Ξεθωριάζουν οι κόκκινες γραμμές στο ασφαλιστικό, ώστε να κλείσει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές και η προτεινόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση...
θα πάρει τον δρόμο της νομοθέτησής της.
Οπως προκύπτει από διασταυρωμένες πληροφορίες, η μόνη κόκκινη γραμμή που φαίνεται να απομένει είναι η μη μείωση στις κύριες συντάξεις, αν και αυτή η γραμμή άμυνας ήδη εμφανίζει ρωγμές που αφορούν το πλαφόν για τις υψηλές συντάξεις, αλλά και τις συντάξεις που λαμβάνουν συνταξιούχοι των πρώην ευγενών ταμείων (ΔΕΚΟ και τραπεζών).
Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον στο παρασκήνιο, έχουν αρχίσει συζητήσεις και για τα ποσοστά αναπλήρωσης, με τους δανειστές να μη δέχονται το ποσοστό αναπλήρωσης να ξεπερνά το 50% (όταν η κυβέρνηση με το προτεινόμενο ασφαλιστικό σχέδιό της δίνει για πάνω από 40 έτη εργασίας κάτι περισσότερο από 60%).
Τα μεγάλα θέματα λοιπόν, και δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει ήδη υποχωρήσει από τις κόκκινες γραμμές προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα, πλέον άπτονται των ποσοστών αναπλήρωσης, της 20ετίας και των περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή της εθνικής σύνταξης.
Αναλυτικότερα όπως προκύπτει από τις συζητήσεις με τους δανειστές η κυβέρνηση φαίνεται να συναινεί στα εξής:
◼ Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών να μην αγγίξει το 1,5% (εργοδοτική και εργατική εισφορά), αλλά να υπάρξει αύξηση της τάξης του 1% (μάλιστα οι δανειστές εμφανίζονται να πιέζουν η αύξηση αυτή να βαρύνει μόνο την πλευρά των μισθωτών).
◼ Κλιμακωτή μείωση των επικουρικών συντάξεων που είναι πάνω από 170 ευρώ. Η μείωση αυτή υπολογίζεται να ξεκινά από 6% και μπορεί και να εκτείνεται ακόμη και σε 30% (σε περιπτώσεις που η επικουρική σύνταξη ξεπερνά τα 400-500 ευρώ μηνιαίως). Η κυβέρνηση φέρεται να προσδοκά σε εξοικονόμηση της τάξης των 300 εκατ. ευρώ ετησίως από τις επικουρικές συντάξεις.
◼ Μείωση των εφάπαξ αλλά και των μερισμάτων του Δημοσίου.
◼ Μείωση του ισχύοντος πλαφόν στις υψηλές συντάξεις. Σήμερα τα πλαφόν που ισχύουν ανέρχονται στα 2.773 ευρώ για την κύρια σύνταξη και 3.680 ευρώ (καθαρό καταβαλλόμενο ποσό) για την περίπτωση των πολλαπλών συντάξεων.
Η κυβέρνηση φέρεται να συναινεί σε μείωση του πλαφόν για την κύρια σύνταξη στα 2.300 ευρώ και -σε περίπτωση πολλαπλών συντάξεων- στα 3.072 ευρώ, με τους δανειστές να ζητούν να μπει ταβάνι στα 2.000 ευρώ (και 2.300 ευρώ για πολλαπλές συντάξεις) με την κυβέρνηση να αρνείται (αν και όχι σθεναρά, όπως μεταφέρουν κάποιες πηγές πληροφόρησης).
Πάντως κυβερνητική προσδοκία είναι να εξοικονομηθεί ένα ποσό της τάξης των 250 εκατ. ευρώ από τη μείωση των πλαφόν.
Ποσοστά αναπλήρωσης
Ωστόσο, και επειδή τα νούμερα δεν βγαίνουν από τις παραπάνω μειώσεις, η κυβέρνηση συζητά τουλάχιστον παρασκηνιακά με τους δανειστές ώστε τα ποσοστά αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις να μειωθούν παρακάτω από όσα εκείνη έχει προτείνει.
Η κυβέρνηση λοιπόν αρχίζει και φλερτάρει με την ιδέα τα ποσοστά αναπλήρωσης να ξεκινούν από 0,7% κατ’ έτος για τα πρώτα 15 έτη ασφάλισης και να εκτείνονται μέχρι το 1,8% για 40 έτη ασφάλισης (στο σχέδιο Κατρούγκαλου τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 0,8% έως 2% και μάλιστα με αυτά τα ποσοστά υπάρχει μείωση σε σχέση με το σήμερα που είναι πάνω από 15%).
Την ίδια στιγμή έντονη είναι και η συζήτηση να μειωθούν οι κύριες συντάξεις στα ευγενή ταμεία (ΔΕΚΟ-τραπεζών) αφού σε πολλές περιπτώσεις πάσχει η ανταποδοτικότητά τους, ενώ η προσωπική διαφορά που προκύπτει δείχνει τεράστια ποσά (και άρα μεγάλα περιθώρια εξοικονόμησης χρήματος για το ασφαλιστικό σύστημα εις βάρος βέβαια της πραγματικής οικονομίας).
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου