Λευκός καπνός από τις Βρυξέλλες, έπειτα από μια μαραθώνια Σύνοδο με πρωτοφανές αριθμό παρασκηνιακών επαφών.
Όπως φαίνεται το...
κείμενο συμπερασμάτων που συνέταξαν Γιούνκερ και Τούσκ πριν από το δείπνο εργασίας, περιλαμβάνοντας όλες τις «ευαισθησίες» των εμπλεκόμενων πλευρών οδήγησε σε μια συμφωνία νωρίτερα από όλα τα προγνωστικά που ανέφεραν συμφωνία μεν, αλλά τα χαράματα έπειτα από νέους γύρους διαβουλεύσεων.
Το τελικό κείμενο αποτελεί έναν συμβιβασμό μεταξύ των αρχικών προτάσεων Κάμερον και των αντιπροτάσεων Τούσκ που έπειτα από εξαντλητικές διμερείς επαφές κατάφεραν να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις στα τέσσερα σημεία. Θέση της Ελλάδας ήταν να διατηρηθεί η Ευρωπαϊκή ενότητα και οι λύσεις να είναι συμβατές.
Κάμερον: Η Μεγάλη Βρετανία θα μείνει στην ΕΕ αλλά δεν θα γίνει ποτέ μέρος ενός υπερκράτους
Απευθυνόμενος κυρίως στο εσωτερικό κοινό και με το μάτι στραμένο στο επικείμενο δημοψήφισμα στην χώρα, ο Ντέιβιντ Κάμερον βγήκε από την Σύνοδο Κορυφής ... ότι έχει επιτύχει τους στόχους που είχε θέσει ο ίδιος και η χώρα του για να αποφευχθεί το Grexit.
Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της Συνόδου έκανε σαφές ότι αυτή η συμφωνία ήταν επωφελής για την Μεγάλη Βρετανία. Και συνέχισε: «Η Μεγάλη Βρετανία δεν θέλει σε καμία περίπτωση να γίνει μέλος ενός σκληρού υπεκράτους της Ε.Ε. Θα υπάρξουν όμως αυστηροί πειρορισμοί για τους πρόσφυγες. Νομίζω ότι αυτό είναι αρκετό για μένα να συστήσω να παραμείνει η Μεγάλη Βρετανία στην Ευρώπη έτσι ώστε να απολαύσει το καλύτερο των δύο κόσμων. Να εξακολουθήσουμε την πορεία μας στην μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο και να απολαύσουμε τα καλά που προσφέρει.
Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας δεν παρέλειψε να τονίσει ότι: «Θα πρέπει να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες του βρετανικού λαού. Για πρώτη φορά η Ε.Ε. δήλωσε σαφέστατα ότι έχει περισσότερα από ένα νομίσματα που χαίρουν της ίδιας προστασίας. Μένοντας στην Ε.Ε. θα μπορούμε να προσφέρουμε την ασφάλεια στους πολίτες και την οικονομία μας. Θα φροντίσουμε η Ευρωζώνη να μην λειτουργεί ως εμπόδιο και βρετανοί επιχερηματίες να μην αντιμετωπίσουν καμία διάκριση εντός ή εκτός Ευρωζώνης».
Στόχος όπως είπε ο κ. Κάμερον είναι: «Να γίνει η Ευρώπη πιο ανταγωνιστική και να εξασφαλίσουμε την βρετανική οικογένεια. Για πρώτη φορά η Ευρώπη αναγνωρίζει ότι ανταγωνιστικότητα είναι ένα σημαντικότατο μέλημα της Ε.Ε. Όσον αφορά τις οικονομικές πηγές ανοίγει οδρόμος για της βρετανικές εταιρίες. Θα βελτιώσουμε τις εμπορικές συμφωνίες με τις αναπτυσσόμενες αγορές του πλαντήτη όπως την Κίνα και ΗΠΑ και θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας»
Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου