Κληρώνει για προσφυγικό και αξιολόγηση...
Η 7η Μαρτίου αναδεικνύεται σε σταθμό για τα δύο είδη κρίσης που ταλανίζουν τη χώρα μας: προσφυγική και οικονομική.
Ο...
πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μεταβαίνουν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, όπου ο μεν πρώτος θα συμμετάσχει στη σύνοδο Ε.Ε. - Τουρκίας για τη μεταναστευτική κρίση, ο δε δεύτερος στη συνεδρίαση του Eurogoup.
Κοινό αλλά βασανιστικό ανακοινωθέν
Σε κοινό ανακοινωθέν κατέληξε το χθεσινό πολύωρο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός υπογραμμίζοντας με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ότι: «Θεωρούμε θετικό ότι εν μέσω μιας πρωτοφανούς προσφυγικής κρίσης που ταλανίζει την Ελλάδα και την Ευρώπη, έξι πολιτικές δυνάμεις παρά τις επί μέρους διαφωνίες τους συμφώνησαν σε μια ενιαία εθνική στρατηγική σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα».
Στόχος της Ελλάδας τόσο στη σύνοδο Ε.Ε.-Τουρκίας όσο και στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας είναι να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για την αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, με μείωση των ροών στην Τουρκία, αλληλεγγύη στους πρόσφυγες στην Ελλάδα, δίκαιη κατανομή βαρών και ευθυνών εντός της Ε.Ε., και συνέπειες για όσους δεν τηρούν τις κοινές αποφάσεις.
Το πρωθυπουργικό επιτελείο διαμηνύει πάντως σε όλες τις πλευρές ότι ο πρωθυπουργός θα τηρήσει άτεγκτη στάση στις απαιτήσεις του έναντι των εταίρων, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να λάβουν παράταση οι κομβικές αποφάσεις στο ευρωπαϊκό επίπεδο», καθώς «ελλοχεύει ο κίνδυνος η Ελλάδα να μετατραπεί σταδιακά σε “αποθήκη ψυχών”».
Τα «ατού» της διαπραγμάτευσης
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα προσέλθει στη συνεδρίαση των 19 υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. έχοντας τρεις «άσους» στο μανίκι του και στόχο να καμφθούν οι ισχυρές πιέσεις των θεσμών για την επιβολή νέων επώδυνων μέτρων στην ελληνική οικονομία:
♦ η μικρότερη, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων, ύφεση το 2015, η οποία, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ( ΕΛΣΤΑΤ), ανήλθε στο 0,2% του ΑΕΠ και όχι στο 0,7% όπως έδειχναν οι πρώτες εκτιμήσεις.
♦ το «μαξιλάρι» στις εισπράξεις. Πράγμα που σε απόλυτους αριθμούς μεταφράζεται σε υπέρβαση εσόδων ύψους 850 εκατ. ευρώ.
♦ η «εντός Μνημονίου» πορεία του προϋπολογισμού στο πρώτο δίμηνο του 2016. Τα έσοδα κινούνται μέσα στους προβλεπόμενους ρυθμούς, ενώ οι δαπάνες του κράτους τιθασεύονται όπως ακριβώς ορίζει το πρόγραμμα προσαρμογής.
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου