31.3.16

Σε 900 εκατ. ευρώ παραπάνω...

Σε 900 εκατ. ευρώ παραπάνω υπολογίζουν το δημοσιονομικό κενό οι θεσμοί

...υπολογίζουν το δημοσιονομικό κενό οι θεσμοί...

Τη διαφωνία μεταξύ των θεσμών και του ευρωκοινοβουλίου για το ύψος του δημοσιονομικού κενού στην Ελλάδα έως το 2018, από το οποίο εξάλλου θα κριθούν τα νέα φορολογικά μέτρα που θα κληθεί να πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει την αξιολόγηση, επιβεβαίωσε...
σήμερα ο επικεφαλής πρόεδρος της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ,  Στέργιο Πιτσιόρλα και τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, ο κ. Γκουαλτιέρι διευκρίνισε ότι το δημοσιονομικό κενό σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς εκτιμάται στο 3,5%  του ΑΕΠ ενώ σύμφωνα με την Ελλάδα και το Ευρωκοινοβούλιο στο 3%.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια διαφορά 0,5% του ΑΕΠ σε περίπου 900 εκατ. ευρώ.

Ο ίδιος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα», κάτι που εκτιμά ότι θα έχει «πολύ σημαντικές θετικές επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές στη γενική εμπιστοσύνη και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας».

Σε ερώτηση για το αν μια θετική κατάληξη της αξιολόγησης θα ανοίξει τον δρόμο για άλλες ευνοϊκές εξελίξεις ο κ. Γκουαλτιέρι υποστήριξε ότι η ελάφρυνση του χρέους μπορεί να θεωρηθεί ως μέρος της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, αλλά ξεκαθάρισε ότι «δεν μιλάμε για κούρεμα». Όπως είπε «υπάρχουν άλλοι τρόποι ελάφρυνσης όπως η επιμήκυνση, η περίοδος χάριτος και αυτό θα είναι αυτό καθ' αυτό θετικό γιατί θα χαλαρώσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για μεγάλο διάστημα, αλλά θα ενισχύσει και την εμπιστοσύνη καθώς θα υπάρχει σταθερότητα, πιο καθαρή προοπτική βιωσιμότητας του χρέους και αυτό είναι κρίσιμο για την εμπιστοσύνη των επενδυτών με ευρύτερες θετικές επιπτώσεις στην οικονομία».

Επίσης υποστήριξε ότι «το ιδανικό σενάριο είναι ότι θα έχουμε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την ελάφρυνση του χρέους».

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αφήσει και αιχμές για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάνοντας αναφορά σε κείμενο του Πολ Τόμσεν, λέγοντας πως «υπάρχουν και πιο ακραίες προτάσεις, αλλά όλα τα μέρη πρέπει να εφαρμόσουν τη συμφωνία του καλοκαιριού».  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.