30.3.16

Έτσι θα γίνει η συζήτηση για τις εξεταστικές επιτροπές...

Τις προτάσεις για τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών τόσο για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ όσο και για τη πορεία προς την υπογραφή του τρίτου μνημονίου και τη τραπεζική αργία, αναμένεται να συζητήσει το επόμενο διάστημα η Βουλή.

Σύμφωνα με...
το άρθρο 68 παρ.2 του Συντάγματος αλλά και τον Κανονισμό της Βουλής για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής, απαιτείται κατάθεση σχετικής πρότασης από 60 βουλευτές (1/6 του όλου αριθμού όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Σύνταγμα) και ψήφιση από την Ολομέλεια σε ειδική συνεδρίαση με σχετική πλειοψηφία (τουλάχιστον 120 βουλευτές ή 2/5 του όλου αριθμού τους).

Ωστόσο, πέρα και έξω από τις όποιες πολιτικές εντυπώσεις και σκοπιμότητες, η πρόταση που αναμένεται να περάσει και να εκκινήσει τις διαδικασίες διερεύνησης είναι αυτή της πλειοψηφίας, για τα δάνεια. Και αυτό για τον απλούστατο λόγο ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι τα κόμματα που διαθέτουν τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών (πλειοψηφία) προκειμένου όχι μόνο να οδηγήσουν στη σύσταση της εξεταστικής ​αλλά και να απορρίψουν οποιαδήποτε άλλη.

Σε κάθε περίπτωση και αφού κατατεθούν οι προτάσεις, η Διάσκεψη των Προέδρων είναι το όργανο που θα αποφασίσει για το χρόνο κατά τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση και η ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια. Μάλιστα και ενώ τυπικά, οποιαδήποτε σχετική πρόταση που συνοδεύεται από 60 υπογραφές, πρέπει να εξεταστεί, η πρόσφατη κοινοβουλευτική εμπειρία έχει δείξει ότι ενδέχεται κάτι τέτοιο να μη γίνει ποτέ. Αυτό τουλάχιστον συνέβη την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης, όπου η τότε πλειοψηφία της Διάσκεψης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) δεν είχαν θέσει το θέμα στην ημερήσια διάταξη.

Πάντως, εφόσον η πρόταση λάβει την έγκριση της Ολομέλειας, συγκροτείται ειδική εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή, με συμμετοχή βουλευτών, βάσει της δύναμης των κομμάτων που αναζητά ενδεχόμενες πολιτικές (και όχι ποινικές ευθύνες).

Αξίζει να επισημανθεί πως η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (το γνωστό 151) για τη συγκρότηση της επίμαχης επιτροπής, ζητείται μόνο σε περιπτώσεις που το διερευνώμενο αντικείμενο αφορά ζητήματα εθνικής άμυνας ή εξωτερικής πολιτικής...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.