Εθνικό σχέδιο και ενιαία γραμμή για το προσφυγικό «για να αποφευχθεί η καταστροφή» θα εισηγηθεί η Φώφη Γεννηματά στο σημερινό συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, το οποίο εξάλλου η...
επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είχε αιτηθεί από την περασμένη εβδομάδα.
Ωστόσο, όπως ξεκαθάριζαν χθες κορυφαίοι παράγοντες της Χαριλάου Τρικούπη, «δεν πάμε να επικυρώσουμε ειλημμένες κυβερνητικές αποφάσεις» και σε αυτό το πλαίσιο καλούσαν τον πρωθυπουργό να μη χρησιμοποιήσει το συμβούλιο «ως ένα ακόμη βήμα καταγγελιών, μετάθεσης ευθυνών και επικοινωνιακής διαχείρισης του προβλήματος για να αποφύγει τις δικές του ευθύνες».
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ. Συν.», η Φώφη Γεννηματά θα ζητήσει την αλλαγή του δόγματος που έχει υιοθετήσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση και το οποίο συνίσταται στη λογική των ανοιχτών συνόρων.
Συγκεκριμένα, θα υποστηρίξει ότι η Αθήνα οφείλει δημόσια να δηλώσει ότι δεν υπάρχει πλέον βαλκανική οδός για την Ευρώπη, μήνυμα το οποίο έστειλε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Θα υποστηρίξει επίσης την ανάγκη καταγραφής και διαχωρισμού προσφύγων και μεταναστών, τη δημιουργία κλειστών χώρων προσωρινής διαμονής για όσους δεν δικαιούνται άσυλο και την εκκίνηση της διαδικασίας επαναπροώθησης στις χώρες προέλευσης.
Η κ. Γεννηματά θα καταγγείλει κάθε απόπειρα σύνδεσης του προσφυγικού με την αξιολόγηση και την ελάφρυνση του χρέους, θέμα για το οποίο ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε χθες ότι θα αποτελούσε λύση απελπισίας και θα προκαλούσε «μεγάλη βλάβη» στη χώρα («Ναυτεμπορική»).
Τέλος, θα ζητήσει καλύτερο συντονισμό και αξιοποίηση κονδυλίων, διαφάνεια στη διαδικασία κατανομής τους, ενώ σχετικά με την πρόταση Θεοδωράκη για τοποθέτηση υπερυπουργού θα τονίσει ότι το ζητούμενο δεν είναι τόσο το πρόσωπο όσο η συμφωνία κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στις πολιτικές που πρέπει να υλοποιηθούν.
Εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ επισήμαιναν αναφορικά με το προσφυγικό ότι η Ελλάδα βρέθηκε απροετοίμαστη να κυνηγά να αποτρέψει εφιαλτικά τετελεσμένα και καυτηρίαζαν την «επιπολαιότητα» στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης.
«Υπάρχουν αυταπάτες και πρόχειρη αντιμετώπιση του ζητήματος. Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο γιατί αλλιώς οι συνέπειες θα είναι επώδυνες τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τους συμπολίτες μας» σχολίαζαν πηγές της Αγίου Κωνσταντίνου και πρόσθεταν ότι αν το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής της Δευτέρας δεν είναι ικανοποιητικό, «θα πρέπει τουλάχιστον να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός και άμεσα πρέπει να υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις, νέες συμμαχίες και νέοι στόχοι με στόχο το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα».
Πρόταση στο Ποτάμι
Στο μεταξύ, σε άτυπη συνεδρίαση του Συντονιστικού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποφασίστηκε να κατατεθεί πρόταση προς το Ποτάμι για τη συγκρότηση διμερούς επιτροπής διαλόγου και συνεργασίας, που θα αποτελείται από κομματικά στελέχη των δύο χώρων, με συγκεκριμένη ατζέντα και χρονοδιάγραμμα δράσης, με παράλληλη διερεύνηση της πιθανότητας ενοποίησης των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων.
Επισήμως η πρόταση θα διατυπωθεί στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το Ποτάμι δεν ενθουσιάζεται με μια τέτοια προοπτική.
Στον αντίποδα, απορρίφθηκε η πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη για δημιουργία «Κοινοβουλίου του Κέντρου», καθώς κρίθηκε ότι δεν είναι δυνατόν να παρακαμφθούν τα βασικά κόμματα από τη συζήτηση περί ενός νέου φορέα.
Ως εκ τούτου και με βάση την παρατηρούμενη δυστοκία εξεύρεσης συμβιβαστικής φόρμουλας, παρά τη βούληση και τις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις από μέρους της Χαριλάου Τρικούπη, οι πιο προσγειωμένοι κομματικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η πιο πιθανή εξέλιξη είναι το φλερτ να καταλήξει σε ναυάγιο...
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου