Ολική επικράτηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης καταγράφουν τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, καθώς πάνω από μια στις δυο νέες συμβάσεις είναι...
μερική ή εκ περιτροπής εργασία.
Από 1/1/2015 μέχρι και τέλη του περασμένου Φλεβάρη οι νέες προσλήψεις με πλήρη απασχόληση ήταν μόλις το 44,5% της αγοράς, ενώ το υπόλοιπο αντιστοιχεί σε μερική απασχόληση (37,69%) και εκ περιτροπής εργασία (17,72%). Αντίστοιχη εικόνα αποτυπώνεται και στα στοιχεία του περασμένου Φεβρουαρίου, καθώς από τις 118.358 νέες προσλήψεις μόνο το 44,1% ήταν με πλήρη απασχόληση.
Ενώ το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων του Φεβρουαρίου είναι θετικό κατά 14.437 θέσεις εργασίας (το τρίτο υψηλότερο από το 2001 μέχρι σήμερα, κάτι που ισχύει και για το πρώτο 2μηνο φέτος), αυτές ανταποκρίνονται κυρίως σε ελαστικές μορφές απασχόλησης. Σε σύγκριση μάλιστα με τον Φλεβάρη του 2015, η φετινή επίδοση είναι μειωμένη κατά 687 θέσεις εργασίας. Πάνω από 2.500 συμβάσεις με πλήρη εργασία μετατράπηκαν σε μερική τον Φλεβάρη, ενώ άλλες 1.634 σε εκ περιτροπής (οι 594 με μονομερή απόφαση του εργοδότη). Τον ίδιο μήνα υπογράφηκαν 5 επιχειρησιακές συμβάσεις με μειώσεις μισθών 9,67%, άλλες 3 με αυξήσεις και 18 με καμία μεταβολή μισθού.
Η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας οδηγεί σε καθίζηση και τα έσοδα των ασφαλιστικών Ταμείων. Σύμφωνα με την ΠΟΣΕ - ΙΚΑ, την περίοδο 2009 - 2014 οι «ασφαλιζόμενες» αποδοχές των εργαζομένων μειώθηκαν κατά 31,53%, οι μέσες αποδοχές κατά 22,60%, με τις μεγαλύτερες μειώσεις να επωμίζονται οι «νέοι» που προσλήφθηκαν σε αντικατάσταση των «παλαιότερων». Τα έσοδα του ΙΚΑ μειώθηκαν κατά 34,34% (στα 9,479 δισ. ευρώ από 14,437 δισ. ευρώ) παρά την αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων που καταγράφεται από το 2012 και μετά, αφού οι περισσότεροι είναι με μερική απασχόληση και μισό μισθό.
Αρνητικές επιπτώσεις
«Οι πρακτικές ευελιξίας των εργασιακών σχέσεων, όταν δεν συνδέονται με την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων, μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας», τόνισε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στη Σύνοδο του Συμβουλίου υπουργών Εργασίας στις Βρυξέλλες. Ο ίδιος είπε πως αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, πράγμα που θα επιδιωχθεί στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. Το «καυτό» μέτωπο των εργασιακών, που περιλαμβάνει αγκάθια όπως οι ομαδικές απολύσεις, αναμένεται να ανοίξει ευθύς αμέσως μετά το «κλείδωμα» του Ασφαλιστικού. Δεν μπορεί ωστόσο να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο παράλληλης διαπραγμάτευσης για τα δυο κορυφαία θέματα, καθώς το Ασφαλιστικό έχει καθυστερήσει να κλείσει και τα εργασιακά έχουν αντίστοιχα καθυστερήσει να ανοίξουν...
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου