3.3.16

«ΣΥΡΙΖΑ vs Μέτωπο του Ναι»;…

tsipras2

Τις πολιτικές παραμέτρους του αυριανού Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών εξετάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσουν τις...
πραγματικές διαθέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Μ’ άλλα λόγια, στο πρωθυπουργικό επιτελείο διερωτώνται κατά πόσον η αντιπολίτευση προτίθεται να συμβάλει πραγματικά στην οικοδόμηση ενιαίας «εθνικής στάσης» ή εάν αύριο ο πρωθυπουργός θα ζήσει μία επανάληψη των πολιτικών συσχετισμών του δημοψηφίσματος του περασμένου καλοκαιριού, όταν βρέθηκε μόνος απέναντι στο… «Μέτωπο του Ναι».

Ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο τις προτάσεις με τις οποίες θα προσέλθει αύριο στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ θα ζητήσει τις απόψεις των υπουργών του για τα σενάρια της αυριανής σύσκεψης. Και, φυσικά, στόχος δεν είναι μόνο να βρεθεί η ενδεδειγμένη στάση για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας (αφού αυτή εν πολλοίς εξαρτάται από τους συσχετισμούς και την στάση του Βερολίνου) αλλά και να αποτυπωθούν ευνοϊκοί πολιτικοί συσχετισμοί για την κυβέρνηση.

Στόχος το κοινό ανακοινωθέν

Καταρχάς, το πρώτο σενάριο που «ξορκίζει» το Μέγαρο Μαξίμου είναι το ενδεχόμενο να είναι τόσο… γενική η διαφωνία, ώστε να μην υπογραφεί κοινό ανακοινωθέν. Βεβαίως, ουδείς περιμένει ότι το ανακοινωθέν θα είναι συγκεκριμένο και εξειδικευμένο –σε αυτές τις περιπτώσεις, επιλέγονται «στρογγυλές» διπλωματικά διαλεγμένες διατυπώσεις, ώστε να «χωρούν» σε αυτές όλες οι πλευρές.

Ωστόσο, το ενδεχόμενο να ζητήσει κάποιος εκ των συμμετεχόντων στη σύσκεψη να αποτυπωθεί στο κοινό ανακοινωθέν η «μη εξουσιοδότηση» του Συμβουλίου Αρχηγών για χρήση του δικαιώματος βέτο, θα μπορούσε να τινάξει τη σύσκεψη στον αέρα. «Το θέμα είναι να ανέβει στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας δυνατότερος, όχι να του κόψουν τα φτερά», υποστηρίζει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, εκφράζοντας την ελπίδα του ότι η στάση των κομμάτων του «ευρωπαϊκού τόξου» θα συμβάλει στην «ισχυροποίηση της εθνικής θέσης» για τις διαπραγματεύσεις που έρχονται.

Διάλογος ή… «Μέτωπο του Ναι»;

Αυτή, λοιπόν, είναι η ελπίδα του Μεγάρου Μαξίμου. Ότι, δηλαδή, η γενική αίσθηση και εικόνα που θα εκπέμψουν αύριο οι αρχηγοί στο Προεδρικό Μέγαρο θα είναι εικόνα κομμάτων και πολιτικών δυνάμεων που έχουν μεν διαφορετικές απόψεις, αλλά ταυτόχρονα δείχνουν και διάθεση να συνεννοηθούν. Μ’ άλλα λόγια, στην κυβέρνηση απεύχονται το σενάριο να βρεθεί ο Αλέξης Τσίπρας αντιμέτωπος με έναν… διαγκωνισμό αντιπολίτευσης εκ μέρους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της Ένωσης Κεντρώων και του Ποταμιού, καθώς στην περίπτωση αυτή, είναι προφανές ότι το Συμβούλιο Αρχηγών θα έχει ναρκοθετηθεί.

Αν, δηλαδή, επιβεβαιωθεί το σενάριο αυτό, τότε οι πολιτικοί συσχετισμοί θα έχουν επιστρέψει στο… περασμένο καλοκαίρι, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, επίσης ως κόμματα κυβερνητικού συνασπισμού, βρίσκονταν απέναντι σε όλα τα υπόλοιπα «ευρωπαϊκά» κόμματα, σε μία αναμέτρηση της κυβέρνησης με το λεγόμενο «Μέτωπο του Ναι» για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

Συναίνεση, αλλά με… όρια

Την ίδια στιγμή, όμως, στην κυβέρνηση «ξορκίζουν» κι άλλο ένα σενάριο: το ενδεχόμενο να θελήσουν κάποια κόμματα να υπερβούν τα… εσκαμμένα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και να βάλουν στο Προεδρικό Μέγαρο σενάρια… οικουμενικής από το παράθυρο. Μάλιστα, πέραν της… κλασικής πλέον σχετικής άποψης που εκφράζει όπου σταθεί και όπου βρεθεί ο Βασίλης Λεβέντης, στο Μαξίμου προβληματίζονται και από τα σενάρια που θέλουν τον Σταύρο Θεοδωράκη να προτείνει την τοποθέτηση ενός «υπερυπουργού» για την διαχείριση του προσφυγικού. «Τους υπουργούς τους επιλέγει ο πρωθυπουργός και λογοδοτούν σ’ αυτόν. Δεν μπορεί να υπάρξει υπουργός που θα έχει επιλεγεί από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Οικουμενικοί υπουργοί δεν χωράνε», τονίζουν κυβερνητικές πηγές, προεξοφλώντας μία αρνητική απάντηση εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα αν βρεθεί αντιμέτωπος με μία τέτοια πρόταση από τον επικεφαλής του Ποταμιού.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός έχει κι άλλον έναν λόγο να εκπέμψει το αυριανό Συμβούλιο Αρχηγών μία εικόνα συναίνεσης και ομοψυχίας –παρά την κριτική όλων των κομμάτων, με την οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη η κυβέρνηση: ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πως το επόμενο διάστημα το προσφυγικό θα αποκτήσει «μόνιμα» χαρακτηριστικά και θα δοκιμάσει το κοινό αίσθημα και την κοινωνία. Γι’ αυτό και επιθυμεί να στείλουν όλα τα κόμματα το μήνυμα πως πρέπει οι Έλληνες να σταθούν αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες και να μην υπάρξουν πολιτικοί αρχηγοί του «δημοκρατικού τόξου» που θα επιχειρήσουν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη από τυχόν αγανάκτηση των πολιτών…

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: