Τη σπουδαιότητα μίας συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος επισήμανε -για ακόμα μία φορά- η Γερμανίδα καγκελάριος, μόλις μία ημέρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής. Μάλιστα, η...
Άνγκελα Μέρκελ έφτασε στο σημείο να κάνει λόγο για ανεκτίμητη προσφορά της Άγκυρας στο συγκεκριμένο ζήτημα τα τελευταία χρόνια, να θεωρήσει λογικά τα εξωφρενικά ανταλλάγματα που ζητάει η χώρα, καθώς και ουσιαστικά να παραγνωρίσει το θέμα της ασφάλειας και της καταπίεσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.
«Το ό,τι η Τουρκία εκφράζει τα συμφέροντά της σε ό,τι αφορά την ένταξή της στην Ε.Ε. δεν μπορεί και δεν πρέπει να μας ξαφνιάζει», είπε η καγκελάριος στην καθιερωμένη ομιλία της στο Κοινοβούλιο της Γερμανίας ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζοντας την κατανόησή της για τα ανταλλάγματα που ζητά η Άγκυρα.
Αφού επαίνεσε την Τουρκία για τη φιλοξενία εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων ως τώρα (τονίζοντας πως «δεν αποτελεί τιμή στην Ευρώπη, ως ένωση 28 κρατών-μελών, με 500 εκατομμύρια πολίτες, να είναι τόσο δύσκολο ως τώρα να μοιραστούμε τα βάρη»), επιχείρησε να δείξει ότι το παζάρι δεν θα είναι εύκολο για την Άγκυρα, καθώς οι Ευρωπαίοι θα θέσουν ζητήματα όπως είναι η αξία του σεβασμού και της ελευθερίας: «Μια σε βάθος συνεργασία, όπως την προσδοκούμε με την Τουρκία, είναι πάντα μια υπόθεση πάρε-δώσε, συμβιβασμού και εξισορρόπησης συμφερόντων. Αυτό ισχύει εξίσου για τις δύο πλευρές. Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι απέναντι στην Τουρκία, θέτουμε αποφασιστικά τις πεποιθήσεις μας, π.χ. για τον σεβασμό της ελευθερίας του Τύπου ή για τη μεταχείριση των Τούρκων».
«Είναι αυτονόητο ότι απέναντι στην Τουρκία θα πρέπει να προτάξουμε τις πεποιθήσεις μας για την προστασία της ελευθερίας του Τύπου ή για τη μεταχείριση των Κούρδων», είπε η καγκελάριος, ωστόσο πρόσθεσε ότι η Άγκυρα έχει το δικαίωμα να απαντά «ανάλογα» στις απειλές των «τρομοκρατών» του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).
Υπογράμμισε πως ακόμα δεν έχει επιτευχθεί η συμφωνία με την Τουρκία, καθώς μένουν να διευκρινιστούν «δύσκολα νομικά και πολιτικά θέματα», ενώ έκανε -ξανά- λόγο για πανευρωπαϊκή λύση, στην οποία περιλαμβάνεται και η μεταρρύθμιση του Δουβλίνου: «Μόνο με μια μεταρρύθμιση του Δουβλίνου θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε μακροπρόθεσμα τη Σένγκεν».
«Δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη»
Όσο για το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων, η Μέρκελ σημείωσε ότι είναι δύσκολο, ενώ τόνισε ότι το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. δεν είναι προς εξέταση, τη συγκεκριμένη στιγμή:
Η Τουρκία είναι εδώ και πολλά χρόνια υποψήφια προς ένταξη. Για μένα και για την κυβέρνηση ίσχυε πάντα η αρχή «Pacta sunt servanda» (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται). Αυτό σήμαινε και σημαίνει: Αν σε περίπτωση μιας περισσότερο σε βάθος συνεργασίας ανοίξουμε νέα Κεφάλαια της διαπραγμάτευσης, τότε παραμένει αποφασιστικό ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα συνεχίσουν να διεξάγονται με ανοιχτό αποτέλεσμα. Και μόνο από αυτό βγαίνει το συμπέρασμα ότι η ένταξη της Τουρκίας αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη... Το άνοιγμα νέων Κεφαλαίων δεν είναι τόσο δύσκολο εξαιτίας μας, αλλά λόγω του άλυτου προβλήματος με την Κύπρο - αυτό σημαίνει ότι έχουμε ακόμη δουλειά μπροστά μας μέχρι την αυριανή Σύνοδο και δεν μπορώ να προβλέψω την έκβαση. Παρακαλώ ειδικά σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των Κεφαλαίων 23 και 24 να δούμε ιδιαίτερα και την ευκαιρία να μπούμε με την Τουρκία σε έναν σημαντικό διάλογο, ο οποίος επείγει.
Όχι σε μονομερείς ενέργειες
Παράλληλα, η καγκελάριος τάχθηκε κατά των μονομερών αποφάσεων που μπορούν να επιβαρύνουν την Ελλάδα στο προσφυγικό ζήτημα και υπέρ μίας ευρωπαϊκής προσέγγισης.
Αυτή τη στιγμή χωρίς καμία αμφιβολία ωφελούμαστε στη Γερμανία από το γεγονός ότι η προσφυγική ροή -λόγω μονομερών αποφάσεων της Αυστρίας και των χωρών κατά μήκος της Βαλκανικής Διαδρομής- έχει σταματήσει. Αλλά δεν μπορώ να προειδοποιώ αρκετά συχνά να μην παραπλανηθούμε από αυτό. Διότι η πρόσκαιρη ανακούφιση που νιώθουν η Γερμανία και άλλα κράτη-μέλη αυτή τη στιγμή είναι η μία πλευρά, αλλά η άλλη πλευρά είναι η κατάσταση στην Ελλάδα και πρέπει να μας ανησυχεί πολύ όλους. Διότι δεν θα μείνει αυτό χωρίς συνέπειες για κανέναν μας στην Ευρώπη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου