Ο νέος πρέσβης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Αθήνα, Ματζίντ Σαμπεσταρί, είναι ένας έμπειρος διπλωμάτης καριέρας και έχει υπηρετήσει σε νευραλγικές θέσεις στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας του.
Σύμβουλος του...
υπουργού Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, διαπιστεύτηκε στην Ελλάδα λίγο πριν από την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τεχεράνη που σηματοδότησε την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα.
Στην Αθήνα, λέει στην «Εφ.Συν», αισθάνεται «σαν στο σπίτι του» και θεωρεί πως λαοί με μεγάλη ιστορία, όπως οι Ελληνες, μπορούν να ξεπεράσουν τις συγκυριακές δυσκολίες και να ξανακερδίσουν τη θέση που τους αξίζει.
⋄⋄⋄⋄⋄⋄⋄⋄⋄⋄⋄⋄⋄⋄⋄⋄⋄⋄⋄⋄⋄⋄⋄⋄⋄⋄⋄⋄⋄⋄⋄⋄⋄⋄⋄⋄⋄⋄⋄⋄⋄⋄⋄⋄⋄⋄⋄
⚫ Τι σηματοδοτούν οι πρόσφατες, πρώτες μετά την άρση του εμπάργκο, εκλογές στο Ιράν;
Οι εκλογές στο Ιράν σηματοδοτούσαν πάντα τη συμμετοχή του λαού στις διαδικασίες και τόσο η κυβέρνηση όσο και ο λαός μας θεωρούν τις εκλογές πολύ σημαντικό βήμα για τον καθορισμό του μέλλοντος της χώρας.
Σε όλες τις προεδρικές εκλογές που είχαμε, οι πρόεδροι που εξελέγησαν ήταν από την εκάστοτε αντιπολίτευση. Αυτό δείχνει την υγεία της εκλογικής διαδικασίας. Οταν λέμε αντιπολίτευση, εννοούμε ότι ήταν από άλλα κόμματα από την κυβέρνηση.
Σε ποια χώρα της περιοχής θα μπορούσατε να δείτε τέτοια δημοκρατία; Σε πολλές χώρες της περιοχής δεν υπάρχει καμία δημοκρατία ούτε εκλογές. Είναι ουσιαστικά διορισμοί και όχι εκλογικές διαδικασίες.
Η συμμετοχή του 62% στις τελευταίες εκλογές ήταν ένα πολύ ικανοποιητικό ποσοστό, σε μια εκλογική διαδικασία με μεγάλο ανταγωνισμό. Οι εκλογές αυτές έδειξαν ότι η αρνητική προπαγάνδα άλλων χωρών δεν μπορεί να εκτρέψει την πραγματικότητα.
Θεωρώ ότι η επιτυχία της κυβέρνησης στην επίτευξη και την εφαρμογή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη συμμετοχή και στο αποτέλεσμα των εκλογών αυτών.
⚫ Η περιοχή ωστόσο έχει βυθιστεί στην αστάθεια και η Συρία στο χάος.
Δυστυχώς κάποιες χώρες της περιοχής δεν έκαναν σωστούς υπολογισμούς σχετικά με το Συριακό. Εκαναν λάθος ερμηνεία της συμφωνίας του Ιράν με την ομάδα 5+1 (για το πυρηνικό πρόγραμμα και την άρση των κυρώσεων), θεώρησαν ότι αυτή η εξέλιξη είναι εναντίον των δικών τους συμφερόντων, ότι αλλάζουν οι ισορροπίες της περιοχής εις βάρος τους.
Με τη Σαουδική Αραβία και τον λαό της χώρας έχουμε πάρα πολλά κοινά. Είμαστε και οι δύο μουσουλμάνοι, γειτονικές χώρες, και ό,τι συμβαίνει στην περιοχή μάς επηρεάζει και τους δύο, είτε θετικά είτε αρνητικά.
Η Σαουδική Αραβία πρέπει να αφήσει στην άκρη την πολιτική να θεωρεί τον εαυτό της πάνω από τους άλλους γείτονές της και να περιθωριοποιεί τις άλλες χώρες.
Το Ιράν επιζητεί να υπάρχει σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή για όλους. Σε όλες αυτές τις ενέργειες της Σαουδικής Αραβίας και τις θέσεις που έχει υιοθετήσει το τελευταίο διάστημα, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχει δείξει πολύ μεγάλη αυτοσυγκράτηση.
Δυστυχώς φαίνεται ότι η Σαουδική Αραβία συνεχίζει τον ίδιο λάθος δρόμο. Αυτή η συμπεριφορά δεν θα είναι για καλό ούτε για την ίδια ούτε και για την περιοχή.
⚫ Το μεγάλο θέμα στη Μέση Ανατολή είναι πάντως ο πόλεμος στη Συρία.
Βλέπουμε στη Συρία ξεκάθαρα το πρόβλημα της τρομοκρατίας. Η αντιμετώπιση και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας ήταν και θα είναι πάντα στο επίκεντρο της στρατηγικής μας.
Το «Ισλαμικό κράτος» (Ι.Κ.) είναι μια μεγάλη τρομοκρατική οργάνωση. Αν δεν υπήρχε η βοήθεια της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν προς το Ιράκ, το «Ι.Κ.» θα είχε φτάσει στη Βαγδάτη.
⚫ Θα είχε φτάσει και στη Δαμασκό;
Από την αρχή της κρίσης της Συρίας τονίσαμε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από τη διαπραγμάτευση και τον διάλογο. Ο ίδιος ο συριακός λαός θα πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον του.
Το πρόβλημα θα λυθεί μόνο με πολιτικό τρόπο, μέσω διαλόγου μεταξύ Σύρων και Σύρων και μόνο με τον σεβασμό στην όποια απόφαση πάρει ο συριακός λαός.
⚫ Πρόσφατα είδαμε ότι η Τουρκία εισέβαλε με στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφος του Ιράκ και απειλεί με επέμβαση μέσα στη Συρία.
Με την Τουρκία είμαστε δύο γειτονικές χώρες με πολύ μεγάλο παρελθόν και ιστορία στις διμερείς μας σχέσεις. Θεωρούμε όμως ότι η πολιτική που ακολουθεί στην περιοχή δεν είναι σωστή.
Η προσέγγισή της δεν διευκολύνει την επίλυση του προβλήματος της τρομοκρατίας.
Ολες οι χώρες της περιοχής θα πρέπει να συνεργαστούν για την εξαφάνιση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού στην περιοχή.
Διαβάστε ολοκληρη η συνέντευξη ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου