5.2.16

Να λειτουργήσουν γρήγορα τα hot spot για τους προσφυγες...

Να λειτουργήσουν γρήγορα τα Hot Spot για τους μετανάστες ζήτησαν οι υπουργοί Εσωτερικών Γερμανίας και Γαλλίας... ζήτησαν οι υπουργοί Εσωτερικών Γερμανίας και Γαλλίας...
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η τριμερής συνάντηση εργασίας για το προσφυγικό, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας, Bernard Cazeneuve και τη Γερμανίας Thomas de Maiziere, οι...
υπουργοί Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας καθώς και οι αναπληρωτές υπουργοί Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. 

Από την πλευρά το ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ τόνισε ότι «ολοκληρώσαμε μια συνάντηση εξαιρετικά σημαντική στη οποία θέτουμε κατευθύνσεις για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης που πλήττει την Ευρώπη εδώ και μήνες σε ένα πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας». 

«Στόχος» σύμφωνα με όσα είπε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών «είναι η άμεση επίλυση του ζητήματος με σαφήνεια και διαύγεια. Η Γαλλία όπως και η Γερμάνια, επιθυμούν οι αποφάσεις που ελήφθησαν τον Δεκέμβριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υλοποιηθούν άμεσα. Πρέπει να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες δράσεις όπως ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων». 

Περιγράφοντας τις συγκεκριμένες δράσεις που πρέπει να αναληφθούν, ο κ. Καζνέβ έκανε λόγο για την ανάγκη «ενίσχυσης της ενημέρωσης των Βάσεων Δεδομένων του συστήματος Σένγκεν και τη σύνδεση με άλλες βάσεις δεδομένων, των αστυνομικών της ΕΕ για την άμεση ενημέρωση των βάσεων, όπως επίσης να καταπολεμήσουμε τα πλαστά έγγραφα. Η Γαλλία έχει προτείνει αποστολή ειδικών ομάδων για την ενίσχυση των ελληνικών δυνάμεων». 

«Σε ό,τι αφορά τα Hot Spot πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στην υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί» επισήμανε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες ώστε να λειτουργήσουν χωρίς καθυστέρηση τα κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών

«Είναι σαφές ότι αν η ΕΕ δεν υλοποιήσει τις αποφάσεις που έχει λάβει θα υποθηκεύσει την Σένγκεν και κάτι τέτοιο δεν το επιθυμούμε επ' ουδενί» συνέχισε ο κ. Καζνέβ, επισήμανση που θυμίζει ύστατη προειδοποίηση και προς την ελληνική κυβέρνηση. «Η  κατάσταση είναι επείγουσα και πρέπει να συνεργαστούμε για τον έλεγχο των κεντρικών συνόρων και να διασφαλίσουμε ότι οι συνθήκες υποδοχής των ανθρώπων που φτάνουν στην χώρα είναι αξιοπρεπείς» τόνισε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών. 



Ντε Μεζιέρ: Θέλουμε να μειώσουμε τις ροές προσφύγων

Χωρίς περιστροφές, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ τόνισε ότι η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο της κριτικής για όσα πράττει ή τις παραλείψεις της στο προσφυγικό. «Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με τους πρόσφυγες. Στόχος δεν είναι να  γίνει μόνο η καταγραφή των προσφύγων αλλά και η μετεγκατάστασή τους. Θέλουμε να μειώσουμε τις ροές. Η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της κριτικής και θέλουμε με τον Γάλλο ομόλογό μου να την βοηθήσουμε». 

«Δεν θέλουμε να αναδείξουμε ελλείψεις αλλά να βρούμε κοινές λύσεις και αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα. Γρήγορα να λειτουργήσουν τα Hot Spot για την καταγραφή και έχουμε πληροφορηθεί για την πρόοδο που έχει γίνει. Πρέπει να γίνει καταγραφή στο σύστημα πληροφόρησης της Σένγκεν όπως επίσης και τροφοδότηση των Βάσεων Δεδομένων Visa και Eurodac» είπε ο κ. ντε Μεζιέρ.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε» συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών και ανέφερε: «Στέλνουμε 100 αστυνομικούς και δυο πλοία της ακτοφυλακής για συνεργασία με την Frontex, η οποία δεν θα έχει μόνο την υποχρέωση της ακτοφυλακής αλλά θα ασχολείται και με τις επιστροφές. Και χρειαζόμαστε συνεργασία με την Τουρκιά να καταπολεμήσουμε τους διακινητές  γρήγορα γιατί αλλιώς το σύστημα Σένγκεν θα απειληθεί. Πρέπει να βρούμε λύσεις γιατί αλλιώς όσα έχουμε χτίσει σε δεκαετίες θα τα καταστρέψουμε σε ένα χρόνο». 

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Κορουμπλής δήλωσε: «Ακούσαμε με προσοχή τις επισημάνσεις των δυο υπουργών και συμφωνήσαμε στην ανάγκη αλληλεγγύης και σαφήνειας των διαδικασιών και των συμφωνιών. 

Στην ανάγκη να προχωρήσουμε αναγνωρίζουμε την Τουρκιά ως τρίτη χώρα ασφαλούς διέλευσης κι αυτό πρέπει να πω ότι είναι μεγάλη υπέρβαση της Ελλάδας ακριβώς για να καταδείξει τη διάθεση της για την αντιμετώπιση του προβλήματος. 

Ζητήσαμε βοήθεια από την ΕΕ για την διέλευση των προσφύγων και ζητήσαμε την παρέμβασή της σε τρίτες χώρες, όπου θα πρέπει να επιστραφούν πολίτες που βρίσκονται στην Ελλάδα. Η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί σε ένα πνεύμα κατανόησης και να μην προβεί σε αποφάσεις που θα την οδηγήσουν να κλειστεί στον εαυτό της.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: