10.3.16

Οι μεν χάθηκαν στις διατυπώσεις της Συνόδου...

Οι μεν χάθηκαν στις διατυπώσεις της Συνόδου, οι δε ασκούν διπλωματία μέσω Twitter…


...οι δε ασκούν διπλωματία μέσω Twitter…

Χθες το βράδυ γίναμε μάρτυρες μίας αντιπαράθεσης –η οποία θύμιζε περισσότερο θέατρο του παραλόγου. Αφορμή ήταν οι νέοι περιορισμοί που...
τέθηκαν από μία σειρά χωρών που βρίσκονται κατά μήκος του Βαλκανικού Διαδρόμου για τους μετανάστες και κατά πόσον αυτή η απόφαση συνάδει με τη δήλωση των 28 κρατών – μελών της ΕΕ μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Όλη την περασμένη εβδομάδα ορισμένοι μας είχαν φάει τ’ αυτιά για το εάν θα κλείσουν ή όχι τα ελληνοσκοπιανά σύνορα, εάν δηλαδή θα «σφραγιστεί» πλήρως ο Βαλκανικός Διάδρομος. Μάλιστα, μέσα στο Σαββατοκύριακο, οι αυστριακοί είχαν διαρρεύσει στην εφημερίδα Der Standard και ένα προσχέδιο συμπερασμάτων στο οποίο τονιζόταν πως «οι ακανόνιστες ροές κατά μήκος της οδού των Δυτικών Βαλκανίων φτάνουν στο τέλος τους · η διαδρομή αυτή έχει πλέον κλείσει» [και στα αγγλικά: Irregular flows of migrants along the Western Balkans route are coming to an end; this route is now closed].

Έπειτα από συντονισμένες διπλωματικές προσπάθειες, απειλές από την Άνγκελα Μέρκελ –που όπως προκύπτει από τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας απείλησε μέχρι και με οικονομικές κυρώσεις τις χώρες τις χώρες που ζητούν κλείσιμο συνόρων- και πυρετώδεις διαβουλεύσεις η επίμαχη διατύπωση άλλαξε και το τελικό κείμενο της δήλωσης έχει ως εξής: «Οι ακανόνιστες ροές μεταναστών κατά μήκος της οδού των δυτικών Βαλκανίων έχουν πλέον σταματήσει» [στα αγγλικά: Irregular flows of migrants along the Western Balkans route have now come to an end].

Δεν χρειάζεται κανείς να έχει τρομερές γνώσεις για να κατανοήσει τη διαφορά της αρχικής με την τελική διατύπωση. Στην πρώτη περίπτωση οι 28 θα συμφωνούσαν πως οι μεταναστευτικές ροές συνεχιζόταν και τα σύνορα θα έκλειναν όπως και να χει. Ενώ βάσει του επίσημου ανακοινωθέντος η Σύνοδος αναγνώρισε πως οι ακανόνιστες ροές ανθρώπων κατά μήκος της Βαλκανικής Οδού έχουν τελειώσει. Πουθενά δεν γίνεται λόγος για κλείσιμο συνόρων ή για το σφράγισμα του Διαδρόμου…

Βάσει όλων αυτών, οι αποφάσεις που έλαβαν διαδοχικά η Σλοβενία, η Σερβία, η Κροατία και η ΠΓΔΜ είναι στο πνεύμα των συμφωνηθέντων της Συνόδου;  Αυτό επιδέχεται αρκετών ερμηνειών:  Οι εν λόγω χώρες έχουν αποκλείσει την πρόσβαση σε μετανάστες που δεν διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα, ωστόσο έχουν αφήσει ανοιχτή την είσοδο σε όσους δικαιούνται άσυλο και το ζητούν σε αυτές τις χώρες καθώς επίσης σε όσους ζητούν να εισέλθουν για ανθρωπιστικούς λόγους, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελεί μία ερμηνεία (αυθαίρετη ενδεχομένως)  της απόφασης της Συνόδου.

Από την άλλη όμως, αρκετοί κάνουν λόγο για ακόμη μία μονομερή ενέργεια η οποία έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο αντίστοιχων κινήσεων που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα. Μόνο που αυτή τη φορά, μέχρι και οι αυστριακοί έσπευσαν να διαχωρίσουν τη θέση τους από τους Σλοβένους και τους υπόλοιπους βαλκάνιους. Ο πρέσβης της Αυστρίας στην Σερβία Γιοχάνες Άιγκνερ, ανέφερε πως η χώρα του «δεν έκλεισε τα σύνορα της για τους πρόσφυγες, η Σλοβενία αποφάσισε μονομερώς να το πράξει επιτρέποντας την είσοδο μόνο σε όσους έχουν διαβατήρια και βίζα».

Και όμως ο πολωνός Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έσπευσε να δώσει τα συγχαρητήριά του σε αυτές τις χώρες στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για την «εφαρμογή της συνεκτικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης». Και διαβεβαίωσε πως αυτό δεν ήταν μονομερής ενέργεια αλλά κοινή δήλωση των 28 της ΕΕ, με την Άνγκελα Μέρκελ όμως αργά χθες το βράδυ να τον αδειάζει μεγαλοπρεπέστατα, λέγοντας τα… ακριβώς αντίθετα, ότι δηλαδή δεν ήταν συμφωνημένη αυτή η κίνηση.

Σε κάθε περίπτωση,  η ερμηνεία που έδωσε ο Τουσκ, στάθηκε η αφορμή μία χαοτική διαμάχη μέσω Twitter μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας με αναφορές και αιχμές στον πρόεδρο του Συμβουλίου.

Γιώργος Κουμουτσάκος και Όλγα Γεροβασίλη αντιπαρατέθηκαν σφόδρα, με τον εκπρόσωπο της ΝΔ να κάνει λόγο για μείζον θέμα, σε περίπτωση που η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν διαψεύσουν τον Τουσκ. Η κυβερνητική εκπρόσωπος, κάλεσε τον κ. Κουμουτσάκο να… διαβάσει τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής κατηγορώντας τον ότι πάει κόντρα στις εθνικές θέσεις. Και μέσα σε όλα αυτά, να σου και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος εξαπέλυσε τα διαδικτυακά πυρά του [στα ελληνικά και τα αγγλικά] κατά του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλώντας τον να επικεντρώνει τις αποφάσεις του στην εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου και να μην ενθαρρύνει όσους την αγνοούν.

Με λίγα λόγια  είδαμε να εκτυλίσσεται ένα θέατρο του παραλόγου αντάξιο του πολιτικού συστήματος που έχουμε:

Τη μεν αξιωματική αντιπολίτευση να ψάχνει εναγωνίως από κάπου να πιαστεί ώστε να εξαπολύσει επίθεση στην κυβέρνηση για ένα τόσο κρίσιμο θέμα όπως το προσφυγικό, αντί να ζητήσει διευκρινίσεις ή ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου προτού τοποθετηθεί και την προερχόμενη από την ίδια πολιτική οικογένεια γερμανίδα καγκελάριο να την αδειάζει.
Τη δε κυβέρνηση και ειδικότερα τον πρωθυπουργό να τοποθετείται μάλλον αμήχανα σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα, μέσω Twitter, κάνοντας… mention τον Τουσκ στο αιχμηρό σχόλιό του, αντί να ακολουθήσει την πεπατημένη, δηλαδή προχωρήσει σε ενέργειες που να καθιστούν σαφή την ενόχληση της Αθήνας για τις μονομερείς ενέργειες των βαλκανικών χωρών. Ο κ. Τσίπρας δεν βρίσκεται στην αντιπολίτευση αφενός, αφετέρου και παρά το γεγονός ότι τα social media είναι ευρέως διαδεδομένα, κανείς δεν τα χρησιμοποιεί ως μέσο άσκησης διπλωματίας. Για αυτό υπάρχουν τα τηλέφωνα, οι υπουργοί των Εξωτερικών και οι πρεσβευτές.
Ηθικό δίδαγμα; Ας σοβαρευτούμε πριν είναι αργά. Η ΝΔ πρέπει να αποσαφηνίσει τη θέση της. Ας αποφασίσει εάν θα στηρίξει πραγματικά ή όχι στο προσφυγικό/μεταναστευτικό και ας εξαπολύει τις επιθέσεις της αφότου έχει επεξεργαστεί όλα τα δεδομένα. Από την άλλη η κυβέρνηση θα πρέπει να αποκτήσει μία συντεταγμένη θέση απέναντι στις έξωθεν προκλήσεις και να σταματήσει τους διπλωματικούς ερασιτεχνισμούς μέσω του Twitter…  

Παναγιώτης Βελισσάρης - Newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: