15.4.16

Σύγκρουση στη Βουλή για τα θαλασσοδάνεια...

Σύγκρουση στη Βουλή για τα θαλασσοδάνεια με φόντο την αβεβαιότητα στην Οικονομία

Σε θέσεις μάχης για μια ακόμα σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή με ατζέντα τα κάθε λογής θαλασσοδάνεια και φόντο το κλίμα της έντονης οικονομικής αβεβαιότητας, βρίσκονται...
κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Η συζήτηση για τη σύσταση εξεταστικής των πραγματικών επιτροπής, δίνει στους πολιτικούς μονομάχους μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξεδιπλώσουν την στρατηγική τους ενόψει των σοβαρών ζητημάτων που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα το προσεχές διάστημα και κυρίως τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Έτσι, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που επιστρέφει στην Αθήνα μετά το κύκλο των επαφών του σε Παρίσι, Στρασβούργο και Βρυξέλλες, αναμένεται- πέρα από την ενημέρωση για το κλίμα που συνάντησε και τις προθέσεις της κυβέρνησης-να στρέψει την προσοχή του σε αυτό καθ' αυτό το αντικείμενο της συζήτησης και να επικεντρωθεί στον πακτωλό των εκατομμυρίων που διαχειρίστηκαν ανεπιτυχώς κόμματα και ΜΜΕ τα χρόνια της μεταπολίτευσης. Εξάλλου στην κυβέρνηση είναι κοινός τόπος πως η αντιμετώπιση φαινομένων κακοδιαχείρισης με αποχρώσεις διαπλοκής, αποτελεί το «δυνατό της χαρτί» και μια από τις βασικές προεκλογικές της δεσμεύσεις.

AdTech Ad
Αντίθετα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πιστός στην τακτική της σκληρής και ολομέτωπης επίθεσης, αναμένεται να εστιάσει στην αναποτελεσματική διαχείριση της διαπραγμάτευσης που προκαλεί έντονη ανησυχία για το μέλλον της χώρας και αβεβαιότητα στους κύκλους της αγοράς. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θεωρείται βέβαιο ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι δεν την εμπιστεύεται και να προειδοποιήσει την κυβέρνηση και προσωπικά τον κ. Τσίπρα για τις ενδεχόμενες συνέπειες που θα έχει για τη χώρα η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας με τους Θεσμούς. Ακόμα αναμένεται να αναφερθεί σε σειρά δυσμενών οικονομικών δεικτών και να στηλιτεύσει τοποθετήσεις μελών της κυβέρνησης- όπως αυτή του κ. Πολάκη- κάνοντας λόγο για απέχθεια της πλειοψηφίας απέναντι στον πλουραλισμό και τα δικαιώματα.

Η διαδικασία

Από κει και πέρα η ειδική διαδικασία στην Ολομέλεια που θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί της Παρασκευής, θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις που προβλέπει το άρθρο 144 του Κανονισμού της Βουλής και θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία, το απόγευμα της ίδιας μέρας. Οι δε αριθμός και σειρά των ομιλητών έχουν τα χαρακτηριστικά της γενικευμένης επερώτησης (οι βουλευτές που θα τοποθετηθούν αναμένεται να ξεπεράσουν τους 20).

Για να ληφθεί πάντως απόφαση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία επί των παρόντων που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τα 2/5 (120 ψήφοι) του όλου αριθμού των βουλευτών. Ωστόσο, το γεγονός ότι η πρόταση κατατίθεται από τη πλειοψηφία καθιστά κάτι περισσότερο από δεδομένο το ενδεχόμενη της υπερψήφισης από την Ολομέλεια.

Σε αυτή τη περίπτωση τα κόμματα θα κληθούν να συστήσουν ειδική εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή με την αντίστοιχη διαδικασία που προβλέπεται και για τις μόνιμες επιτροπές της Βουλής (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα έχουν την πλειοψηφία των μελών). Η εν λόγω δε επιτροπή που μεταξύ άλλων θα έχει όλες τις αρμοδιότητες των ανακριτικών αρχών, καθώς και του εισαγγελέα πλημμελειοδικών, μόλις ολοκληρώσει τις εργασίες της θα καταθέσει πόρισμα, δίδοντας τη σκυτάλη στην Ολομέλεια για να κρίνει την περεταίρω (με προανακρτική) διερεύνηση της υπόθεσης.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: