Σε φάση ενδελεχούς μελέτης του χάρτη των ΑΕΙ βρίσκεται το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Σία Αναγνωστοπούλου.
Προς το παρόν και επειδή η...
υποχρηματοδότηση έχει φτάσει σε οριακά επίπεδα λειτουργίας τα ΑΕΙ, έχουν ληφθεί μέτρα μείωσης των λειτουργικών δαπανών τους. Παράλληλα, εξασφαλίστηκε πίστωση 500 θέσεων μελών ΔΕΠ, με πρώτο στόχο την ανάσχεση της υποστελέχωσης, ενώ επίκειται η κατανομή άλλων 500 θέσεων το φθινόπωρο.
Σύμφωνα με τη Σία Αναγνωστοπούλου, η υπεράσπιση του άρθρου 16 συνιστά έναν από τους πυλώνες της δημόσιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα, ενώ σε ό,τι την αφορά, θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή τα ηλεκτρονικά συγγράμματα δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το έντυπο σύγγραμμα που διανέμεται δωρεάν στους φοιτητές/-τριες. Αλλαγές θα υπάρξουν στο σύστημα μετεγγραφών των φοιτητών, ωστόσο, όσο η χώρα είναι σε κρίση, οι μεγάλες αλλαγές αναγκαστικά θα περιμένουν.
• Η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση των ΑΕΙ, ιδιαίτερα τα μνημονιακά χρόνια, έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο στη λειτουργία των πανεπιστημίων. Υπάρχει κάποιο σχέδιο άμεσης ανακούφισης;
Τα χρόνια της κρίσης τα ΑΕΙ έχουν πληρώσει δυσανάλογα υψηλό τίμημα.
Στόχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. ήταν και παραμένει η ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα των ΑΕΙ. Κινούμενοι προς αυτή την κατεύθυνση, εξασφαλίσαμε την κατανομή και πίστωση 500 θέσεων μελών ΔΕΠ, με στόχο, πρώτο, την ανάσχεση της υποστελέχωσης των ΑΕΙ και, δεύτερο και σημαντικότερο, τη διασφάλιση κάποιων ελάχιστων προϋποθέσεων που είναι απαραίτητες για την αναπαραγωγή των ΑΕΙ, όπως η ανανέωση του διδακτικού προσωπικού με πρόσληψη νέων επιστημόνων, για πρώτη φορά τα τελευταία 6 χρόνια.
Επίκειται η κατανομή άλλων 500 θέσεων το φθινόπωρο. Σε ό,τι αφορά την υποχρηματοδότηση, η οποία έχει φτάσει σε οριακά επίπεδα λειτουργίας τα ΑΕΙ, έχουν ληφθεί μέτρα μείωσης των λειτουργικών δαπανών τους.
• Σχεδιάζετε αλλαγές στον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με αναδιαρθρώσεις και συγχωνεύσεις σχολών. Ακούστηκαν ανάμεσα σε άλλα απορρόφηση ΤΕΙ από πανεπιστήμια και μετατροπή τμημάτων ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης σε ΙΕΚ. Υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο;
Οπως έχω τονίσει πολλές φορές, δύσκολα πρέπει να ιδρύεται ένα ανώτατο ίδρυμα και ακόμα πιο δύσκολα πρέπει να κλείνει. Το άναρχο τοπίο που έχει δημιουργηθεί και το οποίο είχε βασιστεί σε λιγότερο ακαδημαϊκά και περισσότερο σε πελατειακά και τοπικιστικά κριτήρια δεν μπορεί να διορθωθεί με «ασκήσεις επί χάρτου». Είμαστε σε φάση ενδελεχούς μελέτης του χάρτη των ΑΕΙ.
Δεν πρόκειται όμως να υπάρξει καμία αλλαγή πριν ολοκληρωθεί μια εμπεριστατωμένη ανάλυση που θα οδηγήσει σε ανασχεδιασμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σε κάθε περίπτωση μπορούμε να πούμε πως οι μεγάλες αλλαγές στην Παιδεία χρειάζονται χρήματα. Οσο η χώρα είναι σε κρίση, οι μεγάλες αλλαγές αναγκαστικά θα περιμένουν.
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου