Έντεκα χρόνια πριν, ήταν ένας άνθρωπος με εξουσία, κατέχοντας τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Θρησκευμάτων στην Αφγανική κυβέρνηση. Τώρα, ο Sayed Ahmad Jamal Μobarez είναι ένας από τους...
3.000 πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στο λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με δημοσίευμα των Irish Times.
Καθισμένος με σταυρωμένα πόδια και κρατώντας τον χαμογελαστό οκτώ μηνών γιο του, ο 55χρονος και η μεγάλη του οικογένεια, περνούν το τρίτο τους το βράδυ στο κτίριο του τερματικού σταθμού Ε1 στον Πειραιά.
«Αφγανοί, Σύροι και Ιρακινοί, είναι όλοι άνθρωποι. Η Ε.Ε. πάντα έλεγε ότι υποστηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά η πρόσφατη απόφαση σχετικά με τα σύνορα μας διαφοροποιεί. Οι άνθρωποι παντού θέλουν να προστατεύσουν τον εαυτό τους από τον κίνδυνο. Έχω δεχθεί απειλές θανάτου από την Αλ Κάιντα, τους Ταλιμπάν και τον ISIS», σημειώνει ο Mobarez.
Από την ημέρα που έφυγε από την Καμπούλ πριν από ένα μήνα, έχει ξοδέψει, όπως λέει, 100.000 δολάρια για έλθει μαζί με άλλα 14 μέλη της οικογένειάς του στην Ελλάδα με στόχο να φτάσει στην Γερμανία.
«Η σύζυγός μου, δύο από τις κόρες μου και ο ένας μου γιος χάθηκαν στο δρόμο. Στα ιρανικά σύνορα η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον μας και κλέφτες μας λήστεψαν παίρνοντας μετρητά και κινητά τηλέφωνα. Τους έχασα στην αναταραχή», λέει. To θαλάσσιο ταξίδι από την Τουρκία στην Χίο σε μία φουσκωτή βάρκα ήταν άλλη μια στιγμή που βρεθήκαμε πρόσωπο με πρόσωπο με τον θάνατο, σημειώνει ο ίδιος.
«Δυστυχώς, μετά από όλον αυτό τον κίνδυνο, όταν φτάσαμε στην Ευρώπη, βρήκαμε ότι η ΕΕ έχει κλείσει τα σύνορά της σε εμάς. Το χειρότερο από όλα μας είναι ότι μας αποκαλούν οικονομικούς μετανάστες. Δεν ήρθαμε εδώ επειδή είχαμε οικονομικά προβλήματα. Δεν είχα ανάγκες, όπως αυτοκίνητα και σπίτια. Ήρθαμε γιατί ήμασταν σε σοβαρό κίνδυνο», σημειώνει ο Mobarez.
Ο Mobarez δεν διστάζει να μιλήσει για το πώς τελείωσε η υπουργική του καριέρα. Το 2005 φυλακίστηκε για τρία χρόνια για διαφθορά, γιατί «έφαγε» εκατομμύρια δολάρια από Αφγανούς που είχαν πληρώσει για το προσκύνημα Χατζ στη Μέκκα.
Αλλά επιμένει ότι ήταν αθώος. «Με έκαναν το εξιλαστήριο θύμα και τελικά απελευθερώθηκα από τη φυλακή» λέει ο ίδιος και σημειώνει ότι τα σύνορα είναι κλειστά σήμερα, όμως αύριο μπορεί να ανοίξουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου