αποτιμά την πορεία της χώρας στα προγράμματα στήριξης.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν μιλά για τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν το 2014, τις περιπέτειες του 2015 και καταγράφει τα προβλήματα αλλά και τις δυνατότητες στην τρέχουσα φάση της διαπραγμάτευσης.
Οπως εκτιμά ο ίδιος, η επιλογή για τη δημοσιονομική προσαρμογή μεταξύ φόρων ή περιστολής δαπανών είναι επιλογή και ευθύνη της κυβέρνησης και επισημαίνει ότι οι επιπτώσεις από την αύξηση φόρων είναι μεγαλύτερη ύφεση.
Αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η αξιολόγηση να ακολουθήσει το παράδειγμα προηγούμενων εμπειριών για σταδιακή ολοκλήρωση αλλά και "σαλαμοποίηση" της εκταμίευσης των δόσεων.
Σε συνέντευξή του στο Capital.gr, ο υπεύθυνος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο αναγνωρίζει «δουλειά» στο φορολογικό, το ασφαλιστικό, τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά επιμένει ότι είναι ακόμα ανοικτά ζητήματα.
Αποτιμά την διαφορετικότητα των αιτίων αλλά και των πολιτικών που ακολουθήθηκαν μεταξύ Λευκωσίας και Αθήνας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι τελικά η μόνη χώρα που έχει μείνει ακόμα σε πρόγραμμα.
- Επίτροπε στο τελευταίο επεισόδιο διαρροών μεταξύ στελεχών του ΔΝΤ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εμφανίζονται να έχουν διαφορές με το ΔΝΤ. Πώς το σχολιάζετε αυτό;
Όπως ξέρετε και όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει ως Κομισιόν ήδη από προχθές, όπως και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις δεν σχολιάζουμε διαρροές. Σε σχέση με την συνεργασία των θεσμών στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος, δουλεύουμε με καλή πίστη, το ΔΝΤ είναι κομμάτι της ομάδας της πρώτης αξιολόγησης και αυτό στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε τώρα είναι πραγματικά η εφαρμογή της συμφωνίας, όπως αυτή περιγράφεται στο μνημόνιο κατανόησης.
- Αυτό σημαίνει ότι συμφωνείτε τόσο ως προς τους στόχους όσο και ως προς τη μέθοδο επίτευξής τους;
Σε σχέση με του δημοσιονομικούς στόχους, αυτοί είναι ξεκάθαρα προσδιορισμένοι στο μνημόνιο και όλη η δημοσιονομική πορεία επίσης, για το πως η Ελλάδα οφείλει να επιτύχει του μεσοπρόθεσμους στόχους της και τον δημοσιονομικό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5 % του ΑΕΠ. Βεβαίως αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν κάποιες διαφορές ως προς το πόσα μέτρα πρέπει να ληφθούν για να επιτευχθούν οι στόχοι, όμως γι’ αυτό εργαζόμαστε και φέρνουμε πιο κοντά αυτές τις εκτιμήσεις. Θα έλεγα ότι οι διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν. Και εργαζόμαστε ως Κομισιόν, κάνοντας την υπόθεση ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, περιλαμβανομένου του χρηματοδοτικού σκέλους του προγράμματος.
- Η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν είναι η εγγεγραμμένη και στη συνθήκη του ESM;
Στην συνθήκη του ESM αναφέρεται ότι η Κομισιόν εργάζεται με την ΕΚΤ και όποτε είναι απαραίτητο και με το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ είναι διεθνής θεσμός, δουλεύει με βάση τη δική του νομική βάση και όταν είναι δυνατόν συνάπτουμε αυτά τα προγράμματα σε στενή συνεργασία με το ΔΝΤ. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και στην περίπτωση της Ελλάδας.
Το πρόγραμμα εντός τροχιάς
- Πως σχολιάζετε το γεγονός ότι μόνη χώρα που μένει ακόμα σε πρόγραμμα στήριξης είναι η Ελλάδα.
Σε σχέση με την Ελλάδα όντως είναι η μόνη χώρα που μένει σε πρόγραμμα στην ΕΕ.
Ξέρουμε ότι το 2014 η Ελλάδα ήταν πολύ κοντά στο να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της. Τα πήγαινε καλά με τους δημοσιονομικούς στόχους, είχε επιστρέψει στην ανάπτυξη, είχε επιστρέψει στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, ακόμα είχε ήδη χτυπήσει την πόρτα των αγορών και ήταν εντός τροχιάς για να βγει από το μνημόνιο. Συζητούσαμε με την ελληνική κυβέρνηση ένα διάδοχο προληπτικό πρόγραμμα, με το οποίο η Ελλάδα θα γύρναγε στις αγορές.
Ξέρουμε ότι οι πολιτικές εξελίξεις οδήγησαν αλλού και αυτό αποδεικνύει το ότι η οικονομική σταθερότητα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη. Η νέα ελληνική κυβέρνηση που ανέλαβε το 2015 διάλεξε άλλους δρόμους για την οικονομική της πολιτική. Αυτό δυστυχώς υπονόμευσε την ανάπτυξη, υπονόμευσε την οικονομική σταθερότητα και ως αποτέλεσμα εκεί που στην αρχή του 2015 προβλέπαμε ανάπτυξη 2,5% για το 2015, τώρα η εκτίμησή μας είναι 0%.
Βλέπουμε ότι αυτή η οικονομική αστάθεια έπληξε σφόδρα την ελληνική οικονομία.
Και τώρα η κυβέρνηση δουλεύει σκληρά από τον περασμένο Αύγουστο, οπότε και συμφωνήσαμε στο νέο ελληνικό πρόγραμμα, για να επιστρέψει στην οικονομική σταθερότητα.
Τώρα τα πράγματα είναι εντός τροχιάς, ο τραπεζικός τομέας έχει ανακεφαλαιοποιηθεί και τώρα οφείλουμε να κλείσουμε την πρώτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν, γιατί θα αποτελέσει ένα σημαντικό σημάδι για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, για την αποκατάσταση της οικονομίας και τη δυνατότητα της χώρας να υλοποιήσει το πρόγραμμα.
Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου