Λίστα πρωτοβουλιών για τον αγροτικό χώρο εντός του 2016, ανάμεσα στις οποίες και παρεμβάσεις στην αγορά αγροτικών προϊόντων, όπου «γίνεται...
πάρτι από τους μεσάζοντες που εκμεταλλεύονται τους αγρότες και λυμαίνονται τον χώρο, αποσπώντας υπερκέρδη και μάλιστα αφορολόγητα», παραθέτει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ακόμη, ο Βαγγέλης Αποστόλου προαναγγέλλει θεσμικές αλλαγές που θα μειώσουν τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των αγροτών και μιλάει για τις σκέψεις στο κυβερνητικό επιτελείο για τη βελτίωση του ασφαλιστικού, αλλά και του φορολογικού.
Ταυτόχρονα, αποκλείοντας εκλογές ή σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, απαντά στη Ν.Δ. ότι «οι εποχές που έριχναν στάχτη στα μάτια των αγροτών με τα διάφορα “πακέτα” Χατζηγάκη, Κοντού κ.λπ. έχουν περάσει».
• Κύριε υπουργέ, μετά το πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτιώσεων στο ασφαλιστικό των αγροτών. Τι μεγέθους θα είναι αυτές οι βελτιώσεις και προς ποια κατεύθυνση; Και, ακόμη, κάτι που ρωτούν οι αγρότες: διορθώνεται το ασφαλιστικό;
Υπάρχουν σκέψεις από την πλευρά της κυβέρνησης για βελτίωση του αρχικού σχεδίου, προς την πλευρά της ομαλότερης προσαρμογής, της διεύρυνσης της μεταβατικής περιόδου, αλλά και της πιστότερης αποτύπωσης της ιδιαιτερότητας που έχει σήμερα ο ΟΓΑ, ως ένα Ταμείο που περιλαμβάνει κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αλλά και πολύ μεγάλο αριθμό κατοίκων της υπαίθρου, συνταξιούχους που δεν έχουν πληρώσει ποτέ εισφορές κ.λπ.
Ο ΟΓΑ, πέραν του να είναι ο ασφαλιστικός οργανισμός των αγροτών, είχε ανέκαθεν και έναν ρόλο κοινωνικό και προνοιακό.
Θέλω όμως να σημειώσω δύο πράγματα: Μπορεί να έχουν δίκιο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες όταν λένε ότι οι ίδιοι πληρώνουν ασφάλιστρα, αλλά ο ΟΓΑ δίνει συντάξεις σε πολύ περισσότερους, όμως ξέρουν καλά ότι τις συντάξεις αυτές, κοινωνικού χαρακτήρα θα λέγαμε, τις παίρνουν οι μανάδες τους, οι πατεράδες τους, οι άνθρωποι που κράτησαν τα χωριά μας ζωντανά.
Και το δεύτερο, να μη βλέπουμε το ασφαλιστικό σύστημα μόνον από την πλευρά του τι δίνουμε αλλά και από την πλευρά του τι παίρνουμε. Με το σχέδιο της κυβέρνησης οι αγρότες παύουν να είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού, αποκτούν ίσα δικαιώματα με όλους τους Ελληνες, εξασφαλίζουν την εθνική σύνταξη όπως όλοι και χτίζουν δικαιώματα όπως όλοι.
• Μπορεί να δεσμευτεί η κυβέρνηση για βελτιώσεις και στο φορολογικό, μετά τα μέτρα που ψηφίστηκαν με το 3ο Μνημόνιο; Αναγκαζόμαστε και επανερχόμαστε με όμοια ερώτηση με προηγούμενη συνέντευξή σας στην «Εφ.Συν.» τον Οκτώβρη: Μετά τα «μέτρα-ταφόπλακα», όπως είχατε χαρακτηρίσει εσείς ο ίδιος τις προτάσεις των δανειστών και τις οποίες βλέπουμε να εφαρμόζονται, πώς θα επιτευχθεί μια δίκαιη φορολογική μεταχείριση και πώς θα μετριαστούν οι επιπτώσεις;
Το φορολογικό δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι. Είναι γεγονός όμως ότι η κυβέρνηση εξετάζει βελτιώσεις για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, όπως εξετάζει και κάποια από τα αιτήματα που έχουν θέσει και έχουν βάση.
Εχω εξηγήσει πάντως ότι με την υιοθέτηση του συστήματος εσόδων-εξόδων και με το αφορολόγητο των επιδοτήσεων μέχρι 12.000 ευρώ, οι αγρότες θα έχουν τελικά πολύ μικρή επιβάρυνση. Δυστυχώς στη χώρα μας το κόστος παραγωγής είναι πράγματι υψηλό. Συνεπώς, αν αποτυπώνονται στο βιβλίο εσόδων-εξόδων όλες οι πωλήσεις και όλες οι δαπάνες, μέσα στις οποίες, με τη ρύθμιση που κάναμε για το εργόσημο, θα μπαίνουν και τα μεροκάματα των αλλοδαπών, ακόμα και της οικογένειας, το φορολογητέο υπόλοιπο για την τεράστια πλειοψηφία των αγροτών θα είναι πολύ μικρό.
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου