18.5.16

Μια αξιοποιήσιμη πρόταση...

Διέρρευσε χθες στην αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» η πρόταση του ΔΝΤ, η οποία, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες...
έχει κατατεθεί στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, με βάση την οποία ζητείται περίοδος χάριτος για το ελληνικό χρέος ώς το 2040 και επιμήκυνση της αποπληρωμής των ελληνικών δανείων προς την Ευρώπη ώς το 2080 με σταθερό επιτόκιο 1,5%.

Στη φιλοσοφία της είναι μια πρόταση γνωστή. Εγινε όμως πολύ συγκεκριμένη.

Το γεγονός ότι το Ταμείο τοποθετείται κατ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργεί νέα δεδομένα στη συζήτηση που έχει ήδη ξεκινήσει για το θέμα. Η πρότασή του -πέραν των άλλων- δεν είναι μια απλή διευθέτηση του χρέους αλλά επί της ουσίας συνιστά κούρεμά του.

Λαμβάνοντας, επομένως, υπόψη τον τρόπο με τον οποίο τοποθετείται η Γερμανία, αλλά και τις δυσκολίες που έχουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να πείσουν στο εσωτερικό των χωρών τους για μια τόσο βαθιά και τόσο γενναία παρέμβαση στο ελληνικό χρέος, το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα είναι ότι η πρόταση του ΔΝΤ δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή.

Με μια πρώτη ματιά, η απόρριψη της πρότασης του ΔΝΤ εκ των πραγμάτων οδηγεί στη διαπίστωση ότι η απόσταση που χωρίζει τους Ευρωπαίους και το Ταμείο στο ζήτημα της ελληνικής κρίσης μεγαλώνει.

Ενδεχομένως να βαθαίνει και ίσως στο μέλλον να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Τα δεδομένα, όμως, και η πείρα του παρελθόντος έχουν δείξει ότι ουδέποτε οι διαφωνίες ανάμεσα στους δανειστές έχουν οδηγήσει σε βαθιές ρωγμές -πολύ περισσότερο σε ρήξη.

Άρα το πιο πιθανό είναι να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός που θα μεταθέτει χρονικά τη λύση για το ελληνικό χρέος, ενώ το ΔΝΤ, για την ώρα, δεν θα μπει στο ελληνικό πρόγραμμα και θα αρκεστεί στον ρόλο του τεχνικού συμβούλου που ήδη έχει μετά τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού.

Επομένως; Πολύ κακό για το τίποτα; Κάθε άλλο. Το ΔΝΤ με την πρότασή του έδειξε πόσο βαθύ, πόσο ουσιαστικό και πόσο επείγον είναι το ζήτημα της οριστικής διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Συνεπώς πρόκειται για μια πρόταση την οποία η κυβέρνηση -χωρίς ψευδαισθήσεις αλλά με ευελιξία- οφείλει να αξιοποιήσει δεόντως...



ΕΦ.ΣΥΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: