30.3.16

Το αλαλούμ του Brexit...

Brexit

Οσο πλησιάζει η 23η Ιουνίου, ημερομηνία διεξαγωγής του επίμαχου δημοψηφίσματος που θα κρίνει το μέλλον της Βρετανίας στην Ε.Ε., τόσο ο πολιτικός διάλογος, εδώ στη «γηραιά Αλβιώνα», ζωντανεύει.

Παραδόξως όμως αντί η κατάσταση να ξεκαθαρίζει, περιπλέκεται ακόμη περισσότερο.

Είναι...
χαρακτηριστικό πως τόσο οι υπέρμαχοι της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. όσο και οι υποστηρικτές της παραμονής χρησιμοποιούν την ίδια επιχειρηματολογία, με αποτέλεσμα κανείς να μη γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι είτε με τη μία είτε με την άλλη επιλογή.

Σ’ αυτό συμβάλλουν τόσο οι δεξαμενές σκέψης, τα λεγόμενα think tanks, όσο και τα μέσα ενημέρωσης που τώρα πια έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση.

Σε καθημερινή βάση δημοσιεύονται εκθέσεις με επιχειρήματα υπέρ ή κατά του Brexit. Πολλές φορές όμως χρησιμοποιώντας τις θέσεις-εργαλεία πίεσης του «αντιπάλου».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη ανακοίνωση της οργάνωσης Vote Leave (VL), μίας από τις πολλές που υποστηρίζει την έξοδο.

Σύμφωνα με τη VL, 250 ηγετικά στελέχη επιχειρήσεων, ανάμεσά τους ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας HSBC, τάσσονται υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Η θέση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη γενική εικόνα που υπήρχε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος, στη συντριπτική του πλειονότητα, επιθυμεί την παραμονή.

Μάλιστα στο παρελθόν, εταιρείες που δραστηριοποιούνται κυρίως στο Σίτι του Λονδίνου είχαν διαμηνύσει πως στην περίπτωση αποχώρησης θα μεταφέρουν τα γραφεία τους σε άλλη πόλη της Ε.Ε. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά.

Στην πρώτη περίπτωση, οι επιχειρηματίες που τάσσονται υπέρ της εξόδου είναι όσοι δραστηριοποιούνται κυρίως εντός της χώρας και στη δεύτερη περίπτωση πρόκειται για εξωστρεφείς μεγάλες εταιρείες.

Πράγμα που επισήμανε και ο διευθύνων σύμβουλος της Vote Leave: «Η Ε.Ε. μπορεί να είναι καλή για τις μεγάλες πολυεθνικές, για τις μικρότερες επιχειρήσεις όμως είναι μια μηχανή καταστροφής θέσεων εργασίας», είπε χαρακτηριστικά ο Μάθιου Ελιοτ.

Το ίδιο πράγμα συμβαίνει και με μια σειρά άλλων θεμάτων, όπως είναι η ασφάλεια της χώρας, η εγκληματικότητα κ.λπ. αλλά και με τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες τη μια εμφανίζουν προβάδισμα των υποστηρικτών της παραμονής της χώρας εντός της Ε.Ε. και την άλλη αυτών που επιθυμούν την έξοδο.

Κερδοσκοπικά παιχνίδια

Ενα είναι σίγουρο, πως από αυτή την ιστορία κάποιοι θα βγάλουν πολλά λεφτά.

Παίζοντας κυρίως κερδοσκοπικά παιχνίδια στις χρηματιστηριακές αγορές, όπως έγινε και στην περίπτωση του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκοτίας.

Είναι χαρακτηριστική η υποχώρηση της στερλίνας αυτές τις μέρες που κυριαρχεί η αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα.

Αξιοσημείωτο είναι δημοσίευμα των «Times του Λονδίνου» σύμφωνα με το οποίο ήδη μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες έχουν προπληρώσει δημοσκοπήσεις εξόδου, τα λεγόμενα exit polls, «για να γνωρίζουν τη βραδιά του δημοψηφίσματος το αποτέλεσμα και ανάλογα να ποντάρουν στην αγορά συναλλάγματος.

Παραμονή της χώρας θα σημαίνει άνοδο της στερλίνας έναντι του δολαρίου, έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα σηματοδοτήσει την κάθετη πτώση του εθνικού νομίσματος», γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: