Μόνο στα κέντρα φιλοξενίας θα γίνεται η ανανέωση της νόμιμης παραμονής στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες.
Με αυτή την... ατελή και μάλλον δυσεφάρμοστη στην πράξη ιδέα, η κυβέρνηση ελπίζει να εκκενώσει τον καταυλισμό της Ειδομένης ως τις...
30 Μαΐου, χωρίς να χρειαστεί να ασκήσει αστυνομική βία.
Τι θα γίνει όμως αν οι περισσότεροι από 10 χιλιάδες πρόσφυγες που διαμένουν εκεί τους τελευταίους μήνες ή έστω οι μισοί από αυτούς αρνηθούν και πάλι να μετακινηθούν;
Γεγονός είναι ότι η απροθυμία των χιλιάδων ταλαιπωρημένων ανθρώπων, που στηρίζεται στην ελπίδα πως «τα σύνορα θα ανοίξουν κάποια στιγμή», είναι πιο ισχυρή από τη λάσπη και τις κακουχίες.
Από το τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας κανείς δεν έχει ανεβεί σε λεωφορείο για να μετεγκατασταθεί σε κάποιο από τα κέντρα φιλοξενίας.
Τρόπος ζωής
Σχεδόν έχουν προσαρμοστεί στον καταυλισμό της Ειδομένης, το θεωρούν πια τρόπο ζωής.
Προχθές το βράδυ, ο γάμος νεαρού ζευγαριού που έγινε σε μια σκηνή έδειξε πως τα εμπόδια ξεπερνιούνται και η ζωή συνεχίζεται όταν υπάρχει αγάπη και κοινός σκοπός.
Ακόμη κι οι άνθρωποι των ΜΚΟ, που τόσο καιρό στηρίζουν με τις προσπάθειές τους τον κόσμο αυτόν, θεωρούν πολύ δύσκολο να απομακρυνθούν οι πρόσφυγες από εκεί, αντιμετωπίζοντας με δυσπιστία το σχέδιο που τους παρουσίασε ο κ. Μουζάλας στη Θεσσαλονίκη.
Στο μεταξύ, η Ειδομένη έχει μετατραπεί σε απέραντο λασπότοπο και πάλι, καθώς τη Δευτέρα και την Τρίτη έβρεχε ακατάπαυστα.
Χθες οι πρόσφυγες προσπαθούσαν με φωτιές να στεγνώσουν τα ρούχα και τα προσωπικά τους είδη για μία ακόμη φορά.
Πλέον, στη σιδηροδρομική γραμμή δεν υπάρχουν σκηνές, αλλά τα δρομολόγια των τρένων δεν γίνονται, αφού ο ΟΣΕ απαιτεί να απομακρυνθούν οι σκηνές σε απόσταση ασφαλείας από τα πρανή και από τον σιδηροδρομικό σταθμό.
Η ζωή τελικά δεν σταματάει πουθενά, ούτε η αγάπη συναντάει εμπόδια στον δρόμο της προσφυγιάς.
Ο 27χρονος Σάχερ και η 20χρονη Ρουχάγια, από τη Συρία, παντρεύτηκαν κανονικότατα στον καταυλισμό της Ειδομένης το βράδυ της περασμένης Τρίτης, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας σε όλους τους κατατρεγμένους:
«Μαζί θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε ώσπου να πετύχουμε τον στόχο μας, να φτάσουμε στην Ευρώπη και να θέσουμε τις βάσεις για μια νέα ζωή, μακριά από τις βόμβες. Μια ζωή που θα μας δίνει το δικαίωμα να ονειρευόμαστε», δήλωσε ο γαμπρός.
«Είμαστε περίπου ενάμιση μήνα στην Ειδομένη και αποφασίσαμε να μην περιμένουμε άλλο και να σφραγίσουμε με αυτόν τον συμβολικό τρόπο την αγάπη μας», εξήγησε.
Η ανθοδέσμη
Ο Σάχερ φόρεσε τα καλά του, η Ρουχάγια ντύθηκε στα λευκά και κρατώντας μιαν ανθοδέσμη αντάλλαξε όρκους αιώνιας αγάπης και αφοσίωσης με τον αγαπημένο της, παρουσία δεκάδων άλλων προσφύγων, αλλά και εθελοντών, που φρόντισαν να υπάρχει ακόμη και γαμήλια τούρτα, ενώ ροδοπέταλα σχημάτιζαν μια μεγάλη καρδιά πάνω στο στρώμα της σκηνής τους.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η γκρίνια για τον αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη από τους επιχειρηματίες, που τονίζουν ότι οι πρόσθετες επιβαρύνσεις στις μεταφορές πλησιάζουν τα 4 εκατομμύρια ευρώ, καθώς οι εναλλακτικές διαδρομές επιφέρουν επιπλέον κόστος και σημαντικές καθυστερήσεις, με αρνητικό αντίκτυπο στη διατήρηση των ξένων πελατών.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης, Γεώργιος Ιωαννίδης, σε επιστολή του προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη, επικαλούμενος τις πρώτες εκτιμήσεις εξαγωγέων και διαμεταφορέων, αλλά και δηλώσεις αρμοδίων, αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Οι επιπτώσεις είναι τεράστιες για τις εξαγωγικές εταιρείες, οι οποίες είναι αναγκασμένες να προωθούν τα φορτία μέσω Βουλγαρίας, επιλέγοντας, δηλαδή, μια διαδρομή που επιφέρει επιπλέον κόστος 30%, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί και καθυστερήσεις στους χρόνους παράδοσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα –σε πολλές περιπτώσεις– τη μη τήρηση των προθεσμιών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καταβολή αποζημιώσεων ή ακόμη και για τη διακοπή μακροχρόνιων συνεργασιών και την απώλεια πελατών από το εξωτερικό».
Σύμφωνα με τον κ.Ιωαννίδη, η διαδρομή μέσω Βουλγαρίας διαρκεί έως και δύο μέρες παραπάνω, ενώ εκτιμάται πως κοστίζει 5.000-10.000 ευρώ περισσότερο ανά συρμό.
Επτά χρόνια στο Καλέ
Την εκτίμησή του ότι «οι πρόσφυγες στην Ειδομένη ήδη έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι δεν έχει νόημα να κάθονται εκεί και καλό είναι να μετακινηθούν στους καταυλισμούς» φέρεται να μετέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.
Οπως είπε χθες στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο κ. Μπουτάρης, είχε μια ολιγόλεπτη συζήτηση με τον υπουργό στο πλαίσιο της συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης με μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για τη διαχείριση του προσφυγικού και κυρίως για την κατάσταση στην Ειδομένη.
«Μάλιστα, ο κ. Μουζάλας μού είπε ότι στο Καλέ, στη Γαλλία, λειτουργούσε επί επτά χρόνια μια αντίστοιχη Ειδομένη», ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Πρόσθεσε δε ότι ο υπουργός τού είπε πως «πρέπει να αρχίσουμε σιγά σιγά να συνειδητοποιούμε –και φαίνεται ότι αυτό γίνεται– ότι θα μείνουν τουλάχιστον 30.000-40.000 από τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και πρέπει αυτούς να τους θεωρούμε ότι θα μείνουν για πολύ καιρό».
«Εκείνο που μετράει», τόνισε ο κ. Μπουτάρης, «είναι να οργανωθούμε ώστε αυτοί οι άνθρωποι να αισθάνονται σαν στο σπίτι τους, κάτι που είναι και δική μου πεποίθηση»...
Νίκος Φωτόπουλος
Πηγή:efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου