Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό, χωρίς να προκύψει οριστική συμφωνία, καθώς οι αποφάσεις...
παραπέμπονται σε νέο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την επόμενη εβδομάδα. Προηγήθηκαν μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, έπειτα από τις νέες αξιώσεις που έθεσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.
«Συμφωνήσαμε ότι οι ροές από την Τουρκία προς την Ελλάδα είναι πολύ υψηλές και πρέπει να μειωθούν. Σήμερα καταγράψαμε την πρόοδο που επετεύχθη τις τελευταίες εβδομάδες. Η Τουρκία επανεπιβεβαίωσε τη δέσμευσή της για επιστροφή μεταναστών από την Ελλάδα», είπε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο ο Ντόναλντ Τουσκ και συνέχισε:
Στόχος είναι οι fast – track επιστροφές μεταναστών στην Τουρκία. Συμφωνήσαμε με την Τουρκία, την επιστροφή παράτυπων μεταναστών, την επιτάχυνση της αλλαγής θεώρησης βίζας, την επιτάχυνση των κονδυλίων προς την Τουρκία και επιπλέον χρηματοδότησης για υποδομές. Συμφωνήσαμε στην επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων,
Οι ημέρες της παράνομης μετανάστευσης τελείωσαν, είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τόνισε πως «ο κ. Νταβούτογλου συμφώνησε η χώρα του να παίρνει πίσω τους παράτυπους μετανάστες που θα διασώζονται στα τουρκικά χωρικά ύδατα».
«Τα 3 δισεκατομμύρια είναι πολύ σημαντική βοήθεια. Η Τουρκία δεν είναι επαίτης χρημάτων, γιατί έχουμε ήδη καταβάλει 10 δισεκατομμύρια για τους πρόσφυγες, από τον προϋπολογισμό μας», υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου. Και συνέχισε λέγοντας ότι θα δοθεί πρόσθετη χρηματοδότηση, διευκρινίζοντας ότι τα 3 δισεκατομμύρια, ήταν απλά η αρχική βοήθεια που προβλεπόταν. Και σημείωσε λέγοντας ότι η επιπλέον χρηματοδότηση είναι πολύ σημαντική. «Απαιτούμε δίκαιο καταμερισμό ευθυνών για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», είπε και συνέχισε:
Αυτοί που ευθύνονται για αυτή την κατάσταση θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός στη Συρία. Η Τουρκία θα είναι το καταφύγιο των απανταχού θυμάτων.
«Είμαι ευγνώμων σε Τουσκ και Μέρκελ, αλλά και σε όλους τους πολιτικούς ηγέτες που βρέθηκαν εδώ, καθώς είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις. Κουβεντιάσαμε για το πώς μπορούμε να δώσουμε λύση στο πρόβλημα της Συρίας. Μιλήσαμε και με το ΝΑΤΟ για την παρουσία του στα σύνορα μας και την προστασία της Τουρκίας, έναντι οποιασδήποτε απειλής. Στις 18 θα τα ξαναπούμε και ελπίζουμε να κάνουμε πραγματικότητα τους στόχους που βάλαμε σήμερα» κατέληξε ο κ. Νταβούτογλου.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ υπογράμμισε ότι ΕΕ και Τουρκία έφτασαν σε επί της αρχής συμφωνία. «Η Τουρκία θα δεχτεί όσους δεν υπόκεινται σε διεθνή νομική προστασία. Θα δεχθεί τους πρόσφυγες από τη Συρία και θα υπάρχει μετεγκατάσταση από την Τουρκία σε χώρες της ΕΕ. Μπορούμε να σπάσουμε την αλυσίδα της παρανομίας, δεν χρειάζεται οι Σύροι να πληρώνουν τους διακινητές» είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Σε αυτό το πλαίσιο, εκτίμησε πως με αυτό τον τρόπο θα ανακουφιστεί και η Ελλάδα καθώς θα φύγει βάρος από τις πλάτες της χώρας. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι πρόσφυγες θα ζήσουν σε καλές συνθήκες στην Τουρκία, με επαρκή τροφή και εκπαίδευση. Τα 3 δισεκατομμύρια θα γίνουν περισσότερα μετά το 2018. Ένα κομμάτι της λύσης είναι η αποκατάσταση των όρων της Σένγκεν, η ομαλότητα θα επανέλθει μέχρι το τέλος του έτους» συνέχισε ο Γιουνκέρ. «Η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί, και πρέπει επίσης να επιταχυνθεί η μετεγκατάσταση των προσφύγων» είπε ο στη συνέχεια αναφερόμενος στη βοήθεια προς την χώρα μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου