Διάσταση απόψεων παρατηρείται μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου στο σημαντικότερο ζήτημα της περιόδου που διανύουμε, το...
προσφυγικό. Κινδυνεύει ο γαλλογερμανικός άξονας, η κινητήρια δύναμη της ΕΕ;
"Υπάρχει συμφωνία απόψεων μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας" δήλωσε τη Δεύτερα ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Το Σαββατοκύριακο είχε προηγηθεί η συμμετοχή του γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς στο συνέδριο ασφαλείας του Μονάχου, όπου επισήμανε ότι η Γαλλία δεν θα συμμετάσχει πλέον στην ανακατανομή των προσφύγων. Επιπλέον ο κ. Βαλς τόνισε ότι η προσφυγική πολιτική που ακολουθεί η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν μπορεί να συνεχιστεί μακροπρόθεσμα.
Την Πέμπτη ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Η κ. Μέρκελ ελπίζει ότι εκεί θα ληφθεί κάποια απόφαση για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων και τον μηχανισμό ανακατανομής των προσφύγων. "Είναι δύσκολο να πετύχουν τόσο σημαντικές πρωτοβουλίες όταν δεν υπάρχει κοινή γερμανογαλλική γραμμή πλεύσης" υποστηρίζει η Άιλιν Κέλερ από το γερμανογαλλικό ινστιτούτο του Λούντβιγκσμπουργκ. Παράλληλα όμως επισημαίνει ότι υπάρχουν κάποια σημεία στα οποία συμφωνούν οι δυο χώρες. "Και οι δύο τονίζουν τη σημασία προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ενώ στηρίζουν οικονομικά την Τουρκία ούτως ώστε να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων που έρχεται στην Ευρώπη".
Εσωπολιτικές διαφορές
Η γαλλίδα ευρωβουλευτής Σιλβί Γκουλάρ από το φιλελεύθερο κόμμα Mouvement Democrate δεν είναι τόσο αισιόδοξη. "Θυμάμαι εποχές όπου τα γαλλογερμανικά προβλήματα λύνονταν με διαφορετικό τρόπο. Τώρα χρειάζεται διπλωματική εργασία για να ξεπεραστούν οι διαφορές".
Ωστόσο κάποιοι ερμηνεύουν τη στάση του Μανουέλ Βαλς διαφορετικά. Είναι γνωστό ότι ο γάλλος πρωθυπουργός είναι εξαιρετικά φιλόδοξος και στοχεύει στη θέση του προέδρου της χώρας και γι' αυτό προκαλεί συχνά με τις δηλώσεις του. Επομένως, συμπεραίνουν αναλυτές, αυτή η "επίθεση" μπορεί να μην στρέφονταν τόσο κατά της Άγκελα Μέρκελ, όσο κατά του προέδρου Φρανσουά Ολάντ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου