Με τη θέση ότι είναι ανάγκη να καταδικαστούν μονομερείς ενέργειες, να λειτουργήσει αποτελεσματικά η τελική συμφωνία που θα επιτευχθεί με την Τουρκία και να μην...
υπάρξουν διαχωριστικές γραμμές εντός της ΕΕ θα προσέλθει η ελληνική κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής στις 17 και 18 Μάρτη στις Βρυξέλλες.
Σχετικό κλίμα διαμορφώνεται και από τον «οδικό χάρτη» που απασχολεί την ελληνική αλλά και άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ, τη στιγμή που «αναζητείται» η ασφαλής εκτίμηση για τον απώτατο στόχο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος ευχαρίστησε ουσιαστικά τις χώρες της ομάδας Βίσεγκραντ για το κλείσιμο των συνόρων.
Μετά βέβαια την ανταλλαγή μηνυμάτων (σ.σ.: ο Ελληνας πρωθυπουργός απάντησε με σαφήνεια στον κ. Τουσκ μέσω τουίτ), ο προβληματισμός παραμένει αφού και η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ αντέδρασε με δηλώσεις της στο σχόλιο του κ. Τουσκ. Πάντως κυβερνητικές πηγές, επιχειρώντας με ψυχραιμία να εξηγήσουν τη στάση του Ντ. Τουσκ, έλεγαν χθες ότι ενδεχομένως στόχευε στο να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις στις χώρες του Βίσεγκραντ ώστε να μην «μπλοκάρουν» τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής.
Τα σύνορα
Στην πραγματικότητα -λένε δε στο Μέγαρο Μαξίμου- τα σύνορα είναι de facto κλειστά και με βάση αυτή την εξέλιξη «λειτουργούμε με στόχο τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση δημιουργήθηκε από μονομερείς ενέργειες».
Κυβερνητικοί παράγοντες τονίζουν επίσης ότι ως χώρα, τόσο στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής όσο και στην επόμενη, «θέλουμε να αποδοκιμαστούν οι μονομερείς ενέργειες και σε πολιτικό επίπεδο και στο Κείμενο Συμπερασμάτων και ταυτόχρονα να περάσει η διαχείριση του Προσφυγικού στην Τουρκία». Μάλιστα υπενθυμίζουν ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στη δήλωσή του είχε επισημάνει πως στη Σύνοδο Κορυφής έγινε ένα μικρό βήμα και χρειάζονται πολλά ακόμα να γίνουν ιδίως στην κατεύθυνση «να ανοίξει ένας ανθρωπιστικός διάδρομος επανεγκατάστασης από την Τουρκία και για όσους έρχονται και για όσους είναι εγκλωβισμένοι».
Στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στο υπουργείο Εξωτερικών αναγνωρίζουν ότι η κατάσταση διπλωματικά είναι και θα είναι πολύπλοκη μέχρι την τελική συμφωνία με την Τουρκία - προς το παρόν λύθηκε επιτυχώς το θέμα της επιστροφής των ανθρώπων που δεν έχουν προφίλ πρόσφυγα και συνεπώς δεν έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας και άρα πρέπει να επιστρέφουν στην Τουρκία.
Σύγκρουση
Στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό και με φόντο το Προσφυγικό συνεχίζεται η σύγκρουση του Μεγάρου Μαξίμου με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Η “εθνική γραμμή” του κ. Μητσοτάκη για το Προσφυγικό έχει ήδη εκφυλιστεί σε φτηνή μικροπολιτική», είναι ο «τίτλος» της απάντησης του Μαξίμου προς τον αρχηγό της ΝΔ, ο οποίος νωρίτερα έκανε δριμεία επίθεση στον πρωθυπουργό για τη διαχείριση της προσφυγική κρίσης (μετά και το σχόλιο Τουσκ).
«Ο κ. Μητσοτάκης έχει προφανώς μετανιώσει για τη συναινετική του στάση στη Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών. Πρώτα, στη διάρκεια της πρόσφατης Συνόδου, έσπευσε να καταγγείλει ένα προσχέδιο. Επειτα, ο εκπρόσωπος του κόμματός του επιχείρησε να υπονομεύσει από τα κοινωνικά μέσα την εθνική προσπάθεια διαπραγμάτευσης. Τώρα, μετά από τρεις ημέρες σιωπής από το πέρας της Συνόδου, επιχειρεί να εκμεταλλευτεί για μικροπολιτικούς λόγους την ανάρτηση του Ντόναλντ Τουσκ, χωρίς καν να έχει ζητήσει, ως όφειλε, οποιαδήποτε ενημέρωση από την κυβέρνηση», υπογραμμίζει το Μέγαρο Μαξίμου και καταλήγει με πυρά εναντίον του κ. Μητσοτάκη: «Την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής προσπάθειας για μια αποτελεσματική και ανθρωπιστική πολιτική διαχείρισης του Προσφυγικού, η “εθνική γραμμή” του κ. Μητσοτάκη έχει εκφυλιστεί ήδη σε φτηνή μικροπολιτική, προφανώς υπό την ομηρεία των ακροδεξιών του κόμματός του».
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου