8.5.16

Νομοθέτηση έκτακτων μέτρων ζητάει και η Κομισιόν...

Ζαν-Κλoντ Γιούνκερ
Μετά την επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ με την πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τις «κόκκινες γραμμές» της ελληνικής κυβέρνησης, ήρθε και η...
πρόταση της Κομισιόν για το διαφαινόμενο αδιέξοδο στο αυριανό Eurogroup.

Το προσχέδιο (draft) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -το οποίο δημοσιοποίησε το Bloomberg- εκφράζει τη θέση που θα υποστηρίξει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αύριο στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση και να συγκεραστούν οι διαφορετικές απόψεις (θεσμών και Μαξίμου).

Η Κομισιόν προτείνει την εκταμίευση δόσης για την Ελλάδα αν δεσμευθεί για επιπλέον μέτρα (εκτός από το πρώτο πακέτο 5,2 δισ. ευρώ) της τάξης του 2% του ΑΕΠ έως το 2018, σε περίπτωση που η Αθήνα δεν πετύχει πλεόνασμα 3,5%.

Ωστόσο, τα μέτρα αυτά θα πρέπει εκ των προτέρων να νομοθετηθούν και να ενεργοποιηθούν αυτόματα στην περίπτωση που υπάρξει απόκλιση στους στόχους του ελληνικού προγράμματος.

«Στην περίπτωση αρνητικής απόκλισης μεταξύ του στόχου του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και το πραγματικό αποτέλεσμα, όπως αυτό προσδιορίζεται στις προβλέψεις της ΕΛΣΤΑΤ τον Απρίλιο τα μέτρα θα εφαρμόζονται αυτομάτως. Στη βάση αυτή η προσαρμογή θα είναι όσο η απόκλιση από τον στόχο και θα φτάνει μέχρι και το 2% του ΑΕΠ και εκτός από την περικοπή δαπανών θα μπορεί να υπάρχει και αύξηση άμεσων και έμμεσων φόρων μετά από σχετική εισήγηση του δημοσιονομικού συμβουλίου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο.

Η πρόταση Γιούνκερ:

♦ αποσυνδέει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από τη συζήτηση για το χρέος. Με την εκταμίευση της δόσης, δεν θα αδειάσουν μεν τα κρατικά ταμεία και η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει στο τέλος Ιουλίου ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ, θα παραμένει δε μεγάλη εκκρεμότητα η συζήτηση για το χρέος και θα ικανοποιηθεί η θέση της Γερμανίας που δεν επιθυμεί να φέρει στην Bundestag πριν από τις εκλογές του 2017 καμία απόφαση για απομείωση του ελληνικού χρέους.

♦ έρχεται σε αντίθεση με τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης. «Δεν υπάρχει συνταγματικά τρόπος να ψηφιστούν προληπτικά μέτρα στην Ελλάδα (...) Δεν μπορεί να “περάσει” από την παρούσα κυβέρνηση, ή από καμία δημοκρατική κυβέρνηση που μπορώ να φανταστώ, πακέτο μέτρο άνω των 5,4 δισ.» έγραφε στους Ευρωπαίους ομολόγους του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

♦ ικανοποιεί εν μέρει το ΔΝΤ που ζητάει μεν νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων αλλά μαζί με άμεση έναρξη συζητήσεων για το χρέος καθώς επιμένει ότι οι Βρυξέλλες επιβάλλουν πολλή λιτότητα στην Αθήνα και ότι ο προληπτικός μηχανισμός για έκτακτα μέτρα που προτείνει η Ελλάδα δεν μπορεί να λειτουργήσει. «Πιστεύουμε ότι συγκεκριμένα μέτρα, αναδιάρθρωση χρέους και χρηματοδότηση πρέπει τώρα να συζητηθούν ταυτόχρονα», έγραφε στην επιστολή της η Κριστίν Λαγκάρντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: