Γολγοθά και μετά το Πάσχα –λόγω δανειστών, ΔΝΤ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε– θα πρέπει να ανεβούν η κυβέρνηση...
ο πρωθυπουργός και κατ’ επέκταση η χώρα και οι πολίτες. Η ανάσταση της ελληνικής οικονομίας σε χρόνο παράλληλο με την Ανάσταση του Θεανθρώπου ήταν μια προσδοκία του Αλέξη Τσίπρα που δεν πρόκειται να εκπληρωθεί, αφού οι απαιτήσεις μιας μερίδας των εταίρων υπερβαίνουν κατά πολύ τα εσκαμμένα της ελληνικής πλευράς.
ο πρωθυπουργός και κατ’ επέκταση η χώρα και οι πολίτες. Η ανάσταση της ελληνικής οικονομίας σε χρόνο παράλληλο με την Ανάσταση του Θεανθρώπου ήταν μια προσδοκία του Αλέξη Τσίπρα που δεν πρόκειται να εκπληρωθεί, αφού οι απαιτήσεις μιας μερίδας των εταίρων υπερβαίνουν κατά πολύ τα εσκαμμένα της ελληνικής πλευράς.
Κατά συνέπεια, το κλείσιμο της αξιολόγησης εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα και στο μέγαρο Μαξίμου κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Σημειωτέον ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν είχε δηλώσει τυχαία στη Βουλή τον περασμένο Φεβρουάριο ότι αν η αξιολόγηση φτάσει Μάιο-Ιούνιο, τότε «καήκαμε».
Η δυσμενής τροπή στη διαπραγμάτευση δεν αντιμετωπίζεται μοιρολατρικά από την κυβέρνηση. Απεναντίας, όλο το δυναμικό της επιτελικής ομάδας γύρω από τον πρωθυπουργό έχει αποδείξει τις τελευταίες ημέρες ότι επιλέγει μια επιθετική τακτική στη βάση απολύτως τεκμηριωμένων επιχειρημάτων και οικοδόμησης ισχυρών συμμαχιών σε κορυφαίο επίπεδο. Ταυτόχρονα, οι πρωτοβουλίες άρσης του αδιεξόδου ακολουθούν τη θεσμική οδό, ενώ για ακόμη μια φορά προτάσσεται η σημασία της πολιτικής επίλυσης των διαφορών έναντι των τεχνοκρατικών μεθόδων.
Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα ευθέως κατηγορεί το ΔΝΤ ότι με τις -εκτός συμφωνίας- αξιώσεις του τορπιλίζει τη διαδικασία. Από τα κυβερνητικά βέλη δεν ξεφεύγει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξαιτίας της εμμονής του στη διατήρηση του Ταμείου στο πρόγραμμα για λόγους πολιτικών σκοπιμοτήτων στο εσωτερικό της χώρας του, την στιγμή όμως που ο ίδιος ούτε ν’ ακούσει δεν θέλει για κούρεμα του ελληνικού χρέους, αντίθετα με τη άποψη που εκφράζει το Ταμείο για το ζήτημα.
Στο οπλοστάσιο των κυβερνητικών επιχειρημάτων εξέχουσα θέση κατέχουν τα στοιχεία της Eurostat για τις επιδόσεις της οικονομίας το 2015, γεγονός που λειτουργεί ενισχυτικά ως προς τη δικαιολόγηση της άρνησης για λήψη επιπρόσθετων μέτρων προκαταβολικά, σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους του τρίτου Μνημονίου. Πέρα δε όλων των άλλων, κυβερνητικές πηγές μονότονα πλέον επαναλαμβάνουν ότι προληπτικά και υπό αίρεση μέτρα δεν μπορούν να νομοθετηθούν, διότι δεν το επιτρέπει το ελληνικό σύνταγμα και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.
Στη «μάχη πειθούς» ο πρωθυπουργός δεν αισθάνεται τη μοναξιά του καλοκαιριού του 2015, αν και αρκετοί παραλληλίζουν ήδη το τρέχον σκηνικό με το αντίστοιχο περσινό. Στο πλευρό της Ελλάδας στέκονται χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία κ.ά., καθώς και ηγέτες και αξιωματούχοι ανάμεσα στους οποίους οι Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μάρτιν Σουλτς, Πιερ Μοσκοβισί, Φρανσουά Ολάντ, Τζιάνι Πιτέλα κτλ.
Το Eurogroup
Οσον αφορά το αίτημα για έκτακτη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης, συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα διευκρινίζουν ότι έπεσε στο τραπέζι ως μια από τις εναλλακτικές, εφόσον δεν αποφασιζόταν το Eurogroup, «στο οποίο προφανώς μπορεί να κλειδώσει η τελική συμφωνία».
Το ορόσημο του Πάσχα χάθηκε, αλλά στο Μαξίμου δεν είναι διατεθειμένοι να χάσουν τη συνολική παρτίδα. Εξ αυτού του λόγου, μέχρι και χθες έκριναν ρεαλιστική τη σύγκληση ενός Eurogroup για την Τρίτη του Πάσχα, στη γραμμή που υπέδειξε την Μ. Τετάρτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, κάνοντας λόγο για την ανάγκη να υπάρξει συνεδρίαση «εντός ημερών» και όχι «εντός εβδομάδων».
Οι κίνδυνοι και οι σκοπιμότητες για ένα νέο θερινό θρίλερ ανάμεσα στην Αθήνα και το τρίγωνο Βρυξελλών-Βερολίνου και Ουάσινγκτον έχουν γίνει αντιληπτοί στο πρωθυπουργικό επιτελείο, όπου τονίζουν πως δεν είναι στις δικές τους προθέσεις να συμβεί κάτι τέτοιο.
Από την άλλη πλευρά, με την ίδια και μεγαλύτερη έμφαση διαμηνύουν ότι τα όρια και οι αντοχές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, των κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και του ελληνικού λαού φτάνουν «μετά κόπων και βασάνων» στη συμφωνία του Ιουλίου «και ούτε λέξη παραπάνω».
Η επίμαχη διατύπωση ενεργοποιεί σε ορισμένους πολιτικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους μέσα και έξω από τη χώρα σενάρια για «απόδραση» μέσω εκλογών ή δημοψηφίσματος, αν το ΔΝΤ «στυλώσει τα πόδια» και οι Ευρωπαίοι διαλέξουν να σφυρίζουν αδιάφορα. «Θα μείνουν με την όρεξη και οι Κασσάνδρες θα διαψευστούν», απαντούν κατηγορηματικά έγκυρες πηγές του μεγάρου Μαξίμου.
Στη λίστα με τους «καταστροφολόγους» και τους «απροσχημάτιστους» υποστηρικτές των πιο ακραίων και συντηρητικών πτερύγων που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση και εκβιάζουν την Ελλάδα εντάσσουν ανοιχτά πλέον την αξιωματική αντιπολίτευση και τον αρχηγό της Κυριάκο Μητσοτάκη, στον οποίο καταλογίζουν στάση τυχοδιωκτική, ζημιογόνο και επικίνδυνη για τα συμφέροντα της χώρας.
Η σκληρή αντιπαράθεση πρωτίστως με τη Ν.Δ. και κατά περίσταση με τα μικρότερα κόμματα θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλούς τόνους και αναμένεται να κορυφωθεί τις προσεχείς ημέρες, στη διάρκεια της συζήτησης και ψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, το οποίο συνιστά έτσι κι αλλιώς κρίσιμο κρας τεστ για την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.
Ωστόσο, τα μηνύματα που καταφθάνουν στην Ηρώδου Αττικού 19 δεν προδιαθέτουν για εκπλήξεις και ρωγμές που θα δημιουργούσαν πρόβλημα στη συνοχή της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.