3.4.16

«Το ιρλανδικό success story ήταν ένα παραμύθι»...

Προεκλογικές αφίσες στην ΙρλανδίαΑν οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ του Brexit, θα δρομολογηθούν εξελίξεις και στη Βόρεια Ιρλανδία
«Πολύ απρόβλεπτη κι ενδιαφέρουσα» χαρακτηρίζει την πολιτική κατάσταση στην πατρίδα του ο πρόεδρος του Sinn Fein (Σιν Φέιν) στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, Ντέκλαν Κίρνι, τον οποίο...
συναντήσαμε πρόσφατα στην Αθήνα στο πλαίσιο του συνεδρίου της ευρωπαϊκής Αριστεράς με τίτλο «Συμμαχία ενάντια στη λιτότητα, για τη δημοκρατία στην Ευρώπη».
Εναν μήνα μετά τις εκλογές της 26ης Φεβρουαρίου η Ιρλανδία δεν έχει ακόμα κυβέρνηση, καθώς τα δύο μεγάλα παραδοσιακά συντηρητικά κόμματα έχασαν πολλές ψήφους και οι συμμαχίες καθίστανται ιδιαίτερα δύσκολες.
Ο πρόεδρος του Sinn Fein (Σιν Φέιν) στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, Ντέκλαν Κίρνι
Ο Ντέκλαν Κίρνι ωστόσο κάνει λόγο για πρωτόγνωρη μετατόπιση του πολιτικού σκηνικού και έχει κάθε λόγο να χαίρεται.

Το Sinn Fein έλαβε το 13,8% των ψήφων κερδίζοντας σχεδόν 4 επιπλέον μονάδες και 9 έδρες συγκριτικά με το 2011 και τη θέση του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος στη Βουλή.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα ισχυρό αντιπολιτευόμενο κόμμα απέναντι στις δυνάμεις του συντηρητισμού», λέει ο συνομιλητής μας. «Επίσης, και άλλα μικρότερα προοδευτικά κόμματα, καθώς και ανεξάρτητοι τα πήγαν καλά. Μένει να δούμε αν οι συντηρητικοί θα ενωθούν για να σχηματίσουν κυβέρνηση ή αν θα παραμείνουν διαιρεμένοι. Αν δεν συμμαχήσουν μεταξύ τους, είναι αδύνατο να προκύψει άλλη κυβερνητική συμμαχία γιατί τα νούμερα δεν βγαίνουν. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα οδηγηθούμε σε νέες εκλογές ύστερα από λίγους μήνες»

Η Ιρλανδία βγήκε τυπικά από το μνημόνιο, όχι από τη λιτότητα

⚫ Πολλοί προέβαλλαν την Ιρλανδία ως τον «καλό μαθητή» που τα έκανε όλα σωστά και βγήκε από το μνημόνιο. Εξω από το μνημόνιο όμως σημαίνει και έξω από τη λιτότητα;

Το συντηρητικό κόμμα Fine Gael (Φίνε Γκάελ) που κυβερνούσε τα τελευταία πέντε χρόνια κατέβηκε στις εκλογές με το αφήγημα ότι η οικονομική ανάκαμψη ήταν επιτυχής, ένα success story. Και μολονότι υπήρξε όντως μια κάποια ανάκαμψη, αυτή δεν έχει καμία σχέση με τις πολιτικές του Φίνε Γκάελ και των συμμάχων του από το Κεντρώο Φιλελεύθερο Κόμμα, αλλά με διεθνείς παράγοντες, όπως η τιμή του πετρελαίου και άλλα ζητήματα.

Είναι όμως λάθος να μιλάμε για ανάπτυξη από τη στιγμή που αυτή ευνόησε κάποιους λίγους, όχι όμως και την πλειονότητα των πολιτών. Υπάρχουν πάρα πολλοί Ιρλανδοί οι οποίοι υφίστανται τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης λιτότητας, που παραμένουν άνεργοι, εξακολουθούν να πληρώνουν πολύ υψηλούς φόρους, δεν έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, τη στιγμή που άλλοι, χάρη στις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης, επωφελούνται από την ανάπτυξη.

Κι αυτοί που επωφελούνται, δεν επωμίζονται το φορτίο που τους αναλογεί. Οπότε, το ότι η Ιρλανδία βγήκε πραγματικά από το πρόγραμμα του μνημονίου και από την κηδεμονία της τρόικας και ότι όλα πήγαν καλά είναι μια στρεβλή αφήγηση. Αυτός είναι και ο λόγος για τη μεγάλη μετατόπιση του πολιτικού σκηνικού.

⚫ Ωστόσο, με εξαίρεση την Ελλάδα, τα συντηρητικά κόμματα που εφάρμοσαν πολιτικές μνημονίων στις χώρες τους διατήρησαν την πρωτιά στις εκλογές παρά την απώλεια των δυνάμεών τους. Πώς το εξηγείτε αυτό;

Θα σας εξηγήσω τι συνέβη στη χώρα μου: Εχουμε δύο συντηρητικά κόμματα, το Φίνε Γκάελ και το Fianna Fail (Φιάνα Φέιλ). Για 15 χρόνια, το Φιάνα Φέιλ ήταν στην εξουσία και φέρει την ευθύνη για το οικονομικό κραχ και την έλευση της τρόικας.

Το 2011 τιμωρήθηκε στην κάλπη λαμβάνοντας το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα από ιδρύσεώς του και εκδιώχθηκε από την κυβέρνηση. Το αντικατέστησε το άλλο συντηρητικό κόμμα το οποίο συνέχισε την ίδια πολιτική.

Στις πρόσφατες εκλογές, τα δύο αυτά κόμματα τιμωρήθηκαν κι άλλο επειδή εξαπάτησαν τον ιρλανδικό λαό. Αυτό που έκανε όμως το Φιάνα Φέιλ, το οποίο είχε μείνει εκτός εξουσίας, ήταν να δημιουργήσει ένα νέο αφήγημα με το οποίο επιχείρησε να αποστασιοποιηθεί από τη λιτότητα. Ετσι, κατάφερε να κερδίσει μεγαλύτερη υποστήριξη. Το άλλο κόμμα το οποίο ήταν στην κυβέρνηση πέτυχε ένα πολύ κακό εκλογικό αποτέλεσμα. Και τα δύο μαζί ψηφίστηκαν από το 50% του εκλογικού σώματος.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη του Ντέκλαν Κίρνι, ΕΔΩ...

πηγη efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: