7.2.16

Το «διπλό Plan B»...

Η προσφυγή σε νέες, τρίτες μέσα σε έναν χρόνο, κάλπες δεν είναι σίγουρα η πρώτη – ούτε καν η δεύτερη – επιλογή του Αλέξη Τσίπρα. Ο σχεδιασμός του Μαξίμου παραμένει βασισμένος στην...
προοπτική της τετραετίας, με μια «εύλογη συμφωνία» με τους δανειστές, υπέρβαση του κάβου της αξιολόγησης και αμέσως μετά αναστροφή κλίματος με λύση στο χρέος, άρση των capital controls και συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση του Ντράγκι.

«Ενδεχόμενο οικουμενικής ή εκλογών δεν υπάρχει. Η κυβέρνηση έχει πολύ πρόσφατη εντολή από το εκλογικό σώμα να προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας και παραμένει με επιτυχία εντός των στόχων», είναι το μήνυμα που έστειλε χθες η Όλγα Γεροβασίλη, δείχνοντας ακριβώς αυτόν τον σχεδιασμό.

Πρόκειται όμως για έναν σχεδιασμό κι ένα μήνυμα που αφ’ ενός δεν αγγίζει τους αγρότες που κλείνουν τους δρόμους και τους ελεύθερους επαγγελματίες που κατεβαίνουν στο Σύνταγμα, και αφ’ ετέρου δεν δείχνει απολύτως παγιωμένο τόσο εντός του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και εντός της κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικό είναι και σημερινό δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής», σύμφωνα με το οποίο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κινείται με δύο «plan B», ένα για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και ένα για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Μέγαρο Μαξίμου διαπιστώνει ότι για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα απαιτηθούν επώδυνα μέτρα που οδηγούν σχεδόν σε ολική ανατροπή του σχεδίου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό, αλλά και ότι το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα επιβαρύνεται, με αποτέλεσμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο να συζητείται μετ' επιτάσεως το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ήδη συζητείται ως σενάριο «έντιμου συμβιβασμού» με το κουαρτέτο η δρομολόγηση κλιμακωτών μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις – μειώσεων από 2% έως και 30%.

Παράλληλα, σε πολιτικό επίπεδο στο τραπέζι μπαίνει - σύμφωνα πάντοτε με το ίδιο δημοσίευμα - η τροποποίηση του εκλογικού νόμου με βασική αλλαγή το μπόνους των 50 εδρών που μπορεί να μειωθεί στις 30, να μην το δικαιούται πλέον μόνο το πρώτο κόμμα, αλλά και συνασπισμοί κομμάτων ή κόμματα που δεσμεύονται πριν από τις εκλογές ότι θα συνεργαστούν μετεκλογικά σε κυβερνητικό επίπεδο.

Η μεταβολή του εκλογικού νόμου στην συγκεκριμένη κατεύθυνση είναι προφανές ότι μπορεί να επιχειρηθεί να αξιοποιηθεί από τον πρωθυπουργό ως καταλύτης για νέες κυβερνητικές συμμαχίες ή για διεύρυνση του σχήματος ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ακόμη και πριν τις επόμενες εκλογές.

Η μείωση του μπόνους των 50 εδρών που αποτελεί πάγιο αίτημα των μικρότερων κομμάτων, αλλά και η δυνατότητα να το μοιράζονται κόμματα που εμφανίζονται έτοιμα για μετεκλογική συνεργασία, εκτιμάται πως μπορεί να οδηγήσει σε αναδιάταξη του ευρύτερου πολιτικού σκηνικού και να θέσει σε άλλη βάση τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ και δευτερευόντως με το «Ποτάμι»...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: