8.3.16

Δέκα ημέρες προσδοκιών, δυσπιστίας και παζαριού...

Δέκα ημέρες προσδοκιών, δυσπιστίας και παζαριού για την ΕΕ στο προσφυγικό

...για την ΕΕ στο προσφυγικό...

H κατάσταση στη μαραθώνια -και στη λήξη της, ημιτελή- Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό, με τις απειλές για βέτο από διάφορες πλευρές, δείχνει πως η...
προθεσμία του δεκαημέρου που έθεσαν οι «28» θα κυλήσει δύσκολα, όμως η ευρωπαϊκή ηγεσία χαιρετίζει το «περίγραμμα συμφωνίας» ως πιθανό σημείο καμπής στην προσφυγική κρίση.

Πέραν της συνομιλίας με τον «άβολο εταίρο» που λέγεται Άγκυρα, η ΕΕ γνωρίζει πως στην πρώτη γραμμή βρίσκεται η ίδια η συνοχή της. Στο ανακοινωθέν των «28», αποτυπώνονται ξεκάθαρα και οι δυσκολίες στο ενδοευρωπαϊκό τοπίο -ενώ υπάρχει και η αναφορά πως η «ασυντόνιστη ροή μεταναστών στο διάδρομο των Δυτικών Βαλκανίων έχει τώρα φτάσει στο τέλος της».

Oι ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε περίγραμμα συμφωνίας, τις τελικές αποφάσεις επί του οποίου ανέβαλαν για νέα Σύνοδο στις 17 και 18 Μαρτίου. Στις δηλώσεις τους, άφησαν να φανεί η προσδοκία τους πως η συμφωνία μπορεί να ανοίξει την πόρτα της εξόδου από την προσφυγική κρίση: «Οι ημέρες της παράτυπης μετανάστευσης τελείωσαν» είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ενώ ο Γιούνκερ και οι ευρωπαίοι ηγέτες στάθηκαν περισσότερο στο ότι «χρειάζεται ακόμη περισσότερη δουλειά» για τη συμφωνία, τόνισαν όμως πως την θεωρούν «βάση υπέρβασης του αδιεξόδου».

Το τελικό κείμενο της Συνόδου δείχνει τα βασικά σημεία της συμφωνίας που επιδιώκεται με την Τουρκία, όμως αποτυπώνονται και οι δυσκολίες στη συζήτηση μεταξύ των «28».

Η Τουρκία θα πάρει, αν η συμφωνία υλοποιηθεί, επιπλέον κεφάλαια από τα όσα προβλέπονταν αρχικά (λόγος γίνεται για τα διπλάσια), ορίζοντα άμεσης άρσης της ανάγκης για βίζα στην ΕΕ (μέχρι τον Ιούνιο «το αργότερο»), «συζήτηση» για άνοιγμα κεφαλαίων στην ενταξιακή διαδικασία και κάλυση του κόστους επαναπροώθησης μεταναστών από την ευρωπαϊκή πλευρά.

Σε αντάλλαγμα, το σχεδιάγραμμα συμφωνίας προβλέπει ότι θα επαναπροωθηθούν όλοι οι παράτυποι μετανάστες από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία και για κάθε Σύρο που επαναπροωθείται, η ΕΕ θα δέχεται έναν Σύρο από την Τουρκία.

Στη διαδικασία αυτή, θα λειτουργεί επιβαρυντικά έναν αιτούντα άσυλο το να έχει βρεθεί σε λέμβο που προσπάθησε να περάσει στο Αιγαίο -όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, «απόπειρα να μπει κάποιος Σύρος παράνομα στην Ευρώπη θα τον βάζει στο τέλος της λίστας για επανεγκατάσταση».

Το σκεπτικό της ευρωπαϊκής πλευράς είναι συνέχεια αυτού που είχε πει ο Τουσκ ήδη από την Αθήνα -το «μην έρχεστε με βάρκες στην Ελλάδα», απεθυνόμενος σε πρόσφυγες και μετανάστες. Όπως μεταξύ άλλων φάνηκε από τις αναφορές του Γιούνκερ, που είπε ότι «ο μόνος τρόπος να έρθει κανείς στην Ευρώπη θα είναι μέσω νόμιμης οδού», επιδίωξη είναι να εκλείψει κάθε κίνητρο σε πρόσφυγες και μετανάστες να στραφούν σε διακινητές.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: