Ενώ η αυριανή σύνοδος της Ε.Ε. με την Τουρκία αναμένεται να ξεκινήσει με μια παρουσίαση εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που υπερασπίζεται τη...
νομιμότητα της συμφωνίας των δύο μερών και τη συμβατότητά της με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τόσο οι διεθνείς οργανισμοί όσο και οι διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξακολουθούν να απευθύνουν έκκληση προς την Ε.Ε. να μην προχωρήσει στην υπογραφή της συμφωνίας.
Σε επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο εκτελεστικός διευθυντής της διεθνούς οργάνωσης Human Rights Watch, Κένεθ Ροθ, υπογραμμίζει την αντίφαση του σχεδίου συμφωνίας με το διεθνές δίκαιο, καθώς το τελευταίο επιβάλλει να γίνεται εξατομικευμένα και με μεγάλη προσοχή η εξέταση των αιτημάτων ασύλου, ενώ η συμφωνία προβλέπει μεγάλης κλίμακας ταχύρρυθμες επιστροφές, «στην πραγματικότητα μαζικές απελάσεις που απαγορεύονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου», όπως επισημαίνει.
«Είμαστε αντίθετοι»
Εκφράζει επίσης ανησυχία για το σχέδιο «ένα προς ένα», που προβλέπει τη μετεγκατάσταση ενός Σύρου από την Τουρκία στην Ευρώπη για κάθε Σύρο που θα επιστρέφεται στην Τουρκία από την Ελλάδα.
«Είμαστε αντίθετοι σε κάθε πρόταση να εξαρτηθεί η μετεγκατάσταση από την εξαναγκαστική επιστροφή ανθρώπων που ζητούν άσυλο», σημειώνει.
Τέλος, ζητά από την Ε.Ε. να μην κάνει τα στραβά μάτια στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στη διάλυση του δημοκρατικού πλαισίου εκ μέρους του Τούρκου προέδρου και χαρακτηρίζει «επικίνδυνο» το σχέδιο Τουρκίας και Ε.Ε. να δημιουργήσουν ζώνες ασφαλείας για τους πρόσφυγες μέσα στη Συρία.
«Δεν αποσκοπεί στην πραγματική προστασία των Σύρων πολιτών από τον κίνδυνο, αλλά μάλλον στον περιορισμό της ροής των εκτοπισμένων. Είναι πιο πιθανό να αποτελέσει παγίδα θανάτου παρά χώρο προστασίας της ιερότητας της ζωής», επισημαίνει.
Επιστολή προς τους Ευρωπαίους ηγέτες έχει στείλει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για Πρόσφυγες και Εξόριστους (πανευρωπαϊκό όργανο 90 ΜΚΟ που ασχολούνται με τα δικαιώματα των προσφύγων σε 37 χώρες), ζητώντας -μεταξύ άλλων- να μην προχωρήσει το «καφκακικό και λανθασμένο ηθικά και νομικά σχέδιο “ένα προς ένα”», να μη θεωρηθεί «ασφαλής χώρα» για τους πρόσφυγες η Τουρκία, να δεχτεί η Ευρώπη το 10% των εκτοπισμένων της συριακής κρίσης μέσω ασφαλών και νόμιμων διόδων και να αλλάξει ο αποτυχημένος κανονισμός του Δουβλίνου (η επανεξέταση του Δουβλίνου είχε προαναγγελθεί για τα μέσα Μαρτίου, αλλά αναβλήθηκε για τις 6 Απριλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής).
«Φραγμός» στα παράλια
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας και υπεύθυνος του Συντονιστικού Κέντρου για τη Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης, Δημήτρης Βίτσας, υπογράμμισε σε συνέντευξή του στην εκπομπή «ΣΚΑΪ Τώρα» την ανάγκη να σταματήσει η προσφυγική ροή στα παράλια της Τουρκίας, μέσα από τη συμφωνία με την Τουρκία και τη συνεργασία των δύο χωρών για την εφαρμογή της.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Κέντρου, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που καταγράφηκαν χθες το πρωί στις δομές φιλοξενίας στην Ελλάδα κυμάνθηκε στους 43.700, κατά μερικές εκατοντάδες μειωμένος από την προηγούμενη καταμέτρηση.
Σύμφωνα με πηγές του Κέντρου, ορισμένοι μπορεί να έχουν αναζητήσει στέγαση με δικά τους έξοδα ή ακόμα και σε σπίτια πολιτών, οπότε δεν περιλαμβάνονται στην καταμέτρηση στις δομές.
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου