1.3.16

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης 500 εκ. ευρώ...

...για το προσφυγικό...

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Κομισιόν και διαχείρισης της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα αναμένεται να εγκρίνει αύριο, Τετάρτη, το Κολλέγιο των Επιτρόπων – ένα σχέδιο που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, προβλέπει ότι...
ίσως και 100 χιλιάδες πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν στη χώρα μας για τους επόμενους δύο με τρεις μήνες.

Πρόκειται για το περίφημο Plan B της Κομισιόν, το οποίο δρομολογείται υπό το μονομερές και εκβιαστικό κλείσιμο των συνόρων από τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης και τους βαλκάνιους συμμάχους τους και βρίσκει ήδη εγκλωβισμένους εντός της ελληνικής επικράτειας 25.000 πρόσφυγες.

Βοήθεια έως και 500 εκ. ευρώ

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος των κονδυλίων που θα διατεθούν στην Ελλάδα μπορεί να φθάσει και τα 500 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο σχεδιασμός και ο συντονισμός της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας θα ανατεθεί στην 'Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων αυτών θα διατεθεί για τη δημιουργία προσφυγικών καταυλισμών, ενώ το action plan που εκπονείται υπό την εποπτεία του Επιτρόπου Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη περιλαμβάνει αντίστοιχες δράσεις και παροχή βοήθειας και σε άλλες χώρες του λεγόμενου Βαλκανικού Διαδρόμου όπου θεωρείται πιθανό ότι θα υπάρξει εγκλωβισμός προσφύγων.

Οι πρωτοβουλίες της Κομισιόν επιταχύνονται μετά τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών και το, ουσιαστικό, σφράγισμα του βαλκανικού περάσματος και διαμορφώνουν νέα δεδομένα εν όψει της κρίσιμης ευρω-τουρκικής συνόδου κορυφής της 7ης Μαρτίου.

Το Συμβούλιο Αρχηγών και το βέτο

Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης στη σύνοδο θα καθοριστεί σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη, ενώ την Παρασκευή συγκαλείται και το συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός, όπως ο ίδιος είπε χθες το βράδυ, θα επιδιώξει την χάραξη και υιοθέτηση «εθνικής γραμμής» στο συμβούλιο Αρχηγών, στο οποίο θα τεθεί και το θέμα του ενδεχόμενου ελληνικού βέτο.

«Κάθε εργαλείο έχει σημασία ανάλογα με το πώς θα το χρησιμοποιήσεις», δήλωσε για το θέμα του βέτο ο Αλέξης Τσίπρας, αποφεύγοντας ωστόσο να προσδιορίσει ποιες ακριβώς ευρωπαϊκές αποφάσεις μπορεί να επιδιώξει να μπλοκάρει η ελληνική πλευρά. Παραμένει επίσης αμφίβολο, εάν θα υπάρξει αποδοχή μια τέτοιας προοπτικής από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς και ειδικά από τη Νέα Δημοκρατία όπου ήδη εκφράζονται ανοιχτοί προβληματισμοί για το πόσο χρήσιμη μπορεί να είναι μια απειλή βέτο στην παρούσα συγκυρία των «πολλαπλών ανοιχτών ευρωπαϊκών μετώπων».

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, είπε χθες ότι θέμα βέτο ετέθη και στην προηγούμενη σύνοδο κορυφής. «Επιφυλάχθηκα για τα συμπεράσματα και κερδίσαμε τη δήλωση ότι δεν είναι αποδεκτές μονομερείς συμπεριφορές σε χώρες που δεν θα έχουν προειδοποιηθεί», είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας. «'Ετσι καταδικάζεται η στρατηγική της Αυστρίας. Αυτό είναι στα συμπεράσματα και σήμερα η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη. Παράλληλα τελειώσαμε την αστεία συζήτηση για την έξοδο από τη Σένγκεν».

Ο Αλέξη Τσίπρας είπε ακόμη ότι δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξη της Κομισιόν προς την Ελλάδα, ενώ πρόσθεσε πως η θέση της χώρας μας στην σύνοδο θα είναι μια διπλή ευρωπαϊκή δέσμευση: Ότι θα υπάρξει αφ ενός αναλογική κατανομή των βαρών του προσφυγικού και ότι, αφ ετέρου, η πίεση και η κατάσταση που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας, δεν θα είναι μόνιμη.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: