26.3.16

Bloomberg: Κατρακύλα για τη στερλίνα...

Βρετανική λίρα

...προδικάζει ενδεχόμενο Brexit...

Η διαρκής πτώσης της ισοτιμίας της βρετανικής στερλίνας αναμένεται να συνεχιστεί και μετά την 23η Ιουνίου, ημέρα του δημοψηφίσματος, στο οποιο οι Βρετανοί θα αποφασίσουν αν επιθυμουν ή όχι να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα...
με ανάλυση του Bloomberg, η αξία της στερλίνας έχει πέσει κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες έναντι της ομάδας των δέκα ισχυρότερων νομισμάτων στη διεθνή οικονομία -στην οποία περιλαμβάνεται- μέσα στους πρώτους μήνες του 2016 και η τάση δείχνει ότι η πτώση αυτή θα διαρκέσει για τουλάχιστον ακόμη τρεις μήνες, δηλαδή πέρα από την ημερομηνία του δημοψηφίσματος που θα μπορούσε να οδηγήσει στο Brexit.

«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση στην οποία ο κίνδυνος ενός Brexit μπορεί να θέσει σε κίνδυνο όλες τις οικονομίες», σύμφωνα με στέλεχος του τμήματος συναλλάγματος της Τράπεζας του Τορόντο. Όπως σημειώνει, αν και υπάρχουν οικονομικά στοιχεία που δείχνουν μια σχετική βελτίωση, δικαίως τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αναφέρονται στους κινδύνους που εγκυμονεί το δημοψήφισμα.

«Μακροπόθεσμα, η στερλίνα θα πρέπει να δώσει μάχη», καταλήγει.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ήδη οι απώλειες της στερλίνας έναντι του δολαρίου από την αρχή της χρονιάς άγγιξαν το 4%, με τη μεταξύ τους ισοτιμία την Πέμπτη να κλείνει σε 1,41 δολάρια.

Αυτές τις ημέρες, λόγω του Πάσχα των καθολικών οι αγορές είναι κλειστές και θα ανοίξουν την Τρίτη 29 Μαρτίου.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας για όσους έχουν επενδύσει στο βρετανικό νόμισμα, όπως σημειώνεται κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί εκείνη την ημέρα, ούτε έως διεξαχθεί το δημοψήφισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: