγή επισήμανε στο Reuters ότι ο περισσότερος χρόνος στη διαπραγμάτευση θα χρειαστεί ώστε να βρεθεί κοινός τόπος ανάμεσα στους θεσμούς για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Το Ταμείο έχει θέσει την ελάφρυνση ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, τη στιγμή όμως που η Γερμανία αντιτείνει ότι το δημόσιο χρέος δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση.

Σημειώνεται πάντως πως και ελληνικές κυβερνητικές πηγές έχουν ήδη τονίσει ότι θα χρειαστεί και δεύτερη συνεδρίαση του Eurogroup για να κλείσει η αξιολόγηση.

Οι πηγές του ΑΜΠΕ στάθηκαν στην υποστήριξη που έχει εκδηλωθεί από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές προς την ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να λάβει μέρος στην συνάντηση των σοσιαλιστικών κομμάτων που θα γίνει περί τα τέλη Μαΐου στην Ρώμη.

Σε συνέντευξή στην ιστοσελίδα Euractiv, ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα τόνισε ότι «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι Γερμανοί θέλουν να δουν την Ελλάδα να βυθίζεται, όμως οι Σοσιαλιστές σκοπεύουν να τους εμποδίσουν».

«Η παρούσα κατάσταση είναι η επανάληψη μιας ταινίας που παρακολουθήσαμε πριν από έναν χρόνο, με τους ίδιους ηθοποιούς. Από τη μία πλευρά το ΔΝΤ, από την άλλη οι Γερμανοί καρχαρίες, του είδους του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν διαστρεβλωμένα μέσα για να ανατρέψουν μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και ένα έθνος που κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες, τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και απέναντι στην προσφυγική κρίση», είπε ο Πιτέλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: