5.4.16

Αυτά τα μέτρα παρουσίασε η κυβέρνηση στους δανειστές...

Αυτά τα μέτρα παρουσίασε η κυβέρνηση στους δανειστές - Επιπλέον 2 δισ. - Media

Έριξε τους τόνους η Κυβέρνηση για τα 5,5 δισ. ευρώ μέτρα της διετίας 2016-2017, με στόχο ως το Eurogroup της 22ας Απριλίου να κλείσει η αξιολόγηση. Πλέον το...
κουαρτέτο φαίνεται να συμφωνεί για να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστούν μέτρα για εξοικονόμηση 5,4 δισ. ευρώ (3% του ΑΕΠ).

Ωστόσο το ΔΝΤ  αντιδρά και λέει πως ακόμη  και εάν ληφθούν τα μέτρα αυτά που συμφωνούν Ελλάδα και Ευρωπαίοι, το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 το πολύ-πολύ να φτάσει στο 2,5% του ΑΕΠ. Ετσι ζητούν ακόμη σκληρότερα μετρα για να κλείσουν «τρύπες» 1 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα.

Για το σκοπό αυτό, η ελληνική πλευρά κατέθεσε μέτρα εξοικονόμησης 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) που σημαίνει όμως ότι η βεβαίωση φόρων θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.

Τα μέτρα που παρουσίασε δεν είναι μόνον εισπρακτικά, αλλά αφορούν και περικοπές δαπανών. Το ΔΝΤ όμως φέρεται να ζητά και δραστικές περικοπές στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου και δεν αρκείται σε προτάσεις της κυβέρνησης όπως περαιτέρω «πάγωμα» των προσλήψεων για δύο ή τρία χρόνια, που θα απέφερε εξοικονόμηση έως 50-100 εκατομμύρια σε βάθος χρόνου.

Κατά τις πληροφορίες, τα μέτρα αυτά είναι:

1. Η αυστηρή εφαρμογή της αρχής μία πρόσληψη για πέντε συνταξιοδοτήσεις στο Δημόσιο το 2016, μία πρόσληψη για τέσσερις αποχωρήσεις το 2017, μία πρόσληψη για τρεις αποχωρήσεις το 2018 και μία πρόσληψη για δύο αποχωρήσεις το 2019.

Για φέτος η αναλογία αυτή θα αφήσει πιθανόν την κυβέρνηση να προχωρήσει φέτος σε μία πρόσληψη για δύο αποχωρήσεις (ώστε να καλυφθούν κενά στην εκπαίδευση, στα νοσοκομεία και οι ανάγκες για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού) και να σφίξει το πρόγραμμα για τη συνέχεια. Δηλαδή το 2017 ο περιορισμός να είναι μία πρόσληψη για τρεις αποχωρήσεις, το 2018 μία πρόσληψη για τέσσερις αποχωρήσεις και το 2019 μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις. Βέβαια το ΔΝΤ αντιδρά και σε αυτή την διευκόλυνση από πλαευρά του.

2. Η δημιουργία ξεχωριστού ταμείου αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων με σαφές χρονοδιάγραμμα δράσεων και εσόδων που θα αποδώσουν 100 εκατ. ευρώ το 2016, 200 εκατ. ευρώ το 2016, 300 εκατ. ευρώ το 2017 και 400 εκατ. ευρώ το 2018.

Για κάθε εκατομμύριο έσοδα του «ταμείου αξιοποίησης περιουσίας» θα μειώνεται ισόποσα το κονδύλι που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό για το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Το ΔΝΤ στο θέμα αυτό απαιτεί να μειωθούν εφέτος κατά 350 εκατ. ευρώ οι δαπάνες του υπουργείου Αμυνας την ώρα που η Ελλάδα για τους πρόσφυγές έχει ήδη υπερβεί τα 600 εκατ. ευρώ σε έξι μήνες, από τον Οκτώβριο ως σήμερα.

Επίσης δεν δέχεται το επιχείρημα ότι οι δαπάνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα είναι ανελαστικές καθώς αφορούν διακρατικές συμβάσεις, και μάλιστα με χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία κ.ά.

3. Τα ειδικά μισθολόγια του ΕΣΥ και των ενστόλων. Σε αυτό το ζήτημα υπάρχει συμφωνία να επανεξεταστούν το β' εξάμηνο του έτους ώστε να αλλάξουν το 2017 με στόχο τον εξορθολογισμό τους και, το κυριότερο, τη μη πρόσθετη επιβάρυνση των συνταξιοδοτικών δαπανών.

4. Η επανεξέταση του ρόλου και του έργου 1.800 φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα με στόχο τη συγχώνευσή τους ή την απορρόφησή τους (προσωπικού και έργου) από τις κεντρικές υπηρεσίες των αρμόδιων υπουργείων. Ετσι θα προέλθει εξοικονόμηση από την κατάργηση αμοιβών διοικητικών συμβουλίων και την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε περίπου 60.000 εργαζομένους στους φορείς που έχουν ξεφύγει από τα προγράμματα λιτότητας.

topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: