9.5.16

Τέλος το χαρτομάνι από το Δημόσιο...

Τέλος το χαρτομάνι από το Δημόσιο... Όλα πλέον ηλεκτρονικά

Ούτε ο Γουτεμβέργιος θα το φανταζόταν ότι η ελληνική δημόσια ​διοίκηση θα έδινε τέλος στην έκδοση και διακίνηση εγγράφων μεταξύ των υπηρεσιών της ή προς...
τους πολίτες, μέσω κλητήρων ή με το ταχυδρομείο, για διοικητικές της πράξεις που αφορούν την ίδια η ευρύτερα πολίτες.

Με καθυστέρηση χρόνων,σε σχέση με τις προηγμένες Ευρωπαικές χώρες, το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης προχωρεί επιτέλους στην ηλεκτρονική εποχή βάζοντας τέλος στο χαρτομάνι με στόχο τον περιορισμό της γραφειοκρατίας αλλά και της σπατάλης εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Όπως σχεδιάζει έως το τέλος του χρόνου όλα τα διοικητικά έγγραφα θα διακινούνται υποχρεωτικά μόνον ηλεκτρονικά(με ψηφιακή υπογραφή ) και παύει πλέον ο ρόλος του κλητήρα-μεταφορέα εγγράφων από Υπουργείο σε Υπουργείο η από υπηρεσία σε υπηρεσία,ενώ τα έγγραφα που θα αφορούν πολίτες θα αποστέλλονται σε αυτούς απευθείας στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο και όχι μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Μάλιστα η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων μεταξύ των υπηρεσιών θα είναι υποχρεωτική και κάθε διοικητικό έγγραφο θα έχει ισχύ και θα αναρτάται στη "Διαύγεια"μόνον εφόσον διακινήθηκε ηλεκτρονικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την διαδικασία έκδοσης των εγγράφων της δημόσιας διοίκησης,σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, δαπανώνται περίπου 400 εκ. ευρώ ετησίως με το κόστος παραγωγής κάθε εγγράφου να αγγίζει περίπου τα 0,80 λεπτά. Μάλιστα τα έγγραφα που χάνονται μέχρι να ξαναβρεθούν ή να παραχθούν ξανά από την αρχή κοστίζουν περίπου 120 εκ. ευρώ ετησίως.

Ωστόσο παρότι από το 2001 βρίσκεται σε ισχύ το Προεδρικό Διάταγμα για την χρήση της Ψηφιακής ή προηγμένης ηλεκτρονικής υπογραφής, η οποία ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία την σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, έχουν παρέλθει ήδη 15 έτη και το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει ακόμη προχωρήσει στην αποκλειστική χρήση της ηλεκτρονικής διαδικασίας έκδοσης εγγράφων,προκαλώντας μέχρι σήμερα σπατάλη 6 δις ευρώ.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης Δημήτρης Τσουκαλάς μιλώντας στο newpost αναφέρει ότι "μέχρι το τέλος του 2016 κανένα έγγραφο δεν θα παράγεται στο δημόσιο χωρίς την ηλεκτρονική υπογραφή και πλέον δεν θα έχει καμία ισχύ αν δεν έχει παραχθεί με αυτό τον τρόπο.

" Πρόκειται για φιλόδοξο στόχο για τον οποίο έχει ήδη εκπονηθεί μελέτη και προωθείται νομοθετική ρύθμιση, με την ευθύνη του επιστημονικού συμβούλου κ. Τασιόπουλου Σταύρου νομικού με ειδίκευση σε θέματα δικαίου και ανάπτυξης. Σκοπός της νομοθετικής ρύθμισης είναι κάθε διοικητική πράξη να εκδίδεται αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικής διαδικασίας και ψηφιακής υπογραφής μέσω ενός Συστήματος Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Εγγράφων, ειδάλλως δεν θα έχει ισχύ και θα είναι άκυρη.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης δήλωσε πρόσφατα ότι αμέσως μετά το Πάσχα θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο για τη νέα Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής.

Μαζί με μία νέα διοικητική δομή, στο ίδιο νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί και η ρύθμιση για την υποχρεωτική ηλεκτρονική διαδικασία έκδοσης εγγράφων στο δημόσιο. Ωστόσο ερωτήματα δημιουργούνται γιατί τόσα χρόνια ενώ θα μπορούσε τεχνικά να έχει εφαρμοστεί μια τέτοια ρύθμιση, δεν προτάθηκε ούτε από τους δανειστές ούτε από τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Οπως εκτιμάται μόνο στα χρόνια του Μνημονίου δαπανήθηκαν περίπου 2,5 δις ευρώ για την παραγωγή και διακίνηση δημοσίων εγγράφων με την μέθοδο του χαρτιού και του κλητήρα η των Ταχυδρομείων.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: