6.3.16

Η Κρήτη στο πλευρό των δώδεκα φοιτητών...

Η Μιχαέλα Ρεμεδιάκη κι ο Γιώργος Κανουπάκης, δύο από τους φοιτητές που δικάζονται, στα γραφεία της «Εφ.Συν.» στο Ηράκλειο
Στο εδώλιο του δικαστηρίου οδηγούνται την Πέμπτη οι 12 φοιτητές του Φυσικού Τμήματος Πανεπιστημίου Κρήτης για την υπόθεση της κινητοποίησής τους στην Πρυτανεία του Ιδρύματος τον Οκτώβριο του 2011.

Οι φοιτητές κατηγορούνται επειδή...
παρέμειναν για ώρες έξω από την αίθουσα της συνέλευσης των καθηγητών του Φυσικού Τμήματος, απαιτώντας να δοθεί μία επιπλέον εξεταστική στο τμήμα τους, η οποία είχε χαθεί την περίοδο των καταλήψεων για τον νόμο Διαμαντοπούλου (η ενδιάμεση εξεταστική είχε δοθεί σε όλα τα υπόλοιπα τμήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης, αλλά και πανελλαδικά).

Η τιμωρητική, τότε, διάθεση των καθηγητών κατέληξε στο να χαθεί η εξεταστική και η αντίδραση των φοιτητών ήταν μια πολύωρη κινητοποίηση έξω από τον χώρο της συνέλευσης.

Πλέον οι 12 φοιτητές οδηγούνται στα ποινικά δικαστήρια με τις κατηγορίες της «παράνομης κατακράτησης» και «απόπειρας παράνομης βίας».

Υπουργική παρέμβαση

Παρέμβαση στο θέμα της δίκης των 12 φοιτητών έκανε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου.

Τόνισε πως οι καταλήψεις δεν αποτελούν πειθαρχικό και εν τέλει ποινικό αδίκημα, ενώ εκτίμησε πως η άποψή της εκφράζει το σύνολο της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας «Αυγή», η αναπληρώτρια υπουργός τόνισε:

«Βεβαίως και δεν θέλω από αυτή τη θέση που είμαι να εμπλακώ στη δικαιοδοσία της Δικαιοσύνης. Είναι άλλο το έργο της Δικαιοσύνης. Αυτό όμως που θέλω να πω και από αυτή τη θέση, αλλά και ως πανεπιστημιακός, είναι ότι οι καταλήψεις δεν μπορούν να αποτελούν πειθαρχικό αδίκημα και εν τέλει ποινικό αδίκημα. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για μένα προσωπικά, αλλά θεωρώ και για την ηγεσία του υπουργείου».

Στο πλάι τους και 62 καθηγητές

Την αθώωση των φοιτητών ζητούν με κοινή επιστολή τους συνολικά 62 καθηγητές, μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Η υπόθεση των 12 δεν είναι μια απλά “ποινική” υπόθεση, αλλά έχει ένα ξεκάθαρο πολιτικό περιεχόμενο. Δεν δικάζονται μονάχα 12 φοιτητές. Στις 10 Μάρτη δικάζονται η ίδια η Δημοκρατία και οι συνταγματικά κατοχυρωμένες συνδικαλιστικές ελευθερίες [...] Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στους φοιτητές που διώκονται, διεκδικώντας την οριστική αθώωσή τους. Καλούμε την κυβέρνηση, το υπουργείο Παιδείας και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να καταδικάσουν τις διώξεις για λόγους φρονηματισμού και να απομονώσουν την τρομοκρατία, την αυθαιρεσία και τον πολιτικό αυταρχισμό στους ακαδημαϊκούς χώρους».

Μάλιστα, στο συγκεκριμένο κείμενο οι υπογράφοντες καθηγητές ρίχνουν το βάρος της ευθύνης για όσα έγιναν στις 10 Οκτωβρίου στους συναδέλφους τους του Φυσικού Τμήματος, λέγοντας πως εκείνοι ήταν που αρνήθηκαν να εφαρμόσουν την απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κρήτης για αναπλήρωση των χαμένων από τις φοιτητικές καταλήψεις ημερών της εξεταστικής.

Εν τω μεταξύ, παρέμβαση για το ζήτημα έκανε με δημόσια δήλωσή της και η πρώην αντιπρύτανης και μέχρι πρότινος υποψήφια πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ελένη Παπαδάκη, αναφέροντας:

«Ας το πούμε απλά και απέριττα. Διαφωνούμε με την ποινική δίωξη των φοιτητών του Φυσικού και ζητάμε την αθώωσή τους. Εμείς, οι καθηγητές τους».

Ρίχνουν τους τόνους

Την ίδια στιγμή, διάθεση να πέσουν οι τόνοι και να αποφευχθεί μια απόφαση που θα βαρύνει την ιστορία του Πανεπιστημίου Κρήτης φαίνεται πως υπάρχει από την πλειονότητα των καθηγητών του ίδιου του Φυσικού Τμήματος, ακόμα και μεταξύ εκείνων που βρέθηκαν στο επίμαχο επεισόδιο του Οκτωβρίου του 2011.

Σχεδόν ομόθυμη θέση τους είναι το θέμα να μείνει σε ακαδημαϊκά επίπεδα (καθώς οι φοιτητές έχουν ήδη υποστεί πειθαρχικές ποινές από το Πανεπιστήμιο) και να μη ζητηθούν περαιτέρω ποινικές κυρώσεις.

Ψηφίσματα στήριξης των φοιτητών έχουν εκδώσει τα δημοτικά συμβούλια Ηρακλείου και Ιεράπετρας, οι τέσσερις ΕΛΜΕ του νησιού, οι Σύλλογοι Δασκάλων Ηρακλείου και Χανίων, το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, αρκετοί σύλλογοι και σωματεία εργαζομένων, οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνολικά 23 φοιτητικοί σύλλογοι από αντίστοιχες σχολές του Ιδρύματος.

Σχετικές ανακοινώσεις έχουν εκδώσει τα νομαρχιακά όργανα Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της ΛΑΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΚΟΕ και το ΣΕΚ.

Για τη δίωξη τη δική τους και των συναδέλφων τους μίλησαν στην «Εφ.Συν.» οι δύο από τους 12 φοιτητές του Φυσικού, που βρέθηκαν προ ημερών στα γραφεία της εφημερίδας στο Ηράκλειο:

⤞ «Οι ποινικές διώξεις για παραδειγματισμό μελών και εκπροσώπων συλλογικών φορέων επαναφέρουν μαύρες μνήμες και δυστυχώς τον τελευταίο καιρό είναι όλο και πιο συχνό φαινόμενο. Θα περίμενε κανείς, βλέποντας άλλες και άλλες υποθέσεις να μπαίνουν στο αρχείο, η Δικαιοσύνη να μην εξαντλεί τη “σχολαστικότητά” της σε νέους ανθρώπους που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πάλεψαν να διεκδικήσουν πράγματα που μέχρι πριν από μερικά χρόνια θεωρούσαμε όλοι αυτονόητα» λέει η Μιχαέλα Ρεμεδιάκη.

⤞ «Είναι κρίσιμο στις μέρες μας να αντιταχθούμε στην εξατομικοποίηση, την ιδιώτευση και την αδιαφορία που γίνεται προσπάθεια να καλλιεργηθεί απέναντι στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα» λέει ο Γιώργος Κανουπάκης.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: