...με τον χώρο της διαφήμισης!...
Οι συναντήσεις του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά με τους φορείς της διαφημιστικής αγοράς, την ΕΔΕΕ και τον ΣΔΕ, έγιναν σε άριστο κλίμα και, σε αντίθεση με τους...
καναλάρχες, βρέθηκε δίαυλος επικοινωνίας για τις αλλαγές που θέλουν οι διαφημιστές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εμφανίζεται πλέον ανοιχτή τόσο στο ζήτημα της απευθείας τιμολόγησης των τηλεοπτικών διαφημίσεων όσο και στην πιθανή μείωση του ειδικού φόρου τηλεόρασης. Ο ειδικός φόρος άρχισε μόλις να εισπράττεται, με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών για την εφαρμογή του νόμου για το 2015. Ο Νίκος Παππάς φέρεται να έδωσε υποσχέσεις στην ΕΔΕΕ για πιθανή μείωσή του κατά 20%, αλλά όχι για κατάργησή του. Η ΕΔΕΕ και ο ΣΔΕ υποστήριξαν πως ο φόρος επί των διαφημίσεων αγγίζει πλέον το 41,5% μαζί με το αγγελιόσημο, που θεωρούν πως είναι φόρος, με την ΕΙΤΗΣΕΕ να έχει προτείνει τη μείωσή του σε 8% και τη μετεξέλιξή του σε κοινωνικό πόρο.
Το δεύτερο, εξίσου σημαντικό ζήτημα για τις διαφημιστικές εταιρείες είναι η απευθείας τιμολόγηση. Η εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4279/14 πήρε πάλι παράταση έως την 1η Ιουλίου 2016 και οι ΕΔΕΕ – ΣΔΕ ζητούν εκτεταμένο διάλογο για την εφαρμογή του. Ενημέρωσαν, μάλιστα, τον Ν. Παππά πως προχωρούν στη σύνταξη συγκεκριμένων προτάσεων, τις οποίες θα αποστείλουν στο υπουργείο, που εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να τροποποιήσει τον συγκεκριμένο νόμο. Η σχετική συζήτηση θα γίνει το επόμενο διάστημα.
Ο πρόεδρος των διαφημιζομένων (ΣΔΕ) Γρηγόρης Αντωνιάδης έθεσε και το ζήτημα της μέτρησης της διαφημιστικής δαπάνης στα ΜΜΕ. Είναι γνωστό πως εδώ και περίπου έξι μήνες οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν απαγορεύσει στην εταιρεία Media Services να δημοσιοποιεί τα στοιχεία της διαφημιστικής δαπάνης στα ΜΜΕ, με το επιχείρημα ότι είναι πλασματικά. Τον χαρακτηρισμό «πλασματικά» υπογράμμισε και ο πρόεδρος της ΕΔΕΕ Μάνος Παπαπολύζος. Τα προηγούμενα χρόνια η διαφημιστική αγορά υπολογιζόταν μέχρι και σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ η ΕΔΕΕ δηλώνει πως το πραγματικό ποσόν δεν ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ. Σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας, η διαφημιστική δαπάνη έχει περιοριστεί στα 180 με 200 εκατ. ευρώ.
Η μη δημοσιοποίηση, όμως, των στοιχείων έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στους διαφημιζομένους που εκπροσωπούν και μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού. Ο Γρ. Αντωνιάδης στην ενημέρωσή του προς τα μέλη του ΣΔΕ σημείωσε πως η μη παροχή πληροφοριών από τη Media Services για τη διαφημιστική δαπάνη δυσκολεύει τη σύνταξη των reporting για το εξωτερικό. Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη να καταρτιστεί νέο θεσμικό πλαίσιο για την αγορά και ζήτησε για μία ακόμη φορά την κατάργηση του αγγελιοσήμου. Όπως υποστήριξε, «ο νέος τρόπος υπολογισμού του αγγελιοσήμου (21,52% για τηλεόραση και ραδιόφωνο) στο 100% του τελικού κόστους (όπως προβλέπεται από τον ν. 4279/2014), έναντι του 80% που ίσχυε μέχρι σήμερα, μειώνει περαιτέρω τα έσοδα των Μέσων και αυξάνει το κόστος της διαφήμισης, με παράπλευρες απώλειες».
typologies.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου