6.5.16

Το «μυστικό» του Κυριάκου…

Κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον παρουσιάζει η πολιτική συμπεριφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως τονίζουν διάφοροι πολιτικοί παρατηρητές, μετά μάλιστα την κίνηση του να ζητήσει πρώωρες εκλογές.

Ο...
πρόεδρος της ΝΔ αποφεύγει οποιαδήποτε αναφορά στο Δημόσιο και τη διαβόητη μεταρρύθμισή του. Παρ’ ότι ως υπουργός έχει δώσει δείγματα σκληρής γραφής και γνωρίζει το θέμα, μέχρι τώρα δεν φαίνεται να εστιάζει στο σημεία αυτό τη ρητορική του. Μάλιστα το γεγονός εντυπωσιάζει έτι περαιτέρω, αφού το Δημόσιο, οι αποδοχές των υπαλλήλων, αλλά και οι προσλήψεις είναι θέματα στα οποία πιέζει έντονα το ΔΝΤ, και η Ν.Δ. επ’ αυτών σιωπά εκκωφαντικά.

Δύο είναι οι λόγοι που ο Μητσοτάκης διστάζει να τοποθετηθεί πιο δυναμικά στο θέμα: από τη μια επιχειρεί να αποτινάξει από πάνω του την ταμπέλα του νεοφιλελεύθερου και από την άλλη δεν επιθυμεί να τον ταυτίσουν οι πολιτικοί αντίπαλοί του με το απεχθές στην ελληνική κοινωνία ΔΝΤ. Γνωρίζει πολύ καλά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει την ευκαιρία προκειμένου να τον κατηγορήσει ότι έχει κρυφή ατζέντα. Ωστόσο το σενάριο αυτό κυκλοφορεί και εντός της Ν.Δ., ότι δηλαδή ο Κυριάκος μιλώντας με εκπροσώπους των δανειστών αφήνει να διαφανεί πως θα πάρει αποφάσεις - σοκ για το Δημόσιο, προκειμένου η χώρα να λυτρωθεί από τα μνημόνια μια και καλή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει άμεσα περιοδείες σε όλη την Ελλάδα με διπλό στόχο. Αφενός να δώσει την αίσθηση ότι επιθυμεί να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για τα προβλήματα της χώρας και αφετέρου να συστηθεί ως εν αναμονή πρωθυπουργός. Προμετωπίδα των περιοδειών θα είναι το υπό διαμόρφωση πρόγραμμα του κόμματος, αφού οι επικοινωνιολόγοι του κόμματος επιμένουν ότι η προσέγγιση των ψηφοφόρων πρέπει να είναι θετική και όχι αρνητική. Παράλληλα, η Ν.Δ. θα διοργανώσει σε συνεργασία με το Λαϊκό Κόμμα ημερίδα για καλές ευρωπαϊκές πρακτικές που μπορούν να μεταφερθούν στην Ελλάδα (σε διάφορους τομείς πολιτικής). Στην ημερίδα, που θα γίνει τον Ιούνιο, θα συμμετέχουν εκπρόσωποι κομμάτων απ’ όλη την Ευρώπη και πολλές θέσεις που θα προκύψουν, θα ενταχθούν στον προγραμματικό λόγο της Νέας Δημοκρατίας.

Οι περιοδείες Μητσοτάκη έχουν έναν επιπλέον σκοπό: να διαλύσουν την εικόνα του κραταιού Τσίπρα. Όπως λένε στη Ν.Δ., ο Τσίπρας θα θελήσει στο επόμενο διάστημα να κερδίσει πολιτικό χρόνο εξαντλώντας την τετραετία. Επικοινωνιακά, λοιπόν, η Ν.Δ. θέλει να δώσει την αίσθηση μιας εύθραυστης κυβέρνησης και ότι η ίδια επελαύνει προς την εξουσία.

Οι σχεδιασμοί του Κυριάκου όμως, προκειμένου να έχουν πιθανότητα επιτυχίας, χρειάζονται εσωκομματική ηρεμία. Όπως φάνηκε και στο συνέδριο, αυτήν τη στιγμή ορατή αντιπολιτευτική ομάδα δεν υπάρχει, αλλά υπάρχουν δυνάμεις διάσπαρτες που θα μπορούσαν να συνασπιστούν διαλύοντας την επίπλαστη ανακωχή. Από τα αποτελέσματα του συνεδρίου φάνηκε ότι η απόφαση του Κώστα Καραμανλή να απέχει από οτιδήποτε μπορεί να δώσει το έναυσμα οποιασδήποτε εσωκομματικής κρίσης αποτελεί μεγάλη συμβολή στην εικόνα ηρεμίας. Στην κατεύθυνση αυτήν σημαντικό ρόλο έπαιξε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία συνομιλεί συχνά μαζί του, ιδιαίτερα τώρα που έχουν τον ίδιο εσωκομματικό εχθρό: τον Αντώνη Σαμαρά.

Δυσαρέσκεια Καραμανλή
Ο Καραμανλής, ωστόσο, φέρεται δυσαρεστημένος από τον τρόπο που αντιμετωπίζει η νέα ηγετική ομάδα τον ακραιφνή καραμανλικό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, αλλά και από τις τεταμένες σχέσεις του Κυριάκου με τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο Μητσοτάκης δεν χάνει την ευκαιρία να υποδεικνύει έμμεσα τη στενή σχέση του Παυλόπουλου με τον Τσίπρα, όπως έκανε χτες με αφορμή την υπερδιόγκωση της δήλωσης Παυλόπουλου για τα νομίσματα. Γενικώς οι καραμανλικοί εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι η πλευρά Μητσοτάκη εξακολουθεί να καλλιεργεί το σενάριο «εκλεκτικών σχέσεων» της καραμανλικής δεξιάς με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Είμαι βέβαιος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στηρίζει αμετακίνητα την εθνική στρατηγική επιλογή για μια ισχυρή Ελλάδα στον πυρήνα μιας ισχυρής Ευρώπης» ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, σχολιάζοντας την προχτεσινή δήλωση του Προκόπη Παυλόπουλου ότι «το νόμισμα αποκτά νόημα μόνο όταν υπηρετεί τον άνθρωπο». «Την επιλογή αυτήν οφείλουμε να την υπηρετούμε όλοι, χωρίς να δίνουμε αφορμές για παρερμηνείες» πρόσθεσε κυνικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δείχνοντας έμμεσα κίτρινη κάρτα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και αυτό έγινε παρ’ ότι το γραφείο Τύπου της Προεδρίας έδωσε διευκρινιστική δήλωση, που ξεκαθάρισε πλήρως το τι ακριβώς εννοούσε ο Πρόεδρος, απαντώντας στο Ποτάμι, που έσπευσε να ανέβει στα κεραμίδια…

Ωστόσο ο ίδιος ο Καραμανλής, παρά τη δημόσια σιωπή του, ως σοβαρός πολιτικός παίκτης, επιχειρεί να απεμπλακεί από οποιαδήποτε εσωκομματική κίνηση και έχει συστήσει στους πολύ στενούς πολιτικούς του φίλους να απέχουν από κινήσεις που μπορεί να παρεξηγηθούν, αφού δεν θέλει να υπονομεύσει τον τίτλο του στυλοβάτη και εγγυητή της ενότητας της παράταξης. Θεωρεί λοιπόν ότι αυτήν τη στιγμή, παρά τις επιμέρους ενστάσεις του, το πρώτιστο είναι η στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το κενό Καραμανλή επιχειρεί να καλύψει ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος έκανε δυναμική επανεμφάνιση στο συνέδριο, λέγοντας ότι «οι ενεργοί πολιτικοί» κάθονται στα θερινά, εννοώντας ότι όσοι ήταν στα πρώτα έδρανα του συνεδρίου το έκαναν για να αποκτήσουν δύναμη από τη δύναμη του προέδρου, ενώ ο ίδιος είναι αυτόνομος.

Άδειασμα Μεϊμαράκη
Ο Μεϊμαράκης, αποχώρησε από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, δημοσιοποιώντας την αντίρρησή του στον τρόπο που το κόμμα του αντιμετωπίζει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο αλλά και το θέμα της σύγκρουσης της κυβέρνησης με τους καναλάρχες για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, που θεωρεί ότι τον άδειασαν οι σαμαρικοί, δεν μίλησε στο συνέδριο του κόμματος όχι μόνο γιατί δεν ήθελε στην παρούσα πολιτική συγκυρία να χαλάσει το κλίμα ενότητας της παράταξης, παρά την δυσφορία για τη συμπεριφορά των Μητσοτακικών αλλά και επειδή ήθελε να διαφοροποιηθεί από την ανάγκη του Αντώνη Σαμαρά να δηλώσει «παρών» στις πολιτικές εξελίξεις. Ο Μεϊμαράκης, όπως λένε οι συνεργάτες του, έχει σαφές ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο και θα υπερασπιστεί αρχές και αξίες της Ν.Δ. απελευθερωμένος από τη διεκδίκηση θέσεων και τιμητικών αξιωμάτων. Πολλοί λοιπόν είναι αυτοί που βλέπουν ότι γύρω από τον πρώην «υπηρεσιακό» πρόεδρο της Ν.Δ. αναμένεται να συσπειρωθούν στελέχη που βλέπουν ότι επιχειρείται αλλοίωση του αξιακού χάρτη του κόμματος.

Ο Κυριάκος πάντως ευελπιστεί ότι ο έμπειρος και εργατικός Λευτέρης Αυγενάκης που διατηρεί στενή φιλία με πιστούς καραμανλικούς βουλευτές, όπως ο Κώστας Καραμανλής ο νεότερος, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Βασίλης Κικίλιας και ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, θα μπορέσει να «στερεώσει» οργανωτικά τη νέα ηγετική ομάδα και να συνεργαστεί αποτελεσματικά με τα υψηλόβαθμα στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ο Αυγενάκης, πουλέν του μητσοτακισμού στην Κρήτη, έχει εξαιρετικές σχέσεις με την Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ προέρχεται από το κόμμα, οπότε γνωρίζει πώς να κινηθεί και κυρίως πώς να προφυλαχθεί.

Είναι γεγονός ότι το 10ο συνέδριο έδειξε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με οργανωτικούς όρους δεν κατέχει την πλειοψηφία, ενώ η εκλογή του ανέδειξε νέους παίκτες εντός του κόμματος. Η Ντόρα Μπακογιάννη, ύστερα από μια 4ετία πολιτικής απομόνωσης, βρέθηκε ενισχυμένη με αρκετά πρόσωπα της δικής της επιλογής στη νέα Πολιτική Επιτροπή, ενώ εκτός από τους καραμανλικούς και τους σαμαρικούς εσωκομματικό παιχνίδι παίζουν πια ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Απόστολος Τζιτζικώστας (με εμφανώς λιγότερες δυνάμεις από ό,τι διέδιδαν οι συνεργάτες του) και οι: Νίκος Δένδιας, Όλγα Κεφαλογιάννη, Βασίλης Κικίλιας, Μάκης Βορίδης και ο αποπεμφθείς γραμματέας Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο οποίος δεν υλοποίησε την απειλή του να αποχωρήσει από τη Ν.Δ., διεκδικώντας πολιτική επάνοδο μέσα από τα ψηφοδέλτια του κόμματος και βέβαια όυτε η ηγεσία της Ν.Δ.. τον διέγραψε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: