12.3.16

Δανεικά και αγύριστα...

Βουλή


Aν κάποιος περιέγραφε σε έναν εξωτερικό παρατηρητή ότι στην Ελλάδα, μετά από έξι χρόνια σκληρής λιτότητας με περικοπές μισθών-συντάξεων και υπέρογκες αυξήσεις φόρων, θα υπήρχε ένας διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός πρώην βουλευτών που πήραν άτοκα δάνεια από το ταμείο της Βουλής τα οποία δεν επέστρεψαν ποτέ, μάλλον θα τον κοιτούσε με ελαφρά καχυποψία.

Στην...
ελληνική πολιτική ζωή του 2016 τα ανωτέρω αποτελούν όμως μια θλιβερή πραγματικότητα. Οι πρώην «εθνοπατέρες» που έκαναν χρήση του σχετικού προνομίου ανέρχονται συνολικά στους 40, λαμβάνοντας ποσά που φτάνουν τα 15.000 ευρώ ως δάνειο με μηδενικό επιτόκιο, το οποίο σήμερα αρνούνται να αποπληρώσουν, αγνοώντας επιδεικτικά τις δύο προειδοποιητικές επιστολές του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση.

Το συνολικό «φέσι» ανέρχεται περίπου στις 400.000 ευρώ, ενώ ο αριθμός των βουλευτών με τα… κόκκινα δάνεια ήταν αρχικά 70, αλλά οι 30 ανταποκρίθηκαν στη γραπτή έκκληση του Ν. Βούτση και προχώρησαν σε ρύθμιση, καταβάλλοντας ποσά περί τα 200 ευρώ τον μήνα.

Η σύνθεση των κοινοβουλευτικών «μπαταχτσήδων» είναι πάντως διακομματική. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», από τους 40, οι 17 ανήκουν στη Ν.Δ., οι 15 στο ΠΑΣΟΚ, τρεις στον ΣΥΡΙΖΑ (οι περισσότεροι σήμερα ανήκουν στη ΛΑ.Ε.), τρεις στους Ανεξάρτητους Ελληνες, ένας στον ΛΑΟΣ και ένας από την κοινοβουλευτική ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών της περιόδου 2012-2014.

Ανάμεσά τους βρίσκονται κομματικά στελέχη που είναι και σήμερα ενεργά, αν και εκτός Βουλής, πρώην υπουργοί και υφυπουργοί, αλλά και αρκετοί νέοι βουλευτές που εξελέγησαν για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια.

Η Βουλή αντιμετωπίζει πλήρη αδυναμία είσπραξης των οφειλομένων, καθώς για τους μεν εν ενεργεία βουλευτές που έχουν αντίστοιχο δάνειο η παρακράτηση της δόσης γίνεται αυτόματα από τη βουλευτική αποζημίωση των περίπου 6.500 ευρώ μηνιαίως, ωστόσο για τους πρώην δεν υπάρχει αντίστοιχη δυνατότητα.

Για τον λόγο αυτό, ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να μετατραπούν τα κοινοβουλευτικά «φέσια» σε χρέη προς το Δημόσιο και μάλιστα ληξιπρόθεσμα, ώστε να εμπλακεί η εφορία και να αναγκαστούν οι οφειλέτες να τα ρυθμίσουν ή, διαφορετικά, να βιώσουν τη διαδικασία της κατάσχεσης.

Ορισμένοι πάντως από τους μπαταχτσήδες έχουν εμφανιστεί στη Βουλή προσπαθώντας να βρουν «μέσο» για να τακτοποιήσει την υπόθεσή τους. Πρώην βουλευτής παρακάλεσε μέλη του προεδρείου του Κοινοβουλίου να τον… λυπηθούν διότι για όλη την περσινή χρονιά δήλωσε μόλις 430 ευρώ στην εφορία.

Ετερος, για τον οποίο υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι ζει μια άνετη ζωή, αιτήθηκε μείωση της δόσης από τα 200 στα… 100 ευρώ. Τρίτη περίπτωση αφορά γαλάζιο πρώην υπουργό, ο οποίος δήλωσε ότι έχει πλέον 1.200 ευρώ μηνιαίο εισόδημα και δεν μπορεί να καταβάλλει τις δόσεις διότι, όπως είπε, «δεν θα μπορέσει να ζήσει».

H αμαρτωλή ιστορία ξεκινά το 1990, όταν η Ολομέλεια της Βουλής παίρνει μια απόφαση να υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης βοηθημάτων σε βουλευτές και ευρωβουλευτές, ύψους έως 15.000 ευρώ.

Για περίπου μία δεκαετία η διαδικασία αυτή διεξάγεται με έναν αμφιλεγόμενο τρόπο που τελεί υπό διερεύνηση, ενώ από το 2000 και μετά μετατρέπεται σε άτοκο δάνειο από τον λογαριασμό αλληλοβοήθειας βουλευτών, για τον οποίο υπάρχει μηναία παρακράτηση στους εν ενεργεία κοινοβουλευτικούς.

Η υπόθεση έχει απασχολήσει και τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, καθώς αυτό είναι το όργανο που αποφασίζει για τα διαρκώς αυξανόμενα αιτήματα.

Ωστόσο, όλοι αντιλαμβάνονται ότι η εικόνα δεκάδων πρώην βουλευτών ως μπαταχτσήδων είναι το λιγότερο προκλητική σε μια περίοδο που τα «κόκκινα» δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών ετοιμάζονται να πουληθούν στα «κοράκια» των αγορών.


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: