Δραστικά μέτρα για την αποφυγή εισροής μεταναστών από τη βόρεια Αφρική σχεδιάζει η Ε.Ε.
Το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» αποκαλύπτει...
ένα 17σέλιδο εσωτερικό έγγραφο της Ε.Ε. που εστάλη πρόσφατα στα κράτη-μέλη και περιλαμβάνει συμφωνία με τη νέα κυβέρνηση της Λιβύης στα.... πρότυπα της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας.
Στο έγγραφο η επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, περιγράφει πώς η κυβέρνηση της Λιβύης σε συνεργασία με την Ε.Ε. θα εμποδίζει μετανάστες και πρόσφυγες να φτάνουν στην Ευρώπη δημιουργώντας κέντρα προσωρινής(;) κράτησης στο έδαφος της Λιβύης.
Η ιδέα δεν είναι καινούργια. Είχε προταθεί για τον ίδιο λόγο από τους Ευρωπαίους και στον δικτάτορα της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, προκειμένου να αποτρέπει -με οικονομικά ανταλλάγματα φυσικά- βάρκες με πρόσφυγες να φτάνουν στην Ιταλία.
Ο δικτάτορας είχε προχωρήσει και στη δημιουργία κέντρων κράτησης -κοινώς, φυλακές.
Τα παραπάνω αντικατοπτρίζουν τον προβληματισμό που επικρατεί στην Ευρώπη για το πώς θα «σφραγιστεί» η νότια Μεσόγειος αφού προηγουμένως «σφραγίστηκε» (με αμφίβολα μέχρι στιγμής αποτελέσματα για την Ελλάδα) η ανατολική πλευρά της με τη συμφωνία με την Τουρκία.
Στο ίδιο κλίμα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι είχε επισημάνει στην τελευταία σύνοδο για το μεταναστευτικό στη Βαλέτα ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της συμφωνίας με την Άγκυρα: δηλαδή η καταγραφή και η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου να γίνεται σε hotspot στην Αφρική.
Οι προσπάθειες, ωστόσο, για συνεννόηση με άλλες χώρες της Αφρικής πλην της Λιβύης έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει.
Και ενώ ποικίλλουν οι εκτιμήσεις για το πόσοι περιμένουν ήδη στη Λιβύη για αναχώρηση -άλλοι μιλούν για 200.000 και άλλοι ανεβάζουν τον αριθμό στο μισό εκατομμύριο- ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, δήλωσε σήμερα πολύ ανήσυχος για το πόσοι μετανάστες θα φτάσουν στην Ευρώπη.
«Είναι σαφές ότι η βαλκανική οδός ανήκει πλέον στο παρελθόν και δεν είναι ούτε θα πρέπει να γίνει ξανά ένα μέρος απ' όπου άνθρωποι θα περνούν για να φθάνουν στη Γερμανία, στην Αυστρία και το κέντρο της Ευρώπης», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πότσδαμ.
«Τώρα το ζήτημα είναι οι εναλλακτικές οδοί μέσω της Λιβύης και της Ιταλίας», πρόσθεσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.