27.3.16

Γιατί η Αθήνα θα κλιμακώσει την επίθεση στο ΔΝΤ...

Ο φόβος επανάληψης του έργου του 2015, έστω κι… από ατύχημα, στοιχειώνει το Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών. Και η αποτροπή μιας νέας πιστωτικής ασφυξίας γίνεται το επόμενο...
δεκαπενθήμερο, πάσει δυνάμει κι ακόμη και με υψηλό κοινωνική τίμημα, η πρώτη κυβερνητική προτεραιότητα.


Σ’ αυτή την κατεύθυνση ο, εκ των ων ουκ άνευ, στόχος του Μαξίμου είναι να κλείσει η αξιολόγηση οπωσδήποτε εντός του Απριλίου. Και ο σχεδιασμός είναι διπλός: Αφ’ ενός ενεργοποίηση όλων των πολιτικών διαύλων και επαφών του πρωθυπουργού με την ηγεσία της ευρωζώνης και, αφ’ ετέρου, διαρκές σφυροκόπημα και ανάδειξη της αδιέξοδης στάσης του ΔΝΤ προκειμένου να πιεστούν οι ευρωπαίοι να λύσουν – ή να κόψουν – τον γόρδιο δεσμό.

Ο Τσακαλώτος και η «αυτογνωσία»

Εν ολίγοις, η κυβέρνηση πετά το γάντι και επιτίθεται στο ΔΝΤ, προκειμένου να πιέσει τόσο την ευρωζώνη όσο και το Ταμείο να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση. Και τούτο διότι τα μηνύματα και οι πληροφορίες που φθάνουν από Βερολίνο και Βρυξέλλες στο Μαξίμου δείχνουν πως, όντως, υπάρχει ειλημμένη πολιτική απόφαση από την πλευρά των ευρωπαίων να κλείσει η αξιολόγηση.

Μένει όμως να ξεκαθαρίσουν οι ίδιοι με ποιους – πολιτικούς και πάλι – όρους θα επέλθει αυτό το κλείσιμο, ήτοι με τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ και με ποια μορφή. Εξ ου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πέταξε ευθέως χθες το μπαλάκι όχι μόνον προς την πλευρά της Ουάσιγκτον αλλά και προς το Βερολίνο:

«Το ΔΝΤ», είπε στην Εφημερίδα των Συντακτών, «πρέπει να καταλάβει ότι, εκτός από την ελάφρυνση του χρέους, πρέπει να υπάρχει μια κοινωνία όρθια για να απολαμβάνει το όφελος από τη μείωση του χρέους. Και κάποια μέλη του Eurogroup πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να έχουν και λύση και το ΔΝΤ μέσα, χωρίς να δίνουν όμως κάτι για το χρέος. Οπως έλεγαν οι αρχαίοι, η αυτογνωσία είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για τη λύση των προβλημάτων».

Ο…  Σάιλοκ ζητά μέτρα 5 δις

Κοινώς, το Βερολίνο και ο Σόιμπλε μπορεί να έδωσαν τις ευλογίες τους στην «πολιτική ευελιξία» και – ελέω προσφυγικού – να έκαναν πίσω στο θέμα της μείωσης των συντάξεων, μέχρι στιγμής όμως δεν έχουν κάνει το παραμικρό βήμα πίσω στο αίτημα του Ταμείου για ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους. Κι εάν εκεί δεν επέλθει συμβιβασμός, τότε μοναδική οδός δείχνει η αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα – προοπτική, που επίσης δεν συζητά έως τώρα η γερμανική καγκελαρία.

Οσο παρατείνεται, δε, αυτή η στρατηγική εκκρεμότητα, τόσο ο… «Σάιλοκ» του ΔΝΤ ανεβάζει τον πήχη των ανεφάρμοστων απαιτήσεων και ζητώντας, εκτός από την κεφαλή των συνταξιούχων επί πίνακι, και πρόσθετα υφεσιακά μέτρα 5 δις έως το 2018.

Η στάση του Ταμείου συνιστά είτε «αδιέξοδο», είτε «τακτική απεγκλωβισμού του» από το πρόγραμμα, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ενώ η κυβέρνηση καλεί ανοιχτά, και σχεδόν καθημερινά πια, το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει εάν θέλει να μείνει ή να αποχωρήσει από το τρίτο Μνημόνιο.

Διαβάστε ολόκληρη την ανάλυση του tvxs, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: