...παρά την προσέγγιση...
Η ιστορική επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Κούβα δεν γεφύρωσε τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών που υπάρχουν σε...
σημαντικά θέματα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο Κουβανός ομόλογός του Ραούλ Κάστρο, συναντήθηκαν τη Δευτέρα, έπειτα από δεκαετίες εχθρότητας και δυσπιστίας μεταξύ των δύο λαών, σε μία επαφή κατά την οποία αμφότεροι συμφώνησαν πως οι διαφορές είναι υπαρκτές και σημαντικές. Σημειώνεται ότι ο Ομπάμα είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που επισκέπτεται την Κούβα εδώ και 88 χρόνια. Οι δύο χώρες αποκατέστησαν τις διπλωματικές σχέσεις τους τον Ιούλιο του 2015 και η Ουάσινγκτον διέγραψε την Κούβα από τον κατάλογο τον χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία.
Υποδεχόμενος τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Ραούλ Κάστρο δήλωσε ότι η Κούβα και οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να έχουν διαφορές μεταξύ τους, ιδίως όσο η Ουάσινγκτον συνεχίζει τη διγλωσσία σε ό,τι αφορά το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Οι δύο χώρες έχουν βαθιές διαφορές που ποτέ δεν θα εξαφανιστούν», κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες μετά τις επαφές που είχαν στην Αβάνα.
Ο Ομπάμα παραδέχτηκε ότι υπάρχουν διαφορές στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι είχαν μια «ειλικρινή και απροκατάληπτη» συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα. Συμπλήρωσε πως το μέλλον της Κούβας «θα αποφασιστεί από τους Κουβανούς», επιχειρώντας να τονίσει το ζήτημα των ατομικών ελευθεριών.
Από το εμπάργκο στη δημοκρατία
Το οικονομικό εμπάργκο και η στρατιωτική βάση στον κόλπο του Γκουαντάναμο, είναι -σύμφωνα με τον Ραούλ Κάστρο- τα βασικά εμπόδια για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Αντίθετα, ο Μπαράκ Ομπάμα στάθηκε -όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα- στα θέματα της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πιο συγκεκριμένα, ο Ραούλ Κάστρο υποστήριξε πάντως ότι η συνεργασία τους θα βελτιωθεί εάν οι ΗΠΑ άρουν το εμπορικό εμπάργκο σε βάρος της Κούβας που ισχύει εδώ και 54 χρόνια. Από την πλευρά του, ο Ομπάμα έριξε το μπαλάκι στο Κογκρέσο: «Ο κατάλογος με τα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε ως κυβέρνηση μικραίνει ολοένα και περισσότερο και οι αλλαγές τώρα θα εξαρτηθούν από το Κογκρέσο». Ο Ομπάμα δήλωσε πεπεισμένος ότι το εμπορικό εμπάργκο σε βάρος της Κούβας θα τερματιστεί αλλά δεν είναι βέβαιος για το πότε ακριβώς θα γίνει αυτό.
Αλλάζοντας το περιεχόμενο της συζήτησης, ο Ομπάμα υποστήριξε ότι η άρση των κυρώσεων θα εξαρτηθεί εν μέρει από την επίλυση των διαφορών των δύο χωρών σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιβάλουν αλλαγές σε καμία χώρα και ότι αυτές θα πρέπει να προέλθουν εκ των έσω. Επιβεβαίωσε ότι οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες θα ξεκινήσουν από φέτος απευθείας εμπορικές πτήσεις προς την Κούβα και ζήτησε από τον Ραούλ Κάστρο να επιτρέψει η Αβάνα τη σύσταση περισσότερων κοινών εταιρειών αλλά και δώσει το «πράσινο φως» σε ξένες εταιρείες να προσλαμβάνουν απευθείας Κουβανούς υπαλλήλους.
Ο Ραούλ Κάστρο υποστήριξε ότι καμία χώρα στον κόσμο δεν πληροί όλα κριτήρια όσον αφορά στην τήρηση όλων των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δήλωσε ότι τα μέτρα που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση για τη χαλάρωση των περιορισμών των εμπορικών ανταλλαγών και των περιορισμών στα ταξίδια προς την Κούβα είναι θετικά αλλά δεν επαρκούν. .
Επίσης, ο Ρ. Κάστρο αμφισβήτησε έντονα την ύπαρξη πολιτικών κρατουμένων στη χώρα του. Σε σχετική ερώτηση Αμερικανού δημοσιογράφου, ο πρόεδρος της Κούβας απάντησε εμφανώς ενοχλημένος:
Αν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι; Δώστε μου αμέσως τη λίστα για να τους απελευθερώσω... Δώστε μου το όνομα ή τα ονόματα... Αν υπάρχουν, θα απελευθερωθούν πριν πέσει η νύχτα.
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου