1.3.16

Παράθυρο ελπίδας για τους πολιορκημένους της Συρίας...

Φωτογραφία αρχείου από παλαιότερη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη Μαντάγια

Παράθυρο για την εξομάλυνση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Συρία ανοίγει η εύθραυστη μεν, τηρούμενη δε παύση των εχθροπραξιών, σε...
πολλές περιοχές της χώρας.

Ηδη από χθες, τρίτη μέρα «εκεχειρίας», ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας έφτασε στη Μοανταμίγια και ότι μέσα στις επόμενες ημέρες αντίστοιχες παραδόσεις θα γίνουν σε Ζαμπαντάνι, Κεφράγια, Φούα, Μαντάγια και Καφρ Μπάτνα.
Συνολικά αυτές οι αποστολές θα ωφελήσουν περισσότερους από 154.000 ανθρώπους που εδώ και καιρό βρίσκονταν αντιμέτωποι με βασικές ελλείψεις εξαιτίας των παρατεταμένων πολιορκιών των πόλεων αυτών και των σφοδρών μαχών μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών. Εάν η παύση των εχθροπραξιών (εκτός από τις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους και του Μετώπου Αλ Νόσρα), συνεχίσει να τηρείται, τότε τα Ηνωμένα Εθνη και οι συνεργαζόμενες οργανώσεις αρωγής, όπως ανέφερε ο συντονιστής του ΟΗΕ στη Δαμασκό Γιακούμπ Ελ Χίλο, υπολογίζουν ότι θα μπορέσουν να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια σε συνολικά 1,7 εκατ. ανθρώπους μέχρι το τέλος Μαρτίου.
Συνολικά εκτιμάται ότι περίπου 4,6 εκατ. είναι οι άνθρωποι στη Συρία που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια, εκ των οποίων οι 500.000 βρίσκονται εντός πόλεων που πολιορκούνται. Μια τέτοια περίπτωση είναι η Ντέιρ Ελ Ζορ, στην οποία έχουν αποκλειστεί τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι. Η Ντέι Ελ Ζορ όμως δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των πόλεων στις οποίες έχει επιτευχθεί παύση των εχθροπραξιών καθώς μέρη της πόλης βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους.
Σχολιάζοντας την παύση των εχθροπραξιών, όπως αυτή εφαρμόζεται εδώ και τρεις ημέρες, ο Γιακούμπ Ελ Χίλο ανέφερε: «Είναι η καλύτερη ευκαιρία που είχε τα τελευταία πέντε χρόνια ο συριακός λαός για ειρήνη και σταθερότητα. Αλλά όλοι γνωρίζουμε πως χωρίς μια ουσιαστική πολιτική διαδικασία και πολιτική λύση, η παύση των εχθροπραξιών και η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας δεν αρκούν για τον τερματισμό της κρίσης της Συρίας».
Ακριβώς για το θέμα αυτό, δηλαδή για την πολιτική λύση της κρίσης της Συρίας, δηλώσεις έκανε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριάμπκοφ, υποστηρίζοντας ότι ένα ομοσπονδιακό μοντέλο διακυβέρνησης θα ήταν δυνατό την επόμενη ημέρα εάν φυσικά συμφωνήσουν σε αυτό οι εμπλεκόμενες πλευρές.
Πρωτοβουλία
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγο πριν συγκληθεί στη Γενεύη σύσκεψη των αντιπροσώπων των χωρών που έχουν συμφωνήσει την επίβλεψη της τήρησης των όρων της συμφωνίας για παύση των εχθροπραξιών. Τη σύσκεψη συγκάλεσε η Γαλλία έπειτα από καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι αεροσκάφη πραγματοποίησαν πλήγματα εναντίον θέσεων των μαχητών της. Σύμφωνα με το Ρόιτερς, διπλωμάτες (που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους) ανέφεραν πριν από τη σύσκεψη ότι «θα κληθούν οι Ρώσοι να δώσουν εξηγήσεις για κάποιες επιθέσεις που έγιναν την Κυριακή». Από την πλευρά του πάντως ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στη Γενεύη, Αλεξέι Μποροντάβκιν, ανέφερε ότι η σύσκεψη ήταν προγραμματισμένη ούτως ή άλλως.
Χρήστος Στασινόπουλος
ΔΑΜΑΣΚΟΣ
Κόντρα κυβέρνησης - ανταρτών
Οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αλλά και Συρίας - Σαουδικής Αραβίας για το ποιος παρακάμπτει την απόφαση για παύση των εχθροπραξιών αποτελούν ενδείξεις για το πόσο εύθραυστη είναι η συμφωνία που έχει επιτευχθεί.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας κατάφεραν χθες να καταλάβουν μια στρατηγικής σημασίας περιοχή στην Ανατολική Γκούτα της Δαμασκού.
Η Ανατολική Γκούτα βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό υπό τον έλεγχο ισλαμιστικών οργανώσεων, όπως είναι η μεγαλύτερη οργάνωση της αντιπολίτευσης Τζαΐς Αλ Ισλάμ, που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με τη στήριξη της Σαουδικής Αραβίας. Στην περιοχή που κατελήφθη από τις κυβερνητικές δυνάμεις δεν είναι γνωστό εάν δρούσε η Τζαΐς Αλ Ισλάμ, αλλά είχε έντονη παρουσία το Μέτωπο Αλ Νούσρα, το οποίο έχει εξαιρεθεί από τη συμφωνία παύσης των εχθροπραξιών.
Κατηγορίες
Η αντιπολίτευση κατηγόρησε χθες την κυβέρνηση της Συρίας, τη Ρωσία και τη Χεζμπολάχ ότι δεν τηρεί τη συμφωνία, ενώ από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας, Αντέλ Αλ Τζουμπεΐρ, ανέφερε ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση της Συρίας και οι σύμμαχοί της δεν κάνουν σοβαρή προσπάθεια για να εφαρμόσουν τη συμφωνία τότε η Σ. Αραβία έχει και «σχέδιο Β». Η κυβέρνηση Ασαντ με σχετική ανακοίνωσή της κατηγόρησε με τη σειρά της τη Σαουδική Αραβία ότι προσπαθεί να εκτροχιάσει την εφαρμογή της συμφωνίας.
Την ίδια ώρα πάντως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η συμφωνία για παύση των εχθροπραξιών πρέπει να εφαρμοστεί σε ολόκληρη τη Συρία και όχι μόνο στο ένα τρίτο της χώρας. Σημειώνεται ότι χθες το τουρκικό πυροβολικό έπληξε θέσεις του Ισλαμικού Κράτους βόρεια του Χαλεπιού.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.