«Οι άνθρωποι αυτοί δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα» τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, περιγράφοντας το προσφυγικό ως ένα πολυεπίπεδο και...
ευμετάβλητο πρόβλημα. Τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο που μεταβάλλεται με βάση τις συνθήκες.
Πιο συγκεκριμένα ο υπουργός Ναυτιλίας ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν συμφωνήσει να δεχθούν πρόσφυγες τους δίνουν πολλές παροχές όπως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επίδομα κ.ά. Η χώρα μας δεν παρέχει τέτοιες δυνατότητες, που προβλέπουν οι συνθήκες.
Το προσφυγικό είναι πολυεπίπεδο και ευμετάβλητο πρόβλημα εξήγησε που απαιτείται ορθολογική διαχείριση. Τόνισε ότι το λιμάνι δεν είναι δομή, παρέχεται βοήθεια στους πρόσφυγες και πηγαίνουν σε άλλες δομές. Μέχρι πρόσφατα δεν έμενε κόσμος, αλλά καθυστερείη αναχώρηση των προσφύγων, ώστε να μη συσσωρεύεται κόσμος στην Ειδομένη. Σε όλο το λιμάνι είναι 1.200 άτομα αυτή τη στιγμή περιμένουμε άλλους 1.000 ανθρώπους που θα έρθουν σήμερα από τα Δωδεκάνησα και το Καστελόριζο.
Δεν είναι στόχος μας η δημιουργία μεγάλων και μόνιμων καταυλισμών
«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε μόνιμους, ή μεγάλους καταυλισμούς» είπε προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο, αλλά δεν είναι μόνιμο, γιατί πρέπει να ανταποκρίνεται σε ευμετάβλητες συνθήκες. Αναφέρθηκε και στον αριθμό που έχει δεσμευθεί η χώρα μας αντιστοιχεί ένας αριθμός όπως σε κάθε χώρα, που θα μείνει μόνιμα, αλλά θα είναι διαχειρίσιμος.
«Τα hot spot προϋπήρχαν» τόνισε ο υπουργός προσθέτοντας ότι «είναι κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης». Πρόσθεσε επίσης ότι είναι πιθανόν να έχουμε ελαχιστοποίηση των ροών, ωστόσο ακόμα και αν επανέλθει η Ευρώπη στη λογική, η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη για το χειρότερο.
Ο Θ. Δρίτσας εξήρε το ρόλο του λιμενικού που μέχρι σήμερα έχει κάνει 110.000 διασώσεις. Αναφερόμενος στο ρόλο του ΝΑΤΟ, εξήγησε ότι έχει σκοπό να ειδοποιεί τις ελληνικές και τούρκικες αρχές και να αποτρέπει τα ναυάγια. Τα 2/3 των ναυαγίων ήταν μεγάλα πλοία που μάλιστα ξεκίνησαν από εμπορικές εγκαταστάσεις. Αυτό το έχουμε επισημάνει στην Τουρκία.
Αναφορικά με τη χώρα όμως είπε πως δεν έχει δυνατότητα να απορροφήσει μετανάστες. Υπάρχει μια διαδικασία επιστροφής στις χώρες τους. Οι Αφγανοί μέχρι το καλοκαίρι θεωρούνταν πρόσφυγες, τώρα η Ε.Ε. έχει σκληρύνει τη στάση της, παρόλο που διαφωνεί ο ΟΗΕ και τους αναγνωρίζει προσφυγικό προφίλ.
«Η συνθήκη της Γενεύης ισχύει και δεν καταργείται» υπογράμμισε ο υπουργός Ναυτιλίας, εξηγώντας ότι είναι μια κατάκτηση του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου πολιτισμού που εξασφαλίζει ασφαλής διέλευση και προστασία για τους πρόσφυγες.
Ο στόχος πρέπει να είναι η αποτροπή της εκκίνησης. Δεν είπε κανείς ότι θα περιοριστούν άμεσα οι ροές, αλλά πρέπει να περιοριστεί η επισφάλεια της ζωής αυτών των ανθρώπων. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Τουρκία θα πρέπει μαζί με την Ε.Ε. να συμφωνήσει να δημιουργηθούν στο έδαφός της τα hot spot καταγραφής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.