Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες έχει εξελιχθεί η ποσοτικοποίηση των «παραμετρικών αλλαγών» του ασφαλιστικού συστήματος, προκειμένου να εξευρεθούν από τις...
περικοπές συντάξεων οι αναγκαίοι πόροι για τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ μέσα στο 2016.
Πονοκέφαλο για τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας αποτελεί και το διευρυμένο έλλειμμα των μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων, αφού μόνο το ΙΚΑ θα έχει με βάση τον φετινό του προϋπολογισμό έλλειμμα 2,1 δισ. ευρώ (το μεγαλύτερο των τελευταίων δεκαετιών), ενώ το έλλειμμα του ΕΤΕΑ από τη μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος θα προσεγγίσει τα 400 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον περσινό προϋπολογισμό του ΕΤΕΑ, η εξοικονόμηση πόρων εξαιτίας της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος εκτιμήθηκε σε 376 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καλυφθεί ένα πρόσθετο έλλειμμα 2,5 δισ. ευρώ για τις συντάξεις του ΙΚΑ και του ΕΤΕΑ.
Η σταθερή θέση των θεσμών να εμπλέξουν από το 2010 μέχρι σήμερα (1ο-2ο-3ο μνημόνιο) το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης με τη συνολική δημοσιονομική διαχείριση του προβλήματος της χώρας έχει σαν αποτέλεσμα να αναδεικνύεται το ασφαλιστικό «ως μόνιμος παραγωγός χρέους».
Και αυτό είναι ένα μείζον θέμα από το οποίο η χώρα μας μέχρι σήμερα δεν έχει απεμπλακεί, καθώς αποτελεί την «κόκκινη γραμμή» της πολιτικής των πιστωτών.
Επίσης, είναι ένα κεντρικό θέμα των διαπραγματεύσεων στο οποίο, ειδικά οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ επανέρχονται κάθε λίγο, όπως για παράδειγμα ο κ. Πολ Τόμσεν, ο οποίος ισχυρίστηκε πρόσφατα ότι στην Ελλάδα ο κρατικός προϋπολογισμός χρηματοδοτεί το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης με πόρους που αντιστοιχούν στο 10% του ΑΕΠ, ενώ στις χώρες της βόρειας Ευρώπης το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί κατά μέσον όρο στο 2% του ΑΕΠ.
Ομως, η πραγματικότητα είναι ότι το 2015 στην Ελλάδα ο κρατικός προϋπολογισμός χρηματοδότησε μεν την κοινωνική ασφάλιση με πόρους που αντιστοιχούν συνολικά στο 10% του ΑΕΠ, αλλά από αυτό το ποσοστό το 4,5% του ΑΕΠ, δηλαδή 6,5 δισ. ευρώ, ως τριμερή χρηματοδότηση και το υπόλοιπο 5,5% του ΑΕΠ (10,5 δισ. ευρώ) για την κάλυψη των ελλειμμάτων του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.
Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου