5.3.16

Οι άγνωστοι διάλογοι...

Ολο το παρασκήνιο της σύγκρουσης - Οι «καυτοί» διάλογοι και η συμφωνία στο παρά πέντε

...στο Προεδρικό Μέγαρο...

Νεύρα, αντεγκλήσεις, «καρφιά» και εκρήξεις...

Σε κλίμα έντασης, με συγκρούσεις, καρφιά, εκρήξεις και πολλές αντεγκλήσεις, διεξήχθη η χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Κάθε...
αρχηγός πήγε με τη δική του ατζέντα, στο τραπέζι έπεσε η Οικουμενική κυβέρνηση αλλά και η... ανικανότητα της παρούσας κυβέρνησης να διαχειριστεί το Προσφυγικό.

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών "κατέληξε σε κοινό ανακοινωθέν στη βάση της εισήγησης του πρωθυπουργού" εξέφρασε με ανακοίνωσή του το Μαξίμου.

"Θεωρούμε θετικό ότι εν μέσω μιας πρωτοφανούς προσφυγικής κρίσης που ταλανίζει την Ελλάδα και την Ευρώπη, έξι πολιτικές δυνάμεις παρά τις επί μέρους διαφωνίες τους συμφώνησαν σε μία ενιαία εθνική στρατηγική σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα" σημειώνουν από το Μαξίμου και προσθέτουν:

"Στόχος της Ελλάδας τόσο στην Σύνοδο Ε.Ε.-Τουρκίας όσο και στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας είναι να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για την αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, με μείωση των ροών στην Τουρκία, αλληλεγγύη στους πρόσφυγες στην Ελλάδα, δίκαιη κατανομή βαρών και ευθυνών εντός της Ε.Ε., και συνέπειες για όσους δεν τηρούν τις κοινές αποφάσεις".

«Η Γερμανία είναι μαζί μας, αλλά η Αυστρία κάνει τη βρώμικη δουλειά», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο κ. Τσίπρας περισσότερο από μια φορές στη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα imerisia.gr.

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι παλαιότερα καταγράφονταν και ταυτοποιούνταν περίπου οι μισοί από τους πρόσφυγες και μετανάστες που έμπαιναν στην Ελλάδα, αλλά πλέον αυτό γίνεται για το 100%.

Παραδέχτηκε επίσης ότι μπαίνουν καθημερινά στη χώρα περί τους 1.500 με 2.000 ανθρώπους και βγαίνουν μόνο 200 με 300.

Παρά ταύτα, επέμεινε να χαρακτηρίζει την κατάσταση «δύσκολη αλλά διαχειρίσιμη», ενώ ανέφερε ότι δεν φτιάχνονται δομές φιλοξενίας στα σύνορα για να μην ενισχύσουμε τις ροές.

Εκφράζοντας την ελπίδα να εφαρμοστεί η συμφωνία για να επιστρέφουν στην Τουρκία όσοι δεν δικαιούνται το καθεστώς του πρόσφυγα, είπε ότι το όριο παραμονής στην Ελλάδα είναι το 1/50 του συνολικού αριθμού, αφού είμαστε το 1/50 της Ευρώπης.

Αναφερόμενος στο βέτο, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «είναι μία άσκηση απειλής που βοηθάει».

Αντιπαράθεση προκλήθηκε όταν ο πρωθυπουργός μαζί με την Άνγκελα Μέρκελ, υπερασπίστηκε και την πολιτική της πρώην υπουργού Τασίας Χριστοδουλοπούλου, προκαλώντας την αντίδραση των άλλων αρχηγών και κυρίως του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Σταύρου Θεοδωράκη.



Ο τελευταίος είπε ότι «είναι πρόκληση της νοημοσύνης μας να μας λέτε ότι όσα έγιναν το 2015 ήταν στα πλαίσια μίας στρατηγικής».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι: «η Τασία έπρεπε να τα πει αυτά, αν και τώρα λέμε άλλα» και ο επικεφαλής του Ποταμιού τον κάλεσε να αναγνωρίσει ότι «την πολιτική σας την έχει καταδικάσει η πραγματικότητα».

Πρόσθεσε ότι «δεν ζητάμε κανενός την κεφαλή επί πίνακι, αλλά δε θα σας δίνουμε και συγχωροχάρτι για όσα συνέβησαν. Ακόμα και ο Μουζάλας είχε την τόλμη να μιλήσει για σοβαρά λάθη το 2015».

Ο πρωθυπουργός γελώντας, αντέδρασε: «Εντάξει, ο Σταύρος θέλει πάντα να έχει τον τελευταίο λόγο. Ας τον έχει».

Πολύ λόγος έγινε για τη δράση των ΜΚΟ. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ανέφερε ότι «απομονώσαμε ΜΚΟ που είχαν σχέση με ισλαμιστικές οργανώσεις», ενώ ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σχολίασε ότι «οι περισσότερες ΜΚΟ παίζουν βρώμικα παιχνίδια».

Ο κ. Κουτσούμπας ήρθε σε αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος εξ αρχής και στερεότυπα έθετε το θέμα της οικουμενικής, καλώντας και τους υπολοίπους αρχηγούς να πάρουν θέση.

Τα πνεύματα άναψαν όταν ο Βασίλης Λεβέντης από την αρχή ζήτησε οι πολιτικοί αρχηγοί να συμφωνήσουν στον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, που δεν θα ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων είπε:

"Αν δεν αποφασίσουμε οικουμενική κυβέρνηση, δεν συζητώ για το προσφυγικό. Δεν σας νοιάζει η Ελλάδα. Όλα τα άλλα προβλήματα, τα λύσαμε και δεν δέχεστε;" .

Με την πρόταση Λεβέντη δεν συμφώνησε κανένας από τους αρχηγούς και η συζήτηση επεκτάθηκε στην ουσία του προσφυγικού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να δημιουργηθούν κέντρα φιλοξενίας κλειστού τύπου, πρόταση με την οποία δεν συμφώνησε ο κ. Τσιπρας. Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της ΝΔ είχνα τον εξής διάλογο:

Κ. Μητσοτάκης: Είναι αναγκαία τα κλειστού τύπου κέντρα φιλοξενίας για όσους δεν είναι πρόσφυγες και θα πρέπει να επαναπροωθηθούν.

Αλ. Τσίπρας: Εμείς λειτουργούμε με βάση τη συνθήκη της Γενεύης. Στόχος μας είναι να κλείσουμε τη συμφωνία επανεισδοχής για τους παράτυπους μετανάστες.

Η Φώφη Γεννηματά έθεσε το θέμα της επαναπροώθησης των προσφύγων και μεταναστών και να δημιουργηθεί κυβέρνηση συνεργασίας απ' όλες τις φιλοευρωπαϊκες δυνάμεις και ακολούθησε ο εξής διάλογο με τον Αλέξη Τσίπρα:

Φ. Γεννηματά: "Είστε διστακτικός κ. πρωθυπουργέ σε σχέση με την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών, τον διαχωρισμό μεταναστών-προσφύγων και τα κέντρα κλειστού τύπου. Πόσοι τελικά θα μείνουν στην Ελλάδα; Οι υπουργοί λένε άλλος 50.000, άλλος 100.000 και άλλος 150.000".

Αλ. Τσίπρας: Παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις τους.

Φ. Γεννηματά: Τι εννοείς παρερμηνεύτηκαν; Περίμενα τουλάχιστον να πείτε ότι είναι λάθος. Όχι ότι παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις για τις 50-100-150.000 πρόσφυγες. Δεν μπορεί να σχεδιάσει τίποτα η κυβέρνηση; Δεν έχετε σχέδιο και αποφασιστικότητα για να μην εγκλωβιστούν εδώ οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Δείτε τι γίνεται στην πλατεία Βικτωρίας. Αυτή είναι αλληλεγγύη;

Οξύτατη κριτική άσκησε στην κυβέρνηση και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος είπε στον Αλέξη Τσίπρα:

"Υπάρχουν ευθύνες στην κυβέρνηση και εσάς προσωπικά κ. πρωθυπουργέ, στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Ειδικά το πρώτο εξάμηνο. Να το παραδεχτείτε δημόσια".

Τα συνεχή σχόλια του κ. Λεβέντη ενόχλησαν και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος σε μια από τις διακοπές που δέχθηκε από τον κ. Λεβέντη του είπε με αυστηρότητα: «Όχι σε εμένα τα ανέκδοτα».

Στη διάρκεια του διαλείμματος, πάντως, το κλίμα μεταξύ των αρχηγών ήταν χαλαρό και επέτρεπε στον πρωθυπουργό να σχολιάσει το αθλητικό παράστημα του προέδρου της ΝΔ.

«Πως διατηρείσαι;», ήταν το ερώτημα του κ. Τσίπρα. «Παίζω μια φορά την εβδομάδα μπάσκετ», του απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

Στον διάλογο των δύο παρενέβη ο κ. Λεβέντης για να πει: «Εγώ καπνίζω γιατί και ο παππούς μου που κάπνιζε πήγε 110 χρονών».

Επίσης, όσον αφορά στον κ. Λεβέντη, αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε φορά που μιλούσε η κυρία Γεννηματά, εκείνος έκανε τον σταυρό του!

Στο επίκεντρο της σύσκεψης, πάντως, βρέθηκε η ικανότητα ή η αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση.

Όταν είχε συμφωνηθεί η έκδοση ανακοίνωσης εκ μέρους της Προεδρίας από τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και των ΑΝΕΛ η Φώφη Γεννηματά πλησίασε τους πρακτικογράφους και τους έδωσε μία παράγραφο για να συμπεριληφθεί στην ανακοίνωση ως δήλωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αμφισβήτησε και την ικανότητα, αλλά και την αξιοπιστία της κυβέρνησης:

«Η κυβέρνηση όπως αποδείχτηκε δεν μπορεί να διαχειριστεί τη σημερινή κατάσταση. Η εθνική γραμμή για να έχει αποτέλεσμα χρειάζεται μια ισχυρή και ικανή κυβέρνηση να την υλοποιήσει. Και την προηγούμενη φορά βγήκε ανακοίνωση και η κυβέρνηση δεν την υλοποίησε κατ' ελάχιστον».

Μόλις διάβασε τη δήλωση ο πρωθυπουργός αντέδρασε έντονα.

«Δεν μπορεί να βγει ανακοίνωση της προεδρίας που να λέει ότι είμαι ανίκανος», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Την αντίθεσή του εξέφρασε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γεγονός που οδήγησε τη Φώφη Γεννηματά να του ζητήσει να γράψει και αυτός τη δική του δήλωση. «Και ο Σταύρος (σ.σ. Θεοδωράκης) να εντάξει τη θέση του για υπουργό κοινής αποδοχής», πρότεινε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: