Την τελική έγκριση για τις δόσεις του φόρου εισοδήματος, την σύνδεση του πλαστικού χρήματος με το αφορολόγητο αλλά και τις διατάξεις για τις...
αδήλωτες καταθέσεις περιμένει τις επόμενες μέρες του υπουργείο Οικονομικών από τους δανειστές στο παρασκήνιο για την αξιολόγηση του προγράμματος.
Το θέμα των δηλώσεων έχει τουλάχιστον ένα μήνα καθυστέρηση. Το υπουργείο Oικονομικών ήθελε να ανοίξει την εφαρμογή στις αρχές Μαρτίου με προοπτική να εισπραχθεί η πρώτη δόση από τον φόρο εισοδήματος στα τέλη Μάιου.
Στην αρχική σκέψη ήταν να αντικατασταθεί το ισχύον σύστημα καταβολής του φόρου των τριών δίμηνων δόσεων σε επτά ή οκτώ μηνιαίες δόσεις ώστε να γίνει πιο ομαλή η αποπληρωμή των φόρων για τους φορολογούμενους.
Παρόλα αυτά το θέμα των δόσεων για οποίο δεν έχει δώσει ακόμη την έγκρισή της το κουαρτέτο των δανειστών έχει καθυστερήσει ένα μήνα την διαδικασία υποβολής των δηλώσεων εισοδήματος. Με δεδομένο ότι θα πρέπει να δοθεί ένα διάστημα από 40 έως και 60 ημέρες για την υποβολή των δηλώσεων από την έναρξη της διαδικασίας υπολογίζεται πλέον ότι η υποβολή των δηλώσεων θα διαρκέσει μέχρι και τα τέλη Μαΐου και η πρώτη δόση θα πληρωθεί στο τέλος Ιουνίου.
Πλαστικό χρήμα
Κατά την διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει από την Δευτέρα θα πρέπει να δοθεί η τελική έγκριση και για το θέμα της σύνδεσης τα ων δαπανών με πλαστικό χρήμα και των ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών με το χτίσιμο του αφορολόγητου . Μέχρι στιγμής ο αρμόδιος υπουργός κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης έχει ξεκαθαρίσει ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κρατούν τις τυπωμένες αποδείξεις όπως και τα περασμένα χρόνια.
Οι πληροφορίες που είχαν δεί το φως της δημοσιότητας ήθελαν το ποσοστό των δαπανών που θα έπρεπε να εμφανίσει για να εξασφαλίσει το αφορολόγητο που μειώνεται πλέον στα 9100 ευρώ από 9950 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα ήθελαν μια κλιμακωτή αύξηση όσο μεγαλύτερο είναι το ετήσιο εισόδημα. Συγκεκριμένα:
Για εισοδήματα έως 15.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώνουν το 10% - 15% του εισοδήματός τους σε δαπάνες που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικό τρόπο.
Για εισοδήματα από 15.001 έως 25.000 ή 30.000 ευρώ το ποσοστό θα αυξάνεται στο 20% ή στο 30%.
Τέλος για εισοδήματα έως τις 42.000 ευρώ το ποσοστό θα ανεβαίνει στο 40%. Για μεγαλύτερα εισοδήματα δεν θα προσφέρεται έκπτωση στο φόρο.
Mένει ερωτηματικό αν τα ποσοστά θα είναι τα ίδια ή θα μειωθούν τουλάχιστον για φέτος με δεδομένο ότι το πρώτο τρίμηνο του χρόνου έχει ήδη παρέλθει και το σύστημα των αποδείξεων βρίσκεται ακόμη στον αέρα.
Αδήλωτες καταθέσεις
Η διαπραγμάτευση θα πρέπει να δώσει λύση και για τα κίνητρα της αυτοκαταγγελίας . Δηλαδή της διαδικασίας κατά την οποία κάτοικοι της Ελλάδας που έχουν καταθέσεις στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό θα μπορούν να νομιμοποιήσουν πληρώνοντας τον φόρο ίσχυε για τα συγκεκριμένα ποσά την χρονιά που αποκτήθηκαν.
Αντικείμενο της διαπραγμάτευσης θα είναι κίνητρα μερικής αμνηστείας που σχεδιάζεται να δοθούν σε όσους επαναπατρίσπουν τα χρήματα τους και τα διαθέσουν για επενδύσεις ή τα τοποθετήσουν σε προθεσμιακές καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες ή θα τα επενδύουν σε ακίνητα του ελληνικού δημοσίου ή ακίνητα.
Το κουαρτέτο απέρριψε όλο το σχέδιο των εκπτώσεων που είχε εκπονήσει στο τέλος του 2015 το υπουργείο Οικονομικών για εκπτώσεις στον τελικό φόρο από 20% έως και 80%, ανάλογα με το εάν τα αδήλωτα κεφάλαια του εξωτερικού τοποθετούνταν σε προθεσμιακές καταθέσεις, ακίνητα ή ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.
Από την άλλη πλευρά οι δανειστές έχουν απαιτήσει όπως η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση κατά την αποκάλυψη εισοδημάτων εφαρμόσει την ισχύουσα φορολογική κλίμακα, της περιόδου αναφοράς, γεγονός που σημαίνει ότι η φορολόγηση των αδήλωτων κεφαλαίων εφόσον αποκαλυφθούν θα φορολογηθούν με συντελεστές 35% - 45%.
Ο κίνδυνος κρατήσουν κρυφά τα εισοδήματα τους θα είναι μεγάλος, αφού στο σχετικό σχέδιο νόμου που θα προωθηθεί στη Βουλή εξετάζεται όπως περιληφθεί διάταξη που θα προβλέπει όχι την επιβολή αυστηρών προστίμων και προσαυξήσεων για όσους δεν αποκαλύψουν τα αδήλωτα εισοδήματα και τις καταθέσεις τους, αλλά τη δέσμευσή τους.
Πηγή enikonomia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου